Jste ve stresu a nemůžete večer usnout? Vyzkoušejte lahodné Moon Milk neboli měsíční mléko

10. ledna 2023 • 00:00

Když se chcete pořádně vyspat, je dobré omezit nápoje, jako je silná káva nebo alkohol, a naopak vsadit na prostředky, které vám zajistí klidný spánek. Jedním z nich je i Moon Milk neboli měsíční mléko. Starověký nápoj, který získává v moderním wellnes světě stále větší oblibu.

V ájurvédě, která se ze sanskrtu překládá jako „Věda o životě“ a je jedním z nejstarších léčebných systémů na světě, se ke zmírnění občasné nespavosti používá teplé mléko. A z toho vychází i takzvané Moon Milk neboli měsíční mléko, elixír kombinující teplé mléko s kořením a/nebo bylinkami a poskytující hřejivý a uklidňující účinek. Je to jakási modernizovaná a zjednodušená verze klasického ájurvédského přípravku, kdy se vybrané léčivé bylinky extrahují ve vodě s mlékem a zvyšují se tím jejich blahodárné účinky.

Víte, které potraviny vám pomohou lépe usnout? >>>

Video se připravuje ...

Přísady, díky kterým budete krásně spát

Výhodou měsíčního mléka je, že je velmi flexibilní. Můžete si ho zcela přizpůsobit svým chuťovým preferencím i tomu, co máte právě po ruce. Obměňovat lze druh mléka, bylinky, koření i výslednou konzistenci. Pojďme si jednotlivé ingredience projít hezky popořadě:

  • Mléko

Krémový základ, bez kterého by tento nápoj nemohl existovat.Doporučuje se zvolit plnotučné kravské mléko, které mimo jiné obsahuje dvě sloučeniny podporující relaxaci a dobrý spánek – tryptofan a melatonin. Zajímavé je, že když jsou krávy dojeny v noci, jejich mléko obsahuje vyšší hladiny tryptofanu i melatoninu. To je nejspíš důvod, proč se nápoji říká Moon Milk. Pokud máte potíže s trávením mléčného cukru, můžete použít mléko bezlaktózové nebo rostlinné. Skvělé je například mandlové, které je kromě tryptofanu a melatoninu i dobrým zdrojem hořčíku.Ten není jen tak pro nic za nic nazýván kouzelným minerálem. Hraje totiž klíčovou roli ve více než 300 enzymatických reakcích v těle. Ovlivňuje  skoro vše, od energetického metabolismu a zvládání stresu až po hormonální rovnováhu, detoxikaci, tvorbu bílkovin a klidný spánek. Použít můžete i ovesné, ořechové nebo kokosové mléko.

  • Zahřívací koření

Koření jako kurkuma, skořice, muškátový oříšek, zázvor, šafrán nebo kardamom můžete najít i v oblíbeném receptu na zlaté mléko a v receptu na měsíční mléko se používají pro své zahřívací schopnosti a další účinky podporující dobrý spánek. Například zázvor a kurkuma pomáhají lépe zvládat stres. Pokud jde o kurkumu, je vhodné ji používat v kombinaci s černým pepřem. I muškátový oříšek snižuje stres a napětí a v ajurvédě se používá hlavně v chladnějších měsících.

  • Bylinky

Existuje spousta bylinek, které podporují klidný spánek. Mnohé z nich ale mají poměrně výraznou chuť, například kozlík nebo meduňka, která nemusí úplně dobře fungovat v kombinaci s mlékem. Na druhou stranu stále zůstává celkem dost bylinek, které jsou v tomto směru skvělé. Jednou z nejoblíbenějších je ashwagandha neboli indický ženšen. Tato rostlina používaná v tradiční indické medicíně patří mezi adaptogeny, tedy látky pomáhající adaptovat se na stres. Je spojována se zlepšením nálady a soustředění, pocitem klidu a míru, hlubokým spánkem i zmírněním příznaků PMS. Její latinské druhové jméno, somnifera, v překladu znamená „navozující spánek“. Ájurvéda označuje ashwagandhu pojmem rasayana neboli „bylina, která hluboce omlazuje a podporuje dlouhověkost“. Můžete si ji dát ráno před hektickým dnem, stejně jako večer, aby se vám lépe usínalo.

Dalšími bylinkami, které zklidňují nervy, pomáhají lépe usnout a hodí se do měsíčního mléka, jsou například heřmánek, levandule, okvětní plátky růží nebo květy rostliny Clitoria ternatea, v angličtině známé jako Butterfly pea flower, které nápoji navíc dodají krásnou modrou barvu. Ostatně s barvou měsíčního mléka můžete kouzlit i jinak. Když zapátráte na Instagramu, objevíte určitě zelené měsíční mléko obarvené práškem matcha, růžové s extraktem z červené řepy, krásnou žlutou barvu mléku dokáže dodat i již zmíněná kurkuma. 

  • Sladidlo

Záleží na vaší chuti, čím si měsíční mléko osladíte. Ideální je med, použít lze kokosový cukr, javorový či agávový sirup, případně jinou zdravější alternativu klasického cukru

  • Troška tuku

Některé účinné látky z koření tělo lépe absorbuje v kombinaci s tukem. Ten zajistí mléko, nicméně pokud chcete mít nápoj krémovější, můžete zcela nakonec přidat ještě trošku nerafinovaného kokosového oleje nebo přepuštěného másla ghí.

Jakkoli může být měsíční mléko prospěšné, je dobré k němu přistupovat jako k přírodnímu prostředku, který na každého působí trochu jinak. Určitě to není univerzální zázračný nápoj, který vás zaručeně ukolébá do hlubokého spánku. Zatímco někdo opravdu po hrnku horkého mléka usne během pár minut, jiný na sobě nemusí pociťovat žádný účinek. 

Základní návod na přípravu

Jak již bylo výše zmíněno, recept na měsíční mléko si můžete různě obměňovat. Základní postup je ale vždy stejný. Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte koření a bylinky a přiveďte k varu. Kastrůlek odstavte z ohně, zakryjte pokličkou a nechte 5–10 minut louhovat. Pak mléko přeceďte do hrnku, podle chuti přidejte med nebo jiné sladidlo a pro větší krémovost kokosový olej nebo ghí a promíchejte. Podávejte teplé.

Pro inspiraci pro vás máme tři různé kombinace přísad:

Lahodné měsíční mléko

  • 1 a 1/4 šálku mléka
  • 1/4 lžičky prášku ashwagandha
  • 1 sáček heřmánkového čaje (nebo 1 lžička sypaného heřmánku)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • med nebo sladidlo podle vlastní chuti
  • 1–2 lžičky ghí nebo kokosového oleje (nemusí být)

Jednoduché měsíční mléko s muškátovým oříškem

  • 1 šálek mléka
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka mleté skořice nebo kardamomu
  • 1/4 lžičky ghí nebo kokosového oleje
  • med nebo jiné sladidlo podle vlastní chuti

Měsíční mléko s kurkumou a ashwagandhou

  • 1 a 1/4 šálku mléka
  • 3/4 lžičky mleté ​​kurkumy
  • 1/4 lžičky prášku ashwagandha
  • špetka mletého zázvoru, skořice a černého pepře
  • med nebo jiné sladidlo podle chuti
  • 1 sáček heřmánkového čaje (nebo 1 lžička sypaného heřmánku)
  • 1–2 lžičky ghí či kokosového oleje
Autor: AK