Srdce máme jen jedno. Víte, jaké jídlo mu nejvíc prospěje?

29. září 2022 • 12:00

V případě srdce doslova platí, že jste to, co jíte. Až 80 % onemocnění srdce je totiž možné se vyhnout vhodnou úpravou stravy a životním stylem. 29. září je Světovým dnem srdce, jehož smyslem je znovu upozornit právě na to, že chorobám srdce se dá předejít. Třeba správně zvoleným jídelníčkem.

Jídlo, které prospívá srdci, zahrnuje zdravé tuky, vlákninu, čerstvé ovoce a zeleninu. Některé potraviny také přispívají ke snížení zánětu v těle, což je jeden z klíčových faktorů ve vývoji srdečních onemocnění. Na co byste se tedy měli v jídelníčku zaměřit, pokud chcete, aby vaše srdce stále bilo jako zvon? 

Video se připravuje ...

Místo steaku raději lososa

Srdci vyloženě prospívají tučné mořské ryby, jako je losos, tuňák makrela nebo sardinky. Připravte si je ideálně grilované, opečené na pánvi nebo v troubě:

Losos s restovanou zeleninou

Penne s tuňákem a kukuřicí

Losos s bylinkovou krustou

Makrela na zelenině

Sardinky v ostré rajčatové omáčce

Bez zeleniny to nepůjde

Chcete-li se vyhnout potížím se srdcem, jezte zeleninu. Když si představíte talíř, měla by zelenina tvořit celou jeho polovinu. Naprosto skvělá pro srdce je zelená listová zelenina jako špenát, kapusta, zelí nebo brokolice. Ale nevynechávejte ani další druhy. Chroupejte zeleninu syrovou a využívejte ji co nejvíc i při vaření. Dá se připravit opravdu chutně:

Pečená zelenina s bylinkovým pestem

Fazolová polévka s rajčaty a kapustou

Salát s pečenou řepou, tamarindem a wasabi

Zapečené těstoviny se špenátem a brokolicí

Sladký život s ovocem

Nezapomínejte v jídelníčku ani na ovoce. Například na jablka, která obsahují spoustu důležité vlákniny. Mlsejte hroznové víno nabité antioxidanty nebo bobulové ovoce. A využívejte ovoce i v receptech:

Snídaňová jablečná miska

Banánovo-borůvková smoothie bowl

Hroznové smoothie

Zdravá smoothie bowl s ovocem a semínky Zdravá smoothie bowl s ovocem a semínky • Autor: iStock

Když chcete něco extra výživného

Nahraďte obvyklou svačinu jednoduchou a zdravou alternativou, která prospěje vašemu srdci. Avokádo je skvělý zdroj prospěšných tuků, vlákniny a také draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak. A kromě toho skvěle chutná, když si ho dobře připravíte. Zkuste tyto recepty: 

Avokádový hummus

Kadeřávkový salát s cizrnou a avokádem

Jarní duhové závitky

Chlebíčky s avokádem a kukuřicí

Okořeňte si trochu život (i jídlo)

Nebojte se do jídla přidat trochu mleté kurkumy. Pro správnou činnost srdce se dokonce doporučuje užívat denně lžičku tohoto krásně žlutého koření. Pozitivní účinky na srdce má i zázvor, chilli nebo skořice, které vás navíc krásně zahřejí. Připravte si třeba tato kořeněná jídla:

Mrkvový krém s kurkumou a fetou

Dýňovo-cizrnové karí s kokosem

Sladký jogurt s kořením

Horké jablko se zázvorem a skořicí

Kuřecí karí se spoustou zeleniny a hlavně zdravým kořením, jako je kurkuma Kuřecí karí se spoustou zeleniny a hlavně zdravým kořením, jako je kurkuma • Autor: iStock

Odlomte si kostičku hořké čokolády

Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je lahodná a jako bonus obsahuje antioxidanty (takzvané flavanoly), které jsou prospěšné pro vaše srdce. Pomáhají totiž snižovat krevní tlak a zvýšit průtok krve do srdce i do mozku. Navíc kakao obsažené v čokoládě snižuje tvorbu látek vyvolávajících stres. A když je stresu moc, dokáže srdci hodně ublížit. Nebojte se tedy dát si občas kousek dobré čokolády nebo si z ní udělejte dezert:

Pečená čokoláda

Čokoládové brownies

Čokoládová pěna s malinami

Autor: AK