Přerušovaný půst: Nastartujte svůj metabolismus a neohrozte při tom zdraví. Známe rady odborníků, jak na to

23. ledna 2024 • 00:15

Nebaví vás už diety, kvůli kterým se hlady trápíte, a jakmile s nimi přestanete, kila jsou nazpět i s přídavkem? Nechcete se po jídle cítit těžce a unaveně? Vyzkoušejte přerušovaný půst. Tento nenásilný restart metabolismu si rozhodně zamilujete pro své blahodárné účinky.

Výhody půstu

Nebaví vás diety, kdy něco prostě nesmíte a přes to vlak nejede? Nechcete hladovět a trápit se jojo efektem? Nemáte čas ani náladu si dennodenně sestavovat a připravovat jídelníček a nedejbože ještě počítat kalorie? Vyzkoušejte přerušovaný půst. Pokud se budete v rámci mezí stravovat zdravě, díky metabolickému restartu a vzniklé ketóze (stejně jako u mnoha redukčních diet) zhubnete.

Co říká o přerušovaném půstu nutriční terapeutka?>>>

Video se připravuje ...

Co jíst při přerušovaném půstu

Přerušovaný půst si získal oblibu hlavně díky tomu, že můžete jíst prakticky vše. Pokud zapojíte zdravý rozum, jezte normálně. Jen se nesnažte do stravovacího okna nastrkat vše, na co máte zrovna chuť. Zítra je také den.

Všeobecně platí: dávejte přednost kvalitním surovinám, zdravým tukům, mějte dostatek bílkovin a vitaminů a vyhněte se nadměrnému příjmu cukrů.

Hlavně ale dbejte na dostatečný pitný režim!

Přerušovaný půst je nenásilná cesta k lepšímu zdraví a štíhlejší postavě Přerušovaný půst je nenásilná cesta k lepšímu zdraví a štíhlejší postavě • Autor: iStock.com

Kdy ho držet

Pokud chcete ve svém stravování udělat radikální změnu bez negativního dopadu na zdraví, jděte do toho. Jestli si ale nejste jisti, obraťte se na svého lékaře. Pomocí krevních testů a vyšetření vám zajisté poradí, jestli je půst pro vás to pravé, nebo zvolit jinou formu metabolického restartu.

Jak začít

Jestliže s půstem nemáte žádné zkušenosti, začněte raději pomalu a poslouchejte své tělo. Nejprve zkuste 12:12, tedy dvanáct hodin bez jídla a 12hodinové okno na stravování. To není tak těžké dodržet, protože poslední jídlo můžete mít navečer v pět hodin a další druhý den v sedm hodin ráno.Pokud to budete zvládat, tento čas po několika dnech vždy protáhněte, až skončíte na vámi stanovené době. Také nemusíte žádné jídlo vynechávat, jen upravit jeho načasování.

Který půst se hodí právě pro vás?

V první řadě poslouchejte své tělo. Trápí vás neskonalý hlad a nemůžete myslet na nic jiného? Nedržte se tabulek a upravujte čas podle sebe. Všeobecně se však radí:

16:8 (16 hodin půstu a osmihodinové okno na jídlo) – doporučováno spíše pro muže

14:10 (14 hodin půstu a desetihodinové okno na jídlo) – doporučováno spíše pro ženy

5+2 (stravujete se klasickým způsobem 5 dní v týdnu a 2 dny v týdnu si hlídáte kalorie) – 500 kcal ženy až 600 kcal muži

24 hodin (jednou začas se vynechá strava na celý den. Můžete začít například jedním dnem v měsíci a skončit až u 1–2 dnů v týdnu) – tento půst se však rozhodně nehodí pro každého, jedná se o obtížnou variantu

Také časová okna posouvejte podle sebe. Někomu vyhovuje více stravování přes den, někomu večer a rozhodně při půstu nemusíte mít každý den stejný. Víte, že vás čeká náročný den? Nehladovte! Nikdo vám nic nenakazuje, důvěřujte sami sobě.

Netrapte se dietami Netrapte se dietami • Autor: iStock.com

Nejčastější chyby

Často si říkáme, že půst se týká jen jídla. Bohužel jde i o slazené nápoje, mezi které se řadí také džusy. Pokud chcete půst opravdu vyzkoušet, tak v době hladovění pijte pouze čistou vodu, neslazený čaj nebo kávu. Ta vám dodá energii, pokud se přece jen cítíte unaveně.

Také si nikdy neříkejte, že vydržíte déle a víc. Díky nastavování přemrštěných cílů si můžete přivodit více problémů než užitku. Nejenže si zaděláváte na poruchy příjmu potravy, ale také zbytečně trápíte své tělo a psychiku při potenciálním neúspěchu.

Kdo by přerušovaný půst rozhodně držet neměl

Pokud vás trápí nějaké zdravotní problémy, půstu se bez konzultace s lékařem rozhodně vyhněte. Jestli trpíte cukrovkou nebo hormonální dysbalancí, také to pro vás není ideální cesta k hubnutí. To samé platí pro těhotné a kojící ženy. Velmi opatrní byste měli být s půstem u dětí. Zde se vždy poraďte s odborníkem.

Autor: TR