Lednový detox aneb Jak odlehčit jídelníček: Místo sladkého bílkoviny a vláknina

2. ledna 2024 • 00:00

Vánoční svátky se dost často projeví nejenom na naší postavě, ale také na špatném trávení, slabém žaludku a vyčerpané energii. Nejrychlejším, ale také nejradikálnějším způsobem pročištění organismu je detox a půst, který ale rozhodně není pro každého. Méně radikální způsob je dodržování zdravého jídelníčku. Ať už jste si dali předsevzetí zhubnout, nebo se jen snažíte dostat tělo ze svátečního maratonu přejídání, mohou se vám hodit naše rady.

Omezení škodlivých tuků

Častou chybou při dietě je snaha ze stravy zcela vyloučit tuky. Tuky ale nejsou to, co primárně způsobuje naši nadváhu, hlavním viníkem je vysoká kalorická hodnota jídla. Náš organismus dokonce tuky nutně potřebuje pro udržení vnitřní teploty, pro rovnováhu hormonů a zdravý stav pokožky. Musíte ale rozlišit, které tuky jsou ty správné. Nasycené tuky, tedy tuky primárně živočišného původu, tělo velmi snadno ukládá, a tím pádem podporuje ucpávání cév, vysoký krevní tlak a obezitu.

Které tuky jsou nejlepší pro teplou a které pro studenou kuchyni? Odpověď najdete ve videu >>>

Naopak nenasycené tuky jsou pro správnou funkci těla nezbytné. Jedná se o esenciální mastné kyseliny, které tělo samo neumí vyrobit. Tuky tedy v jídelníčku neomezujte, jen zvolte ty správné. Omezte uzeniny, mléčné a masné produkty a nahraďte je zdravými alternativami. Dobrým zdrojem nenasycených tuků jsou například olivový či konopný olej, semínka, avokádo, ořechy nebo mořské ryby.

Výborný recept na zdravého pečeného lososa najdete zde. 

Tuky neomezujte, jen vybírejte ty správné Tuky neomezujte, jen vybírejte ty správné • Autor: istock

Správné množství a porce jídla

Při dietě se někteří lidé uchylují k vynechávání některých jídel. Hladovění a dlouhé pauzy mezi jídly se ale na našem těle mohou projevit spíše negativně. Hlavně proto, že jakmile celý den jíme méně, večer nás stejně dožene vlčí hlad a následně vypleníme celou ledničku. Hladovění může také způsobit jojo efekt, kvůli kterému je celé naše dietní snažení zmařené. Vsaďte na taktiku malých, ale častých porcí. Tělo si zvykne na pravidelný přísun jídla a nebude mít potřebu chybějící energii na konci dne dohánět. Vhodné je rozdělit stravu minimálně do pěti porcí denně: snídaně, přesnídávka, oběd, svačina a večeře.

Tip: Osvědčené triky, jak zmenšit porce jídla!

Malé a časté porce jídla během dne zabrání nočním útokům na ledničku Malé a časté porce jídla během dne zabrání nočním útokům na ledničku • Autor: istock

Dodržujte správný pitný režim

Ať už se rozhodnete s novým rokem svůj jídelníček ozdravit, nebo jenom zvýšíte množství pohybu, je potřeba také dodržovat dostatečný pitný režim. Voda tvoří podstatnou část našeho těla a už její mírný nedostatek se na nás velmi negativně projeví. Tekutiny navíc pomohou se zbavováním kil navíc. Při odbourávání tuků totiž dochází k vyplavování toxinů, kterých se naše tělo zbavuje právě prostřednictvím vody.

Každý den bychom tak měli vypít alespoň dva litry vody, což je v přepočtu 8 větších sklenic. V případě většího tělesného pohybu i více. Silný čaj, kávu, sladké nápoje ani alkohol mezi správné tekutiny nepočítejte. Kofeinové nápoje naše tělo odvodňují, sladké nápoje zase obsahují velké množství energie. Ideální je balená pitná perlivá či neperlivá voda nebo voda z kohoutku, případně bylinkové čaje, které vám také mohou pomoci s trávením.

Aby tělo mohlo odplavovat toxiny z těla, dodržujte správný pitný režim Aby tělo mohlo odplavovat toxiny z těla, dodržujte správný pitný režim • Autor: istock

Dejte pozor na cukr!

Nemůžete si odpustit nějaké to sladké po obědě? Pak vás možná trápí závislost na cukru. Nezapomeňte, že přínos cukru je pro naše zdraví nulový, nemá pro naše tělo žádné přidané hodnoty. Pokud přece jenom sladit potřebujete, vyzkoušejte stévii. Jedná se o čistě přírodní produkt, který obsahuje minimum kalorií. Zdravě sladit můžete také pomocí medu a přírodních sirupů, jako jsou javorový či agávový. Je ale potřeba si uvědomit, že se v podstatě stále jedná o cukr, i když v jiné podobě. Malé množství nám neublíží, ale velké zase neprospěje.

Jak se zbavit břicha po Vánocích? Přečtěte si!

Cukr ve své čisté formě tělu nepřináší nic dobrého Cukr ve své čisté formě tělu nepřináší nic dobrého • Autor: istock

 

Zvyšte objem bílkovin a vlákniny

Dost možná je závislost způsobena nedostatkem těch správných živin ve vaší stravě, který vede k výkyvům hladiny cukru v krvi. Pokud třeba k obědu sníme jenom zeleninový salát nebo kousek pečiva, je jasné, že nás za chvíli přepadne hlad. A ten se projeví rychlým poklesem cukru v krvi, který tělo potřebuje dohnat a informuje nás o tom právě chutěmi na sladké. Těmto výkyvům se ale můžeme vyhnout tím, že v jídle zvýšíme množství bílkovin a také vlákniny.

Vláknina pomůže i správnému trávení, omezení hladu a vylučování odpadních látek z těla. Mezi velmi dobré zdroje patří určitě ovoce a zelenina, dále celozrnné obiloviny a z nich vyrobené potraviny, jako jsou celozrnné těstoviny nebo celozrnné pečivo. Velký objem vlákniny mají i luštěniny, které vám dodají i velké množství rostlinných bílkovin.

Kde vlákninu vzít a kolik bychom jí měli denně sníst? Čtěte zde!

Velké množství vlákniny pomůže překonat chutě na sladké Velké množství vlákniny pomůže překonat chutě na sladké • Autor: istock

Alkohol

Pokud se rozhodnete pro detox nebo celkové pročištění, na pár dní úplně vysaďte alkohol. Při odbourávání alkoholu se naše tělo musí poprat s velkým množstvím toxických látek, což k pročištění těla určitě nepomůže. V případě, že se snažíte zhubnout, pamatujte, že jedna sklenička kvalitního vína vám neuškodí, ale čeho je moc, toho je příliš. Alkohol totiž obsahuje velké množství cukru, který se v těle mění na tuk.

Například dvě 12° piva mají stejnou kalorickou hodnotu, jako má jedna vydatná večeře. I když je to ve společnosti někdy těžké, uvidíte, že úplná abstinence nebo střídmost v alkoholu vám k vysněné postavě ohromně pomohou. Z hlediska počtu kalorií je na tom nejlépe bílé víno. Pití alkoholu vždy doplňte skleničkou čisté neperlivé vody. 

Alkohol. V jakém množství je prospěšný? A může být vůbec prospěšný? >>>

Autor: red, TR, inf