Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne

20. listopadu 2023 • 00:15

Avokádo je exotické ovoce, které je u nás čím dál víc populární. Není se čemu divit, je velmi výživné, syté a také neskutečně chutné! Je tu ovšem jeden velmi zásadní faktor, který ovlivňuje jeho výslednou chuť, a tím je zralost. Jak poznat správně vyzrálé a kvalitní avokádo, které má dokonalou chuť? Přečtěte si naše rady.

Vše začíná již v obchodě

Možná se vám taky už někdy stalo, že jste si koupili avokádo, které v obchodě vypadalo na pohled lákavě, pak bylo ale ke konzumaci naprosto nepoužitelné. Zkontrolovat kvalitu avokáda proto musíme už v obchodě. Na pultech často najdeme avokáda nedozrálá, která lze nechat dozrát doma, ale je potřeba počítat s tím, že nezralé kusy nelze ihned použít.

Ze zralého avokáda si můžete připravit skvělé guacamole>>>

Video se připravuje ...

Co tedy dělat, když máte v plánu recept, ve kterém avokádo potřebujete hned?

V takovém případě musíte buď obejít pár obchodů a doufat, že budete mít štěstí a najdete mezi plody nějaký zralejší, anebo si připlatit za avokádo označené tzv. „ready to eat“, tedy k okamžité konzumaci.

Stopka je velmi spolehlivým ukazatelem zralosti avokáda. Pokud nejde odloupnout, je avokádo nedozrálé. Stopka je velmi spolehlivým ukazatelem zralosti avokáda. Pokud nejde odloupnout, je avokádo nedozrálé. • Autor: iStock

A podle čeho poznáte, že je avokádo zralé tak akorát?

Osahejte si ho

Jednou z možností, jak lze poznat správně zralé avokádo, je zkusit ho ohmatat. Jelikož se jedná o ovoce, není nutné na něj tlačit silou, stačí jemně. Pokud je tvrdé, je nedozrálé. Správně zralé avokádo je lehce měkké a vláčné, jeho slupka je pružná. Naopak pokud je až kašovitě měkké, je přezrálé, a tudíž nebude moc dobré.

Jednou z možností, jak lze poznat správně zralé avokádo, je zkusit ho ohmatat Jednou z možností, jak lze poznat správně zralé avokádo, je zkusit ho ohmatat • Autor: iStock

Pořádně si ho prohlédněte

Zralé avokádo se dá částečně poznat i podle vzhledu. Avokád existuje hodně druhů, přičemž v českých obchodech se nacházejí především dva základní. Proto také nelze posuzovat zralost avokáda jenom podle barvy. Zralé avokádo totiž může být jasně zelené anebo také skoro černé.

Jedním ukazatelem, který napoví, v jakém stavu avokádo je, jsou tmavé skvrny na slupce. Ty lze posuzovat pouze u zelených avokád – pokud má tmavé skvrny, je pravděpodobně už přezrálé a začíná hnít. Tmavnutí většinou začíná od konce, tedy od stopky. Ideálně zralé avokádo má matnou slupku a je bez skvrn.

Dalším signálem je barva slupky – pokud je našedlá, avokádo není zkažené, ale pravděpodobně bylo skladováno ve špatných podmínkách, ve kterých docházelo ke střídání teplot. To má velký vliv na jeho kvalitu a výslednou chuť. Našedlé avokádo tedy určitě nekupujte.

V obchodech vybírejte pečlivě! V obchodech vybírejte pečlivě! • Autor: iStock

Koukněte se pod stopku

Pokud se vám avokádo zdá v pořádku, posledním krokem, díky kterému můžete v obchodě zjistit zralost, je kontrola stopky. Ta jednak prodlužuje trvanlivost a je jakousi zárukou čerstvosti. Stopka je také velmi spolehlivým ukazatelem zralosti avokáda. Pokud nejde odloupnout, je avokádo nedozrálé. Pokud jde a avokádo je pod stopkou krásně žluté, zelené nebo zelenožluté, pak máte štěstí, protože jste natrefili na dobře vyzrálý kus. Pokud je dužina pod stopkou hnědá, je to známka přezrálosti. Měli bychom si proto vždy vybírat avokádo, které ještě má stopku. 

Avokádo by mělo mít máslovou konzistenci Avokádo by mělo mít máslovou konzistenci • Autor: iStock

Doma vyzkoušejte konzistenci

Po rozkrojení by pod slupkou mělo být jasně zelené a na středu a podél pecky žluté. Pokud je dužina vyloženě hnědá nebo našedlá, rovnou avokádo vyhoďte, protože začalo hnít. Správně vyzrálé avokádo má máslovou konzistenci a dužina plodu jde velmi lehce od slupky. Pokud jde oddělit velmi ztěžka, ovoce je nezralé.

Ochutnejte ho

Poslední možností, jak zkontrolovat ideální zralost avokáda, je jednoduše ho ochutnat. Nezralé kusy chutnají hořce, ty vyzrálé mají máslovou chuť, která lehce připomíná oříšky.

4 triky, díky kterým avokádo rychle změkne

Necháte-li nezralé avokádo při pokojové teplotě, během několika dní dozraje a změkne. Nechcete-li ale čekat, můžete proces zrání urychlit. Vyzkoušejte tyto triky:

  • Dejte avokádo do papírového sáčku spolu s jablkem nebo banánem

Sáček dobře uzavřete a nechte při pokojové teplotě, například na kuchyňské lince. Jablko i banán produkují etylen, díky kterému ostatní druhy ovoce (ale třeba i zelená rajčata) dozrají rychleji. Za jeden až dva dny se tak může tvrdé avokádo proměnit v dokonale zralý plod.  

  • Upečte ho v troubě

Díky troubě avokádo sice nedozraje, ale během krátké doby dokonale změkne. Avokádo zabalte do alobalu, dejte do trouby vyhřáté na 100 °C a každých 10 minut ho kontrolujte, dokud nebude měkké. 

  • Dejte ho do mikrovlnky

Podobným způsobem můžete využít i mikrovlnnou troubu. Avokádo rozkrojte napůl, vyjměte pecku (zasekněte do ní nůž a krouživým pohybem ji vytáhněte) a každou půlku zvlášť zabalte do potravinové fólie. Obě půlky dejte do mikrovlnky a zahřívejte asi v půlminutových intervalech, dokud nezměknou.

  • Položte ho na slunce

Pokud úplně nespěcháte, jsou velkým pomocníkem i teplé sluneční paprsky. Ty urychlí proces zrání i v zimních měsících. Není-li zrovna zataženo, stačí avokádo položit v bytě na místo, kam během dne svítí přes okno přímé slunce.

Video se připravuje ...

Autor: Tereza Langmajerová, Anna Kopečková