Celozrnná mouka: Proč a jak ji používat?

11. prosince 2017 • 06:00

Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá „celozrnný“, zdravé, nebo se jedná jen o módní výstřelek mezi příznivci zdravého životního stylu? Jaký je rozdíl mezi celozrnnou a bílou moukou? Přečtěte si o tom, proč je celozrnná mouka zdravější a jak se dá v receptech využít!

Proč je celozrnná mouka zdravější než bílá?

Celozrnná mouka, jak již z názvu vyplývá, se získává mletím celého zrnka, které obsahuje tři části: jádro, klíček a otruby. Tyto části obsahují velké množství minerálních látek, jako jsou magnezium, zinek, železo, vitaminy skupiny B a vláknina, která napomáhá s vyprazdňováním střeva. Oproti tomu bílá mouka je o tyto vzácné složky ochucena, jelikož se vyrábí obroušením zrna až k samotnému jádru. Ze zrna tak zůstane pouze škrob, který se lepí na stěny střev a může způsobovat zácpu. Celozrnnou mouku tělo také déle tráví, díky tomu celozrnná mouka zasytí na delší dobu a je přirozeně pro naše zdraví prospěšná.

Celozrnná mouka se získává mletím celého zrnka, které obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek Celozrnná mouka se získává mletím celého zrnka, které obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek • Autor: istock

Druhy celozrnné mouky

Celozrnnou mouku můžete koupit v různých variantách, v obchodech najdete mouku pšeničnou, žitnou nebo špaldovou. Celozrnnou mouku dále dělíme na hladkou, polohrubou a hrubou. Hladká mouka po umletí ještě prochází sítem, a má tedy nižší obsah otrub, díky čemuž se z ní rychleji uvolňuje lepek. Proto je vhodná především do receptů, kde se předpokládá kratší čas vaření nebo pečení.

Celozrnnou mouku můžete koupit v různých variantách, v obchodech najdete mouku pšeničnou, žitnou nebo špaldovou Celozrnnou mouku můžete koupit v různých variantách, v obchodech najdete mouku pšeničnou, žitnou nebo špaldovou • Autor: istock


Cena celozrnné mouky

Oproti klasické bílé mouce je celozrnná mouka dražší, což je způsobeno šetrnějším výrobním procesem. Ty nejkvalitnější mouky se melou na mlýnských kamenech, čímž zůstávají všechny důležité látky zachovány. Tento typ výroby je oproti výrobě klasické bílé mouky náročnější. Do ceny vstupuje také fakt, že celozrnná mouka se často vyrábí v ekologicky kontrolovaném zemědělství, které je náročnější na vzrůst. Taková mouka má označení bio.

Ty nejkvalitnější mouky se melou na mlýnských kamenech, čímž zůstávají zachovány důležité látky Ty nejkvalitnější mouky se melou na mlýnských kamenech, čímž zůstávají zachovány důležité látky • Autor: istock

Použití celozrnné mouky v kuchyni

Díky celým zrnům má celozrnná mouka nejenom vyšší výživovou hodnotu, ale také tmavší barvu a výraznější chuť. Celozrnná mouka má velkou variabilitu v přípravě jídel, ať při vaření nebo pečení sladkého i slaného pečiva, dezertů, celozrnných placek nebo pudingů.

Nejčastěji se celozrnná mouka přidává do směsi na celozrnný domácí chléb, lze ji ale přidat také do houskového knedlíku, bábovky nebo do palačinek. Z celozrnné mouky jsou skvělé také sušenky, které díky ní získají vyšší výživovou hodnotu. I ovocný koláč můžeme díky celozrnné mouce udělat zdravější. Pečení s celozrnnou moukou je jednoduché a rychlé, lze s ní připravit i domácí pizzu nebo italský chléb focaccia. Takže hurá do obchodu a můžete začít experimentovat!

S celozrnnou moukou můžeme i sladké udělat zdravější S celozrnnou moukou můžeme i sladké udělat zdravější • Autor: istock

 

Autor: Tereza Langmajerová