Cukroví bez másla, cukru, mouky nebo vajec? Zkuste tyto recepty a tipy!

5. prosince 2024 • 04:15

Vánoční cukroví si dokáže odepřít jen málokdo z nás. To poctivé domácí je však obvykle plné másla, cukru, bílé mouky nebo vajec. Věděli jste ale, že to jde i bez některé ze zmiňovaných ingrediencí, aniž by utrpěla chuť cukroví? Ať už máte na některou z nich třeba alergii, chcete jíst zdravěji, ušetřit nějakou tu korunu nebo prostě jen nechcete přes vánoční svátky přibrat, máme pro vás tipy na dobroty, pečené i nepečené, které mohou letos ozdobit váš sváteční stůl.

Bez mouky

Mouku obsahuje většina klasických těst na pečené cukroví. Jde o mouku bílou pšeničnou, která pro lidské zdraví nemá žádné přínosy. Navíc jde o prázdné kalorie, má totiž nulové nutriční hodnoty. Obsahuje také velké množství lepku, který u řady lidí způsobuje zdravotní potíže. Naštěstí však už v dnešní době existuje spousta zdravějších variant, jako je mouka špaldová, pohanková, kokosová, jáhlová, ovesná, mandlová, rýžová, amarantová, kaštanová a další. V dnešní době je skutečně z čeho vybírat. Odpírat si tak nemusíte ani oblíbené druhy cukroví, jen zkrátka zkuste bílou mouku v něm nahradit.

Mouku ani máslo nebudete potřebovat například do sněhových pusinek>>>

Video se připravuje ...

Upečte si třeba linecké ze špaldové mouky. Ze směsi zdvavějších variant mouky je pak kokosové cukroví s čokoládou nebo báječné měkké koláčky s kandovaným zázvorem. A pokud mouku chcete úplně vynechat, vyzkoušejte sněhové rohlíčky, na které potřebujete jen bílky, cukr a mleté lískové a vlašské ořechy na obalení. Řada lidí používá k přípravě zdravějšího cukroví také ovesné vločky, ochutnejte například ovesné hrudky, které můžete ochutit strouhanou čokoládou, nasekaným sušeným ovocem a podobně. Další možností jsou pak nepečené druhy, oblíbené kuličky, jako jsou medové kuličky s kokosem jen ze čtyř ingredienci, a to medu, cukru, kokosové moučky a kakaa, nebo například kokosové kuličky z kondenzovaného mléka ovoněné tuzemákem, které se namáčí do polevy z hořké čokolády a zdobí strouhaným kokosem, kandovaným ovocem nebo třeba nasekanými pistáciemi.

Bez másla

Podobné je to i s máslem, které řada z nás nahrazuje různými margaríny, obvykle však na úkor chuti. Máslo v cukroví ale, na rozdíl od mouky a cukru, nahradíte jen těžko. Pokud je to však z nějakého důvodu nutné, například kvůli intoleranci laktózy nebo alergii na ní, je řešením sádlo, které při pečení často používaly naše babičky, nebo kvalitní rostlinné tuky, které obsahují více než šedesát procent tuku. Sáhnout můžete i po kokosovém másle či oleji, případně některém z ořechových másel. Ve středomořských státech zase na pečení používají olivový olej. Nahradit máslo ale můžete například řeckým jogurtem, nebo stále oblíbenějším avokádem.

Báječně chutnají například kuličky z avokáda, namočené do hořké čkokolády. Báječně chutnají například kuličky z avokáda, namočené do hořké čkokolády. • Autor: iStock

Vyzkoušejte třeba nepečené kořeněné avokádové lanýže, ovoněné skořicí a kardamomem. Z kokosového oleje a kokosové smetany je připravené další nepečené cukroví, kterým jsou kokosové kuličky doslazené medem. Úplně bez tuku se případně obejdete například při přípravě sněhových skořicových rohlíčků, na které potřebujete jen bílky, cukr a mletou skořici.  A pokud máte rádi kokos, upečte například kokosky s marmeládou nebo rychlé kokosky, které jsou krásně měkké a navíc hotové za 15 minut. Bez másla i jakéhokoli dalšího tuku se dají dokonce připravit i klasické perníčky. Zkuste oblíbený recept Lucie Křížkové, který se stal hitem.

Bez cukru

Sladká chuť k cukroví bezesporu patří, osladit ho ale můžete zdravěji, než nejčastěji používaným bílým rafinovaným cukrem, kterému se také přezdívá „bílý zabiják“. Je nejčastější příčinou obezity, navíc také může za vysokou hladinu cukru v krvi. Příliš zdravý není ani ten hnědý třtinový, který sice obsahuje vlákninu, minerály a enzymy, jenže v naprosto stopovém množství. Existuje však celá řada přírodních alternativ, jako je stévie, med, obilná sladidla, třtinová melasa či panela nebo různé sirupy jako je datlový, javorový, švestkový, březový, agávový a další. Jako přírodní sladidlo může fungovat třeba i zralý banán, jablečný protlak, datlová pasta a podobně.

Plněné sušené datle jsou rychle hotové, vypadají ale skvěle. Plněné sušené datle jsou rychle hotové, vypadají ale skvěle. • Autor: iStock

Zkuste to letos bez cukru i vy a na svůj repertoár zařaďte třeba linecké slazené javorovým sirupem, které je navíc měkké už po dvou dnech. Jen agávovým sirupem a kokosovým cukrem jsou slazené ovesné sušenky plněné kakaovo-skořicovým krémem, které mezi vánoční cukroví také snadno zapadnou. Jen z nahrubo rozmixovaných datlí, vlašských ořechů a pár kapek vanilkového extraktu jsou připravené datlové bonbony. Nejen pro diabetiky jsou vhodné dia kokosové kuličky, připravené jen z jablek, rozinek, kokosové moučky a ořechů. Úplně jednoduchým cukrovím, do jehož přípravy můžete klidně zapojit i nejmenší děti, jsou pak plněné sušené datle či švestky. Kupte si již vypeckované a místo pecky do nichž jen vsuňte spařenou oloupanou mandli a případně je částečně nebo úplně namočte do rozehřáté kvalitní čokolády. Na tácu vypadají skvěle a ještě lépe chutnají. Naplnit je můžete také marcipánem nebo třeba sekanými pistáciemi.

Bez vajec

I cena vajec poměrně dost stoupla, a tak možná přemýšlíte, čím je v cukroví nahradit. Vejce plní většinou funkci pojidla a u vánočního cukroví se očekává spíše křehkost, proto není problém je buď úplně vynechat (zkuste například těsto na vanilkové rohlíčky bez žloutků podle Josefa Maršálka) nebot je něčím nahradit. Zastoupit je může například kukuříčný nebo bramborový škrob, případně vanilkový pudinkový prášek. Výbornou alternativou celých vajec a zejména bílků je pak aquafaba, což je voda, která zbyde po uvaření cizrny (neosolená) nebo nálev slitý z konzervované cizrny. Tři polévkové lžíce aquafaby nahradí jedno velké vejce, dvě polévkové lžíce aquafaby odpovídají jednomu vaječnému bílku. Chcete-li aquafabou nahradit celá vejce, stačí ji jen lehce našlehat. Pokud ji vyšleháte do tuhého sněhu, můžete ji pak použít jako klasický sníh z bílků například na výrobu pusinek nebo kokosek. 

Podívejte se ve videu, jak se aquafaba dělá:

Video se připravuje ...

Autor: red, Lenka Chvostová