Staré recepty z babiččina receptáře: Biskupský chlebíček, šťavnatý tvarožník a smetanové koláčky

28. února 2022 • 00:00

V pečení sladkého byly naše babičky přebornice. Osvěžte si vzpomínky na dětství strávené u prarodičů a fousy od cukru a upečte některý z tradičních moučníků z rodinného receptáře.

Zamilovali jsme si moderní cupcakes i cheesecake, ale k moučníkům, jako jsou kynuté buchty, vdolky a koláče, se všichni rádi s nostalgií vracíme. A česká kuchyně je pro ně vyhlášená. Pokud tedy přemýšlíte, co upéct dětem ke svačině nebo sobě k odpolední kávě, vyzkoušejte některý z babiččiných receptů.

Video se připravuje ...

Biskupský chlebíček

Ze sladkých chlebíčků je právě tenhle nejoblíbenější. Hodí se na snídani, na nedělní odpoledne, pohostit s ním ale můžete klidně i vzácnou návštěvu. Báječný moučník z třeného nebo piškotového těsta přitom zvládne upéct i úplný začátečník. Připravuje se z běžných ingrediencí, neobejdete se ale bez správné formy, ať už hranaté, nebo oblé formy na srnčí hřbet. Biskupský chlebíček je plný voňavého kandovaného ovoce a citrusové kůry, chybět nemohou ani rozinky a samozřejmě nasekané mandle či oříšky. Přidat do těsta můžete třeba i sušené ovoce nebo kousky čokolády. Tradičně se servíroval jen poprášený moučkovým cukrem, klidně ho ale polijte třeba hořkou, mléčnou či bílou čokoládou nebo příjemně nakyslou citronovou polevou.

Tvarožník

Pokud nemáte rádi suché a dusivé moučníky, měli byste rozhodně ochutnat koláč, který neobsahuje téměř žádnou mouku. Na kilo tvarohu se dává jen pět lžic dětské krupice, pak už potřebujete jen vejce, máslo, cukr a prášek do pečiva. Výsledkem je úžasně nadýchaný a vláčný moučník, lehký jako peříčko. Jen dejte pozor, abyste ho nepřipálili. Horký se totiž třese tak trochu jako želatina, po vychladnutí ale ztuhne. Tvarožník báječně chutná jen tak, někdy ho ale babičky ještě před pečením bohatě posypaly drobenkou. V létě ho zase můžete ještě před vložením do trouby poklást čerstvým ovocem, vynikající je třeba s višněmi, rybízem, angreštem nebo meruňkami.

Smetanové koláčky

Různé koláče a koláčky do zapomnění neupadly a předražené je pořídíte nejen v pekařství, ale i v každém supermarketu. S těmi, které z trouby tahaly naše babičky, se ale vůbec nedají srovnávat. Až ochutnáte měkké a voňavé smetanové koláčky upečené podle tradičního receptu, na kupované už nesáhnete. Ať už dáte přednost jemné tvarohové náplni s rozinkami, příjemně nakyslé povidlové, té z mletého máku, nebo na každý koláček dáte od každé náplně kousek, uvidíte, že se po nich doma jen zapráší. Koláčky nezapomeňte ještě horké bohatě potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrovat, aby se na povrchu vytvořila ona báječná tenká krustička, díky které zůstanou déle vláčné.

Autor: Lenka Chvostová