Nepečené cukroví podle Dany Morávkové stihnete i na poslední chvíli
Nestíháte připravit dostatek druhů nebo jen hledáte inspiraci na další nepečené cukroví, které se dá připravit i těsně před vánočními svátky? Zkuste vosí hnízda a ananasové válečky podle herečky Dany Morávkové.
Herečka a moderátorka Dana Morávková nemá na pečení vánočního cukroví moc času, a tak raději sází na jednoduché druhy, které se dají připravit bez dlouhých příprav a bez pečení. Recept na její vosí úly je vyhlášený a už pár let koluje českým internetem. A za zkoušku určitě stojí i netradiční ananasové válečky.
Vaječný likér na naplnění vosích hnízd si můžete připravit sami doma>>>
Vosí hnízda podle Dany Morávkové
Budete potřebovat:
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 200 g rozmixovaných piškotů
- 2 lžíce vody
- 1 lžíci rumu
- vaječný likér na naplnění
Na spodní část:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
Postup:
1. Jako spodní část vosích hnízd můžete použít piškoty, ale také domácí linecká kolečka. Ze všech surovin na spodní část zpracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte vychladit v lednici. Pak ho rozválejte na plát, vykrájejte z něj kolečka odpovídající velikostí spodní části formiček na vosí hnízda a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10–15 minut.
2. Jakmile je rozhodnuto, jestli použijete piškoty nebo vlastní kolečka jako základnu, můžete se pustit do těsta na hnízda. Z povoleného másla a všech ostatních surovin vypracujte měkké těsto, které nechte odpočinout v lednici aspoň jednu hodinu.
3. Vychlazené těsto rozdělte na kousky a naplňte je do vysypaných formiček na vosí hnízda. Obráceným koncem vařečky udělejte uprostřed důlek a těsto z formičky vyklepněte.
4. Vosí hnízda naplňte vaječným likérem a každé přiklopte připraveným lineckým kolečkem nebo piškotem.
Ananasové válečky
Chuť ananasu je pro české Vánoce výjimečná a neotřelá. Tento druh cukroví vynikne mezi ostatními chutí, vůní i vzhledem.
Budete potřebovat:
- 3 tatranky
- 100 g másla
- 100 g ananasu
- 6 piškotů
- moučkový cukr
- 1 lžíci rumu
- čokoládovou polevu a/nebo mletý kokos na obalení
Postup:
1. Ananas (čerstvý nebo z plechovky) nechte okapat a rozmixujte ho společně s tatrankami.
2. Rozmixovanou směs smíchejte v míse se změklým máslem, rozemletými piškoty a trochou rumu. Pokud je směs moc sypká, můžete přidat i trochu ananasové šťávy a doslaďte podle chuti.
3. Hotové těsto dejte ztuhnout do lednice a pak z něj tvořte válečky, kuličky nebo jiné tvary, které obalte v čokoládové polevě nebo v kokosu.
Vyzkoušejte i jednoduché a rychlé Rafaelo kuličky>>>
Video se připravuje ...