Nepečené cukroví podle Dany Morávkové stihnete i na poslední chvíli

19. prosince 2023 • 00:15

Nestíháte připravit dostatek druhů nebo jen hledáte inspiraci na další nepečené cukroví, které se dá připravit i těsně před vánočními svátky? Zkuste vosí hnízda a ananasové válečky podle herečky Dany Morávkové.

Herečka a moderátorka Dana Morávková nemá na pečení vánočního cukroví moc času, a tak raději sází na jednoduché druhy, které se dají připravit bez dlouhých příprav a bez pečení. Recept na její vosí úly je vyhlášený a už pár let koluje českým internetem. A za zkoušku určitě stojí i netradiční ananasové válečky.

Vaječný likér na naplnění vosích hnízd si můžete připravit sami doma>>>

Video se připravuje ...

Vosí hnízda podle Dany Morávkové

Budete potřebovat:

Na spodní část:

Postup: 

1. Jako spodní část vosích hnízd můžete použít piškoty, ale také domácí linecká kolečka. Ze všech surovin na spodní část zpracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte vychladit v lednici. Pak ho rozválejte na plát, vykrájejte z něj kolečka odpovídající velikostí spodní části formiček na vosí hnízda a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10–15 minut.

2. Jakmile je rozhodnuto, jestli použijete piškoty nebo vlastní kolečka jako základnu, můžete se pustit do těsta na hnízda. Z povoleného másla a všech ostatních surovin vypracujte měkké těsto, které nechte odpočinout v lednici aspoň jednu hodinu. 

3. Vychlazené těsto rozdělte na kousky a naplňte je do vysypaných formiček na vosí hnízda. Obráceným koncem vařečky udělejte uprostřed důlek a těsto z formičky vyklepněte.

4. Vosí hnízda naplňte vaječným likérem a každé přiklopte připraveným lineckým kolečkem nebo piškotem.

Ananasové válečky

Chuť ananasu je pro české Vánoce výjimečná a neotřelá. Tento druh cukroví vynikne mezi ostatními chutí, vůní i vzhledem.

Ananasové válečky Ananasové válečky • Autor: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 3 tatranky
  • 100 g másla
  • 100 g ananasu
  • 6 piškotů
  • moučkový cukr
  • 1 lžíci rumu
  • čokoládovou polevu a/nebo mletý kokos na obalení

Postup:

1. Ananas (čerstvý nebo z plechovky) nechte okapat a rozmixujte ho společně s tatrankami.  

2. Rozmixovanou směs smíchejte v míse se změklým máslem, rozemletými piškoty a trochou rumu. Pokud je směs moc sypká, můžete přidat i trochu ananasové šťávy a doslaďte podle chuti.

3. Hotové těsto dejte ztuhnout do lednice a pak z něj tvořte válečky, kuličky nebo jiné tvary, které obalte v čokoládové polevě nebo v kokosu.

Vyzkoušejte i jednoduché a rychlé Rafaelo kuličky>>>

Video se připravuje ...

Autor: red