Ořechové rohlíčky, které se rozplynou v puse: Křehký moučník podle receptu prezidentské kuchařky Čiriny

8. října 2023 • 06:00

Nemáte příliš času, ale chcete si osladit podzimní dny? Upečte nadýchané rohlíčky ze zakysané smetany s ořechovou nebo makovou náplní. Patřily mezi nejoblíbenější moučníky prezidenta Václava Havla a budete je milovat i vy. 

O Václavu Havlovi bylo známo, že byl skromným strávníkem a miloval klasickou českou kuchyni. Rád si pochutnával také na sladkém. Mezi jeho nejoblíbenější dezerty patřily právě tyto nadýchané plněné rohlíčky, které mu s láskou připravovala jeho tehdejší osobní kuchařka s maďarskými kořeny Čirina Košíková.

Zkusit můžete i jiné náplně, s naším návodem zvládnete všechny >>>

Video se připravuje ...

Suroviny na rohlíčky ze zakysané smetany

  • 400 g hladké mouky
  • 1 kostka měkkého másla (250 g)
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 vejce na potření
  • moučkový cukr ovoněný vanilkou na obalování

Na náplň:

  • 250 g vlašských ořechů nebo mletého máku
  • 100 g cukru krupice
  • kůra z 1 citronu
  • hrst rozinek
  • trochu rumu
  • 100 ml vařícího mléka

Ořechové či makové rohlíčky krok za krokem

1. Nejprve odvažte 400 g hladké mouky, přidejte zakysanou smetanu a změklé máslo. Vše důkladně promíchejte, čímž vytvoříte hladké těsto.

2. Těsto zpracujte do tvaru bochánku, zabalte do fólie a ponechte 2 hodiny v ledničce. Během chladnutí si připravíte náplň.

3. Nasekejte ořechy. Rozinky naložte do rumu a citronové kůry. Do mísy vlijte vařící mléko, přidejte cukr, ořechy nasekané najemno a rozinky. Vše promíchejte.

4. Troubu předehřejte na 200 °C. Připravené těsto rozdělte na 6 dílů, přičemž každý z nich vyválejte do kruhu. Rozdělte na 8 dílků, od nejširšího okraje přidejte náplň a zarolujte dílky do tvaru rohlíčků.  

5. Hotové rohlíčky pokládejte na vymazaný plech, poté potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova cca 30 minut.  

6. Teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru s vanilkou.

Máte rádi kremrole? Upečte si je podle našeho videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Autor: red