Ořechové rohlíčky, které se rozplynou v puse: Křehký moučník podle receptu prezidentské kuchařky Čiriny
Nemáte příliš času, ale chcete si osladit pošmourné podzimní dny? Upečte nadýchané rohlíčky ze zakysané smetany s ořechovou nebo makovou náplní. Patřily mezi nejoblíbenější moučníky prezidenta Václava Havla a budete je milovat i vy. Třeba si tímto způsobem připomeňte českého velikána, který by dnes oslavil 86. narozeniny.
O Václavu Havlovi bylo známo, že byl skromným strávníkem a miloval klasickou českou kuchyni. Rád si pochutnával také na sladkém. Mezi jeho nejoblíbenější dezerty patřily právě tyto nadýchané plněné rohlíčky, které mu s láskou připravovala jeho tehdejší osobní kuchařka Čirina.
Zkusit můžete i jiné náplně, s naším návodem zvládnete všechny >>>
Suroviny na rohlíčky ze zakysané smetany
- 400 g hladké mouky
- 1 kostka měkkého másla (250 g)
- 250 g zakysané smetany
- 2 vejce na potření
- moučkový cukr ovoněný vanilkou na obalování
Na náplň:
- 250 g vlašských ořechů nebo mletého máku
- 100 g cukru krupice
- kůra z 1 citronu
- hrst rozinek
- trochu rumu
- 100 ml vařícího mléka
Ořechové či makové rohlíčky krok za krokem
1. Nejprve odvažte 400 g hladké mouky, přidejte zakysanou smetanu a změklé máslo. Vše důkladně promíchejte, čímž vytvoříte hladké těsto.
2. Těsto zpracujte do tvaru bochánku, zabalte do fólie a ponechte 2 hodiny v ledničce. Během chladnutí si připravíte náplň.
3. Nasekejte ořechy. Rozinky naložte do rumu a citronové kůry. Do mísy vlijte vařící mléko, přidejte cukr, ořechy nasekané najemno a rozinky. Vše promíchejte.
4. Troubu předehřejte na 200 °C. Připravené těsto rozdělte na 6 dílů, přičemž každý z nich vyválejte do kruhu. Rozdělte na 8 dílků, od nejširšího okraje přidejte náplň a zarolujte dílky do tvaru rohlíčků.
5. Hotové rohlíčky pokládejte na vymazaný plech, poté potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova cca 30 minut.
6. Teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru s vanilkou.