Čokoládové dezerty podle Josefa Maršálka: Oslaďte si život lahodnými řezy, nadýchanou pěnou nebo brownies

14. března 2023 • 08:00

Poslední díl pořadu Buchty po ránu, který vysílá Česká televize každé nedělní ráno, jistě potěšil všechny milovníky čokolády. Cukrář Josef Maršálek z ní připravil tři skvělé dezerty, které lze navíc připravit velmi rychle. A i tentokrát přidal užitečné rady a tipy, aby se vše povedlo na jedničku.

Ne nadarmo se čokoládě říká „pokrm bohů.“ Již staří Mayové věděli, že je čokoláda tajemstvím krásy a blaženosti a ještě počátkem 20. století se dokonce prodávala v lékárnách jako lék. Čokoláda totiž obsahuje látky, které údajně povzbuzují náladu a působí proti stresu. Prospěšné je prý i jen samotné vdechování vůně čokolády. Pokud se ale nechcete spokojit jen s vůní a rádi byste si udělali život trochu sladší a příjemnější, vyzkoušejte jednu z čokoládových dobrot, které cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová připravovali v pořadu Buchty po ránu.

Z čokolády si můžete upéct i výborné sušenky >>>

Video se připravuje ...

Čokoládové řezy

Jejich základem je jednoduché lité těsto, které je trochu jiné než to klasické.  Přidává se do něj totiž kefír a jedlá soda. Ta se používá do těst, kde je vysoký poměr tekutých ingrediencí vůči sypkým. A příjemně nakyslý kefír těsto také trochu nakypří. Důležité je těsto jen míchat a nešlehat, protože by se na začátku pečení sice hezky nadzvedlo, ale pak by se vyfouklo a z trouby byste ho vytáhli zdrclé.

Čokoládové řezy Čokoládové řezy • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat: 

Na těsto:

  • 340 g hladké mouky
  • 125 g krupicového cukru
  • 200 g oleje
  • 500 g kefíru
  • 30 g kakaa
  • 1 vejce velikosti M
  • 3 g mleté skořice
  • 6 g jedlé sody
  • 2 g soli

Na polevu:

  • 125 g hořké čokolády
  • 250 g zakysané smetany
  • 20 g másla
  • kakaové boby na ozdobení

Postup:

1. Do velké mísy si odvažte hladkou mouku, přidejte krupicový cukr, kakao, skořici, jedlou sodu, sůl a vše dobře promíchejte. Přidejte kefír, olej, vejce a promíchejte metličkou, až vznikne hladké těsto.  

2. Hlubší plech na pečení vytřete olejem, lehce ho vysypte hladkou, polohrubou nebo hrubou moukou a nalijte do něj těsto. Dejte ho do horkovzdušné trouby vyhřáté na 170–180 °C a pečte asi 15 minut (podle výšky těsta), nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nezůstane po vytažení suchá. Upečené těsto nechte zcela vychladnout.  

3. Mezitím si připravte polevu. Do rendlíku dejte čokoládu rozlámanou na kousky, přidejte máslo, v horké vodní lázni nechte společně rozpustit a rozmíchejte dohladka. Polevu vyndejte z vodní lázně a vmíchejte do ní zakysanou smetanu.

4. Polevu hned rozetřete na vychladlý korpus a posypte ho nasekanými kakaovými boby. Nechte vychladit a před podáváním nakrájejte na řezy.

TIP: Kefír můžete nahradit řidším jogurtem, podmáslím nebo zákysem.

Čokoládová pěna se sušenkami a ovocem

Připravte si pěnu z čokolády podle nejjednoduššího receptu na světě. A  k ní pistáciové sušenky z křehkého těsta. Důležité je rozpouštět čokoládu vždy v horké vodní lázni nebo v hrnci nad párou. U křehkého těsta pak nezapomeňte všechny ingredience (hlavně máslo) dobře vychladit

Čokoládová pěna se sušenkami a ovocem Čokoládová pěna se sušenkami a ovocem • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat:

Na čokoládovou pěnu:

  • 4 vejce M
  • 150 g hořké čokolády (60 %)
  • 25 g másla
  • 25 g krupicového cukru
  • 1 g soli

Na sušenky:

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g mletých nesolených pistácií
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 g soli
  • 120 g másla
  • 1 vejce M

Kromě toho:

  • krupicový cukr na posypání
  • barevné ovoce na ozdobení

Postup:

1. Na kousky rozlámanou čokoládu rozpusťte spolu s máslem v horké vodní lázni. Z vajec oddělte žloutky a bílky. Z bílků a cukru vyšlehejte sníh (neměl by být tekutý, ale ani zcela tuhý). Ke žloutkům přidejte rozpuštěnou čokoládu, sůl a rozmíchejte metličkou. Nakonec přidejte sníh a pomocí stěrky ho zlehka a rychle promíchejte s čokoládou. Pěnu naplňte do cukrářského sáčku, odstřihněte růžek, pěnu nastříkejte do větších skleniček, pohárů nebo misek a dejte vychladit.

2. Mezitím připravte sušenky. Do mísy dejte mouku, přidejte mleté pistácie, cukr, sůl a nakrájené studené máslo a prsty zpracujte na drobenku. Pak přidejte vejce a rychle zpracujte na těsto. Udělejte z něho menší placku, zabalte ji do fólie a nechte v ledničce nejméně hodinu uležet.

3. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 5 mm a nakrájejte ho na proužky o velikosti zhruba 11 x 2 cm. Rozložte je na plech s papírem na pečení, lehce posprejujte vodou, posypte krupicovým cukrem, dejte do horkovzdušné trouby vyhřáté na 170 °C (u klasické trouby na 180–185 °C) a pečte asi 10–12 minut.

4. Vychlazenou čokoládovou pěnu ozdobte ovocem, zapíchněte do ní upečené sušenky a můžete podávat.

TIP: Pistácie můžete nahradit jinými oříšky, například lískovými, vlašskými, pekanovými nebo třeba mandlemi.

Brownies s lískovými oříšky

Při přípravě brownies, které milují nejen čokoholici, je důležité těsto příliš nevysušit. Brownies by měly zůstat uvnitř trochu vlhké. Když tedy budete zkoušet pomocí špejle, zda je těsto upečené, neměla by být po vytažení úplně suchá. 

Čokoládové brownies s lískovými oříšky Čokoládové brownies s lískovými oříšky • Autor: Eva Koňaříková, Česká televize

Co budete potřebovat:

  • 280 g krupicového cukru
  • 10 g vanilkového extraktu
  • 3 g soli
  • 130 g másla
  • 4 vejce M
  • 85 g kakaa
  • 85 g hladké mouky
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva
  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g lískových oříšků
  • olej na vytření pekáčku

Postup:

1. Do mísy dejte cukr, sůl a vanilkový extrakt. Přidejte změklé máslo a společně vyšlehejte. Jedno po druhém zašlehejte celá vejce, pak po částech vmíchejte kakao a mouku, přimíchejte kypřicí prášek, polovinu bílé čokolády nasekané na malé kousky a polovinu nasekaných lískových oříšků.  

2. Pekáček vytřete olejem a vyložte papírem na pečení. Nalijte do něj připravené těsto a posypte ho zbylou bílou čokoládou a oříšky. Dejte do horkovzdušné trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 25–30 minut. Kdo nemá horkovzduch, přidá 10–15 stupňů a hlídá, aby se těsto nepřipálilo a nebylo vysušené. 

Autor: AK