Retro ledová čokoláda: Dopřejte si kousek nebe na jazyku

23. listopadu 2022 • 06:00

Ten pocit, když sáhnete do lednice, vytáhnete průhledný kornout plný barevné slasti. Zvolíte jednu kostičku, rozbalíte a už jen rozkoš na jazyku. Čokoláda chvíli studí, ale rozpouští se. Kousat, nebo vydržet? A jak zůstat jen u jedné porce? Nemusíte! Připravte si ledovou čokoládu doma a můžete mlsat, jak chcete.

Vytvořte dětem stejně krásné vzpomínky, jaké máte vy na ledovou čokoládu. Ano, můžete ji koupit v krámě, ale většinou ledovou mňamku v regálech už nenajdete. Kvůli malému množství kakaa v původní receptuře se často skrývá pod pojmenováním pochoutka a ty pravé čokolády do lednice či mrazáku se shánějí těžko. Není nic snazšího než si ji připravit doma a aspoň budete vědět, čím si zahřešíte. Vybrat si můžete hned z několika variant. Je libo retro klasiku, labužnickou variantu, odlehčenou verzi, nebo ledovku ze zbylých čokofigurek a kolekce?

Video se připravuje ...

Ledová čokoláda: Stará dobrá klasika

Suroviny:

  • 250 g 100% tuku
  • 250 g cukru moučky
  • 90 g kakaa
  • 90 g solamylu

Postup:

1. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr, solamyl a kakao. Vše dobře promícháme.

2. Formičky vypláchneme ledovou vodou a plníme je kakaovou směsí.

3. Čokoládu necháme ztuhnout, vyklopíme z formiček, a buď ihned servírujeme, nebo necháme vychladit v lednici.

Odlehčená varianta

Suroviny:

  • 100 g čokolády
  • 45 g kokosového oleje

Postup:

1. Čokoládu rozlámeme na menší kostičky a za občasného promíchání necháme zcela rozpustit v mikrovlnné troubě.

2. Přidáme kokosový olej, opět promícháme a dáme na 20 vteřin spojit do mikrovlnné trouby.

3. Směsí plníme vypláchnuté formičky, necháme ztuhnout, vyklopíme a vychladíme.

NÁŠ TIP: Čokoládu si vyberte podle chuti. Pro milovníky klasiky se hodí mléčná, ale bát se nemusíte ani hořké nebo mléčné.

Hořká, nebo mléčná? Volba je jen na vás Hořká, nebo mléčná? Volba je jen na vás • Autor: iStock.com

Labužnická varianta

Suroviny:

  • 75 g čokolády na vaření
  • 50 g kakaa
  • 3 vejce
  • 250 g 100% tuku
  • 3 lžíce cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

1. Ve vodní lázni rozpustíme tuk s čokoládou. Poté do směsi přimícháme kakao.

2. Vejce s cukry vyšleháme do pěny, do které poté zapracujeme čokoládovou hmotu.

3. Čokoládou plníme vypláchnuté formičky, necháme ztuhnout a hotové cukroví skladujeme v lednici.

NÁŠ TIP: Hmota rychle tuhne, proto si formičky připravte předem. Je nutné pracovat rychle.

Využijte i figurky a kolekci Využijte i figurky a kolekci • Autor: iStock.com

Z čokoládových figurek a kolekce

Suroviny:

  • 200 g čokolády z figurek
  • 100 g kokosového oleje

Postup:

1. Čokoládu rozlámeme na menší kostičky a za občasného promíchání necháme zcela rozpustit v mikrovlnné troubě.

2. Přidáme kokosový olej, opět promícháme a dáme na 20 vteřin spojit do mikrovlnné trouby.

3. Směsí plníme vypláchnuté formičky, necháme ztuhnout, vyklopíme a vychladíme.

NÁŠ TIP: Pokud jste koupili figurky se sníženým množstvím tuku, při přípravě ledové čokolády jej zase musíte doplnit. Inspirujte se odlehčenou variantou.

Autor: TR