Retro ledová čokoláda: Dopřejte si kousek nebe na jazyku
Ten pocit, když sáhnete do lednice, vytáhnete průhledný kornout plný barevné slasti. Zvolíte jednu kostičku, rozbalíte a už jen rozkoš na jazyku. Čokoláda chvíli studí, ale rozpouští se. Kousat, nebo vydržet? A jak zůstat jen u jedné porce? Nemusíte! Připravte si ledovou čokoládu doma a můžete mlsat, jak chcete.
Vytvořte dětem stejně krásné vzpomínky, jaké máte vy na ledovou čokoládu. Ano, můžete ji koupit v krámě, ale většinou ledovou mňamku v regálech už nenajdete. Kvůli malému množství kakaa v původní receptuře se často skrývá pod pojmenováním pochoutka a ty pravé čokolády do lednice či mrazáku se shánějí těžko. Není nic snazšího než si ji připravit doma a aspoň budete vědět, čím si zahřešíte. Vybrat si můžete hned z několika variant. Je libo retro klasiku, labužnickou variantu, odlehčenou verzi, nebo ledovku ze zbylých čokofigurek a kolekce?
Ledová čokoláda: Stará dobrá klasika
Suroviny:
- 250 g 100% tuku
- 250 g cukru moučky
- 90 g kakaa
- 90 g solamylu
Postup:
1. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr, solamyl a kakao. Vše dobře promícháme.
2. Formičky vypláchneme ledovou vodou a plníme je kakaovou směsí.
3. Čokoládu necháme ztuhnout, vyklopíme z formiček, a buď ihned servírujeme, nebo necháme vychladit v lednici.
Odlehčená varianta
Suroviny:
- 100 g čokolády
- 45 g kokosového oleje
Postup:
1. Čokoládu rozlámeme na menší kostičky a za občasného promíchání necháme zcela rozpustit v mikrovlnné troubě.
2. Přidáme kokosový olej, opět promícháme a dáme na 20 vteřin spojit do mikrovlnné trouby.
3. Směsí plníme vypláchnuté formičky, necháme ztuhnout, vyklopíme a vychladíme.
NÁŠ TIP: Čokoládu si vyberte podle chuti. Pro milovníky klasiky se hodí mléčná, ale bát se nemusíte ani hořké nebo mléčné.
Labužnická varianta
Suroviny:
- 75 g čokolády na vaření
- 50 g kakaa
- 3 vejce
- 250 g 100% tuku
- 3 lžíce cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
Postup:
1. Ve vodní lázni rozpustíme tuk s čokoládou. Poté do směsi přimícháme kakao.
2. Vejce s cukry vyšleháme do pěny, do které poté zapracujeme čokoládovou hmotu.
3. Čokoládou plníme vypláchnuté formičky, necháme ztuhnout a hotové cukroví skladujeme v lednici.
NÁŠ TIP: Hmota rychle tuhne, proto si formičky připravte předem. Je nutné pracovat rychle.
Z čokoládových figurek a kolekce
Suroviny:
- 200 g čokolády z figurek
- 100 g kokosového oleje
Postup:
1. Čokoládu rozlámeme na menší kostičky a za občasného promíchání necháme zcela rozpustit v mikrovlnné troubě.
2. Přidáme kokosový olej, opět promícháme a dáme na 20 vteřin spojit do mikrovlnné trouby.
3. Směsí plníme vypláchnuté formičky, necháme ztuhnout, vyklopíme a vychladíme.
NÁŠ TIP: Pokud jste koupili figurky se sníženým množstvím tuku, při přípravě ledové čokolády jej zase musíte doplnit. Inspirujte se odlehčenou variantou.