Sušíš, suším, sušíme aneb Jak si uchovat úrodu ze zahrádky?

31. července 2022 • 00:00

Povedla se vám tento rok bohatá úroda a vy už nevíte co s ní? Ovoce i zeleninu ze zahrádky si můžete jednoduše usušit a pochutnávat si tak na vitaminech po celý rok! V létě k sušení využívejte především horkovzdušnou troubu nebo specializovanou elektrickou sušičku, která vám ušetří spoustu času a zachová vitaminy.

Při sušení se v ovoci uchová až 80 % vitaminů, což je velmi dobré číslo. Myslete vždy na to, že sušením ovoce nabývá na obsahu cukru, proto může sloužit jako zdravá alternativa mlsání, ale rozhodně to není náhrada bez kalorií. Sušené ovoce můžete využít v gastronomii nejen při přípravě snídaní a dezertů. Sušenou zeleninu a bylinky oceníte zase při vaření polévky a dalších pokrmů.

Co vše lze usušit z vlastní zahrádky?

Sušit můžete téměř jakékoliv ovoce z vaší zahrádky. Využít lze jablka, hrušky, meruňky, broskve, blumy, jahody i borůvky. Možná vás to překvapí, ale sušit můžete i zeleninu, a to rajčata, papriky i kořenovou zeleninu do polévky. Do zásoby si lze uchovat i levanduli nebo nejrůznější bylinky.

Sušit můžete volně na vzduchu, v elektrické troubě, ale ideálním a chytrým pomocníkem je elektrická sušička, kterou dnes seženete za poměrně slušnou cenu. Sušit můžete volně na vzduchu, v elektrické troubě, ale ideálním a chytrým pomocníkem je elektrická sušička, kterou dnes seženete za poměrně slušnou cenu. • Autor: iStock

Jak sušit?

K sušení byste měli volit vždy jen zralé a čerstvé plody, nikoliv ty natlučené a nahnilé. Ovoce i zeleninu důkladně omyjte a v případě jablek, hrušek, mrkve nebo řepy odstraňte slupky. Větší druhy ovoce nebo zeleninu je potřeba nakrájet na tenké plátky (cca 1 cm) či menší kousky. U ovoce se celý proces přípravy snažte urychlit, aby mezitím nezhnědlo. Pokud se tak stane, postačí ovoce pokapat citronem. Sušit můžete volně na vzduchu, v elektrické troubě, ale ideálním a chytrým pomocníkem je elektrická sušička, kterou dnes seženete za poměrně slušnou cenu. Přijde vhod i při sušení hub nebo bylinek. Délka trvání sušení je individuální. Výhodou elektrických sušiček je to, že disponují časovačem, díky němuž nemusíte celý proces bedlivě sledovat. Usušenou zeleninu nebo ovoce poznáte tak, že je pružné a při rozkrojení nepouští žádnou šťávu.

Jak sušené plody uchovávat?

Sušené ovoce a zeleninu se doporučuje skladovat v uzavíratelných nádobách. Čas od času zkontrolujte, zda nedošlo k navlhnutí. V takovém případě je nutné plody znovu přesušit. Kontrolujte také výskyt plísní a moučných molů, ti se mohou v dózách objevit a napáchat pak velkou katastrofu.

Autor: DF