Nepečené vánoční cukroví: zkuste mandlové hrudky, košíčky nebo trubičky s pařížskou šlehačkou

15. prosince 2018 • 00:00

Štědrý den je za dveřmi a vy jste se pro samý shon k pečení cukroví ještě nedostali? Nevěšte hlavu! Nepečené cukroví nezabere příliš času, je jednodušší na přípravu a nemusí se rozležet, takže se dá udělat i na poslední chvíli. Vyzkoušejte i vy některý z méně známých receptů.

Nepečené cukroví:

Mandlové hrudky
Nepečené kokosky
Košíčky s oříšky a čokoládou
Nepečené ořechové trubičky
Ovesné placičky s arašídy
Americké nepečené sušenky

Z cukroví na poslední chvíli jsou určitě nejznámější nepečené kuličky. V každé rodině je na ně alespoň jeden recept. Proč ale neochutnat také některý z dalších druhů. Konkrétní postup a recept zobrazíte kliknutím na název pokrmu.

Mandlové hrudky

Příprava tohoto cukroví vám nezabere víc než 30 minut. Stačí nasekat mandle na nudličky, opražit je zasypané vanilkovým cukrem, dokud nezezlátnou a nevytvoří se na nich lahodná zkaramelizovaná vrstvička. Vychladlé mandle pak už jen vmíchejte do čokolády rozpuštěné ve vodní lázni. Použít můžete hořkou, mléčnou, ale i bílou, hmotu nechte mírně vychladnout a pak lžící na tác nebo plech vyložený alobalem tvořte jednotlivé mandlové hrudky. Nechte v chladnu ztuhnout.

Nepečené kokosky

Milovníky kokosu tenhle jednoduchý recept určitě potěší. S ještě vlažnou hmotou ze strouhaných piškotů, cukrového sirupu, kapky rumu, rozpuštěného másla a kokosu se pracuje skvěle. Můžete jí buď jen rozválet na silnější plát, polít čokoládou a rozkrájet na malé čtverečky nebo použít silikonové formičky. Jednotlivé nepečené kokosky můžete ještě dozdobit oříškem, půlkou mandle nebo kandovaným ovocem.

Košíčky s oříšky a čokoládou

Odpírat si nemusíte dokonce ani košíčky. I ty mají svoji nepečenou podobu. Na přípravu božkých nepečených košíčků vám budou stačit pouhé čtyři ingredience a papírové košíčky. Korpusy si vytvoříte tak, že rozpuštěnou čokoládou vymažete vnitřek košíčků, necháte v mrazáku ztuhnout a ješte alespoň dvakrát postup zopakujete. Čokoládové košíčky pak už jen naplníte oblíbeným lískooříškovým krémem a dozdobíte oříšky nebo bílou čokoládou. Čokoládové košíčky můžete také naplnit slaným karamelem nebo arašídovým máslem a opět zalít čokoládovou vrstvou.

Nepečené ořechové trubičky

Skvěle vypadají a ještě lépe chutnají nepečené trubičky z hmoty, kterou připravíte z pomletých nebo rozmixovaných arašídů v cukru, piškotů a vajíček, kterou můžete ještě obarvit kakaem. Trubičky z ní uděláte tak, že rozválený plát rozkrájíte na delší proužky, které navinete na plechové trubičky tak, aby se okraje jemně překrývaly. Pak je necháte při pokojové teplotě sušit 24 hodin. Hotové nepečené trubičky opatrně sejměte, celé nebo jejich konce namočte do rozpuštěné čokolády a po zatuhnutí je naplňte pařížskou šlehačkou.

Ovesné placičky s arašídy

Zdravější variantou nepečeného cukroví jsou placičky připravené jen z najemno rozmixovaných ovesných vloček, arašídového másla a mléka nebo jeho rostlinné alternativy, doslazené datlemi a rozinkami. Ovesné placičky s arašídovým máslem máte hotové za 15 minut, takže je zvládnete klidně udělat i během smažení kapra.

Americké nepečené sušenky

Ovesné vločky a arašídové máslo využijete i při přípravě těchto báječných sušenek nebo spíš hrudek, které se budou skvěle vyjímat i mezi dalším cukrovím. Stačí svařit máslo, cukr, mléko a kakao, přidat arašídové máslo, ovesné vločky a směs dobře promíchat. Chybět nesmí ani pár kapek vanilkové esence. Z hotové směsi pak na plech, tác nebo třeba desku kuchyňské linky pokrytou papírem na pečení, dělejte malé hromádky, které nechte v chladu ztuhnout. Americké nepečené sušenky chutnají dospělým, ale i dětem a že vám jejich příprava zabrala slabou půlhodinku.

Podívejte se na další tipy na rychlé nepečené cukroví. Najdete je ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová