Co jíst podle horoskopu: Jaká jídla vám v tomto roce prospějí a co si uvařit?

3. ledna 2024 • 00:15

Každé z dvanácti znamení zvěrokruhu má určité stravovací návyky, svůj specifický způsob přípravy jídla i různé preference, pokud jde o konkrétní jídla. A stejně tak astrologie každému znamení určuje, jaká jídla jsou pro něj nejvhodnější. Ať už tomu věříte, nebo ne, můžete to brát minimálně jako inspiraci. Jaká jídla vám mohou zpestřit jídelníček v roce 2024?

Beran

Beran jako první znamení zvěrokruhu představuje nové počátky. Na dlouhé jídlo nemá moc času, protože je stále něčím zaneprázdněný a v pohybu. Ve snaze neztrácet čas má proto jeden zlozvyk – vybírá si kaloričtější jídla, která pak rychle zhltne. Je to znamení ohnivé, a tak není divu, že miluje kořeněné a hodně pálivé speciality. A nebojí se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové chutě.

Mnoho zdravotních problémů zástupců tohoto znamení souvisí s tím, co jedí. Proto by měli věnovat pozornost tomu, co mají na talíři. Ideální jsou pro ně jídla bohatá na bílkoviny. Také olivy, okurky, špenát, fazole nebo banány. To jsou příklady potravin, které Beranům nejen v letošním roce pomohou zůstat zdraví.  

Rada pro Berany: Jezte pomalu a vyhýbejte se alkoholickým nápojům.

Tipy na jídla pro Berany:

Cizrnové karí se špenátem

Fazolová polévka s rajčaty a kapustou

Banánové bábovičky s ananasem

Video se připravuje ...

Býk

Zástupci znamení Býka jsou opravdoví gurmáni. Mají obrovskou chuť k jídlu a vědí, jak si jídlo vychutnat všemi smysly. Nejkrásnější chvíle pro ně je, když mohou zasednout ke stolu plnému dobrot, kde mohou nerušeně a dlouho konzumovat. Kvalita je pro ně důležitá, proto na jídle nešetří. Jejich problém se skrývá v potřebě utápět své emoce v jídle, což může vést k problémům s váhou a s tím souvisejícím zdravotním potížím. Jenže když má Býk držet dietu, zažívá opravdová muka. Vzdát se sladkostí, těstovin nebo chleba je pro něj velkou výzvou, která mu ale rozhodně prospěje, stejně jako zařazení zdravějších potravin do jídelníčku. Ideální jsou například brusinky, mangold nebo květák.

Rada pro Býky: Nemusíte se vzdávat všeho, po čem se tloustne. Zkuste místo toho nahrazovat zdravější alternativou, třeba sladkosti čerstvým ovocem.

Býk – plněné vepřové plátky Býk – plněné vepřové plátky • Autor: F.O.O.D.

Tipy na jídla pro Býky:

Plněné vepřové plátky

Smažený květák s domácím dipem

Ovesný koláč s brusinkami

Blíženci

Zástupci tohoto znamení málokdy trpí nadváhou. Jsou neustále v pohybu a dobrá konverzace během oběda nebo večeře bývá pro Blížence mnohem důležitější než samotné jídlo, které mají na talíři. A když jedí sami, jsou schopni u toho ještě číst, psát a telefonovat. Kupodivu ale rádi vaří. Kuchyně je pro ně místem, kde může vzkvétat jejich kreativita a jejich zvídavost se tu mísí s talentem kombinovat různé ingredience a odvahou experimentovat. Jestli Blíženci něco nesnášejí, tak je to nuda. Jejich strava proto bývá velmi pestrá a většinou i zdravá, problém mohou ale mít s pravidelností. Když se zapomenou tu a tam naobědvat, protože mají na práci spoustu důležitějších věcí, nic se neděje. Nemělo by se to ale stávat každý den. Určitě se nic nestane, když do jídelníčku zařadí potraviny dobré na nervy, jako jsou zelené fazolky, broskve, švestky, špenát, ryby nebo divoká rýže.

Rada pro Blížence: Sestavte si dopředu jídelníček, například na týden, a snažte se jíst každý den ve stejnou dobu.

Blíženci – zelená šakšuka Blíženci – zelená šakšuka • Autor: iStock

Tipy na jídla pro Blížence:

Pstruh s rajčatovou salsou a pomerančem

Zelená šakšuka

Škubánky s mákem a švestkovou omáčkou

Rak

Raci jsou pověstní svými kulinářskými dovednostmi a jejich specialitám lze jen těžko odolat. Milují domácí jídlo připravené podle receptů od babičky, a když vaří, tak jen z kvalitních surovin. U stolu bývají skvělými společníky a jídlo, které přichystali, umí okořenit různými historkami nebo zajímavým povídáním o původu surovin. Jíst do polosyta, to Rakům bohužel moc neříká. Když jim něco chutná, jsou schopni nacpat se až k prasknutí. Tendence k přejídání mají i ve chvílích, kdy jsou nervózní. Proto by měli svůj velký apetit trochu hlídat a najít radost v konzumaci zdravějších potravin, jako je ovoce, přírodní cukry, rajčata, červená řepa nebo bílý jogurt.

Rada pro Raky: Naučte se ovládat chuť k jídlu ve chvílích, když jste nervózní nebo se něčeho bojíte.

Rak – polévka z pečených rajčat Rak – polévka z pečených rajčat • Autor: iStock

Tipy na jídla pro Raky:

Polévka z pečených rajčat

Špagety s pestem z červené řepy a kešú

Domácí jogurt

Lev

Lev si rád pochutná na drahém jídle připraveném z těch nejlepších surovin. A ideálně v luxusní restauraci, kde bude sedět na místě, odkud ho všichni uvidí. Lvi rádi jedí v něčí společnosti a často se spokojí s jedním větším jídlem denně. Zbytek zaplní drobnými svačinkami. I když je vaření až tak moc nebaví, připravit velkou rodinnou večeři berou jako výzvu. A pak jsou na vrcholu blaha, když sedí s nejbližšími u jednoho stolu a vychutnávají si jejich chválu a obdiv. Prohřešky ve výživě zrozencům ve znamení Lva až tak moc nevadí, jejich žaludek to zvládne. Horší je to se srdcem a dalšími orgány, které trpí, když nemají dostatek vitaminů a dalších živin. Měli by si proto hlídat, že jedí dostatek zeleniny (hlavně kořenové), ovoce (citrusů, jablek, broskví, fíků) a také rýži a celozrnné potraviny.

Rada pro Lvy: Jezte víc čerstvého ovoce a zeleniny.

Lev – vepřová pečeně na pivu s jablečnou omáčkou Lev – vepřová pečeně na pivu s jablečnou omáčkou • Autor: F.O.O.D.

Tipy na jídla pro Lvy:

Polévka z pečené zeleniny

Vepřová pečeně na pivu s jablečnou omáčkou

Obrácený fíkový koláč

Panna

Panny s jejich citlivým žaludkem by si měly dávat velký pozor na to, co konzumují. Problémy jim může dělat i trochu pomalejší metabolismus, takže by si měly hlídat, že mají v jídelníčku dost syrové zeleniny a ovoce. Většině zrozenců v tomto znamení to nedělá problémy. Zdravá životospráva je pro ně velmi důležitá. Vzhledem k její potřebě sebeobětování je Panna také asi jediným znamením, které může držet dietu, aniž kdy podlehne pokušení podvádět. Když Panny chtějí, dokážou v kuchyni doslova kouzlit. Využijí veškerý svůj talent k vytvoření neuvěřitelných detailů a připraví pokrm, který je nejen chutný, ale také dokonale vypadá. Panny umí šetřit, ale ne při vaření – neodolatelná chuť je pro ně důležitější než cena použitých surovin. Nerady ale vyhazují jídlo, a tak se často úspěšně vydávají na cestu přípravy „něčeho z ničeho“ za použití všech zbytků z lednice. Dbát by Panny měly na dostatek vlákniny a zdravých tuků, což jim zajistí například avokádo, vejce, ryby, také oves, ovocné šťávy a saláty, banány, vydatné polévky nebo mandle.  

Rada pro Panny: Jezte lehká a menší jídla, předejdete tím žaludečním potížím.

Panna – sladká ovesná kaše Panna – sladká ovesná kaše • Autor: F.O.O.D.

Tipy na jídla pro Panny:

Poke bowl s lososem a tuňákem

Turecká vejce

Trojí sladká ovesná kaše

Váhy

Váhy jsou velkými milovníky jídla, ale co mají rády ještě víc než jídlo samotné, je celý tanec kolem jeho přípravy, servírování a konzumace. Každé jídlo je pro ně svátkem, a i když toho ve finále moc nesnědí, rády ochutnají všechno – od salátu a předkrmu přes hlavní jídlo až po dezert – a ještě to zapijí něčím dobrým. Lidé narození v tomto znamení jsou často závislí na čokoládě a sladkostech a raději by se vzdali hlavního jídla než sladkého potěšení, které přichází na konci v podobě dezertu. Jsou to estéti, kterým záleží na tom, aby byl stůl krásně prostřený a jídlo vypadalo dobře. Umí vytvořit nádherné dekorace, někdy ale věnují víc pozornosti tomu, jak jídlo vypadá, než jeho chuti. Kdo se narodil v tomto znamení, měl by dbát na to, aby v jeho jídelníčku nechyběl květák, borůvky, mořský okoun, česnek a také červené hroznové víno.

Rada pro Váhy: Pokud si chcete udržet štíhlou postavu, omezte dezerty a chuť na sladké uspokojte kvalitní tmavou čokoládou.

Váhy – pečený květák s kari Váhy – pečený květák s kari • Autor: istock

Tipy na jídla pro Váhy:

Okoun se salátem ve středomořském stylu

Pečený květák s kari

Panna cotta s borůvkovým přelivem

Štír

Štíři milují hodně kalorická a kořeněná jídla a mají trochu sklony k přejídání. A to i v noci. Prázdná lednice a absence koření je přivádí k zuřivosti. I když vaření moc nedají, i mezi Štíry se najdou vynikající kuchaři. Gordon Ramsay je příkladem za všechny. Štíři mají poměrně přísný úsudek, a když není něco připraveno podle jejich chuti, nic nepředstírají a prostě se toho ani nedotknou. Jako v ostatních oblastech svého života se drží zásady všechno, nebo nic. A to se týká i diet. Když mají pocit, že zašli příliš daleko, okamžitě si naordinují nějaká dietní omezení. Jejich zdraví prospěje, když do jídelníčku zařadí okurky, banány, mandle, kokos, pórek, rajčata, zelené saláty a na jaře čerstvý chřest.

Rada pro Štíry: Omezte alkohol a nezdravá jídla a pijte každý den hodně vody a čaje.

Štír – okurkový salát se skleněnými nudlemi Štír – okurkový salát se skleněnými nudlemi • Autor: F.O.O.D.

Tipy na jídla pro Štíry:

Okurkový salát se skleněnými nudlemi

Pórková polévka s fazolemi a toasty

Banánové lívance s kokosem a jablky

Střelec

Zvídaví Střelci chtějí v životě vyzkoušet vše, co se dá. I v jídle rádi experimentují. Proto vyhledávají jídla, která jsou jiná než vše, co dosud ochutnali. Obzvlášť milují jídla exotická a hodně kořeněná. Jejich strava tak může jít z jednoho extrému do druhého, a to nejen pokud jde o chuťové odlišnosti, ale i množství jídla. Někdy to vypadá, že se nemohou dojíst a spořádají všechno, na co přijdou. A jindy budou klidně hladovět celé dny a nějaké dobrodružství je zaměstná natolik, že na jídlo úplně zapomenou. Lidé narození v tomto znamení mívají sklony k přejídání a nadměrnému pití a trápí je pak zažívací potíže, vysoký krevní tlak a někdy i obezita. Střelci by proto měli jíst hlavně potraviny bohaté na bílkoviny a lehčí stravu. Ideální jsou pro ně rajčata, červená řepa, kuřecí maso a ryby, celozrnné potraviny, hrušky, jablka, pomeranče, jahody a kořenová zelenina.   

Rada pro Střelce: Vyvarujte se přejídání a dodržujte pravidlo: jedno jídlo = jeden plný talíř, ne víc.

Střelec – puding s chia semínky a pomerančem Střelec – puding s chia semínky a pomerančem • Autor: F.O.O.D.

Tipy na jídla pro Střelce:

Kuřecí piccata

Tarte tatin s řepou a cibulí

Puding s chia semínky a pomerančem

Kozoroh

Kozorozi jsou neúnavní dříči, na dobré jídlo si ale vždycky čas najdou. Kvalita je pro ně vždy důležitější než kvantita a ze všeho nejvíc potřebují mít pravidelný režim. To znamená minimálně snídani, oběd a večeři každý den ve stejnou dobu. A určitě ne někde narychlo a nedej bože vestoje. Atmosféra u stolu je pro ně velmi důležitá. Obzvlášť milují večerní rituály, kdy se rodina sejde u stolu. Naopak nesnášejí, když je někdo nutí do jídla, přestože jsou sytí.

Kozoroh miluje domácí jídlo, proto je vaření i jedním z kritérií, podle kterých si vybírá svého životního partnera. Na příliš kořeněná jídla si moc nepotrpí, nicméně občas má tendenci to trochu přehánět se solí. Rýže, ovocné šťávy nebo saláty, zelí, kukuřice a různé polévky, to jsou jídla, která by si měl každý Kozoroh dosyta užívat.

Rada pro Kozorohy: Buďte opatrní při přidávání soli do jídla. Mohla by se stát vaším největším nepřítelem.

Kozoroh – zelňáky se zelným salátem Kozoroh – zelňáky se zelným salátem • Autor: F.O.O.D.

Tipy na jídla pro Kozorohy:

Kukuřičný chowder

Zelňáky se zelným salátem

Rýže s ovocem

Vodnář

Vodnáři jsou plní paradoxů. Na jednu stranu dávají často přednost dietním jídlům, která si rádi v klidu vychutnají, pak je ale přepadne chuť a snědí všechno, co jim přijde do cesty. S konzumací nezdravých jídel by proto měli být opatrnější. Většina Vodnářů si umí užít vše, co je nové a neobvyklé. Spousta Vodnářů jsou také vegetariáni milující zeleninu a ovoce. Nevaří příliš často, když už se do něčeho ale pustí, dělají si to podle svého. Vodnář vám nikdy nepřipraví jídlo přesně podle receptu. Vždycky si ho trochu pozmění, třeba vymění pár ingrediencí, takže ve finále je z toho úplně něco jiného. V čem by Vodnáři měli trochu ubrat, je pití většího množství kávy a pozdní večerní stravování. Naopak by měli do jídelníčku zařadit mrkev, celer, rajčata, brokolici, špenát, kukuřici, mandle, vlašské ořechy, hrušky, jablka nebo pomeranče.

Rada pro Vodnáře: Vynechte jídlo v pozdních večerních hodinách a dávejte si každý den vydatnou a zdravou snídani.

Vodnář – těstoviny s brokolicí a ořechy Vodnář – těstoviny s brokolicí a ořechy • Autor: F.O.O.D.

Tipy na jídla pro Vodnáře:

Pečená mrkev s balzamikem a mandlemi

Těstoviny s brokolicí a ořechy

Hruškový crumble s perníkem

Ryby

Lidé narození ve znamení Ryb si rádi užívají radost z jídla. Umí být skutečně kreativní a jídlo berou jako způsob, kterým mohou vyjádřit lásku ostatním a ukázat jim, jak moc jim na nich záleží. U stolu vždy ocení dobrou společnost, a co opravdu milují, jsou romantické večeře při svíčkách. Nevýhodou jejich vášnivého přístupu k jídlu může být až trochu moc velká láska k alkoholu, která někdy poněkud zamlžuje jejich pohled na skutečný život a může mít negativní dopady na jejich zdraví. Chtějí-li Ryby zůstat silné a zdravé, měly by jíst potraviny bohaté na železo a bílkoviny. Skvělé jsou vaječné žloutky, fazole, špenát, hlávkový salát, ječmen, rozinky a datle, libové hovězí maso. Prospěje jim i ovoce, jako jsou jablka, hroznové víno, pomeranče, švestky nebo broskve.

Rada pro Ryby: Pijte hodně vody a občas si dejte lehkou detoxikační dietu.

Ryby – pečená jablka s ořechy, brusinkami a karamelem Ryby – pečená jablka s ořechy, brusinkami a karamelem • Autor: F.O.O.D

Tipy na jídla pro Ryby:

Rozlétané ptáčky

Omeleta se žampiony a špenátem

Pečená jablka s ořechy, brusinkami a karamelem

Autor: Anna Kopečková