Což takhle dát si špenát? 4 jednoduché recepty, které se zamilujete

20. března 2024 • 03:56

Jezte špenát, má spoustu dobrých vlastností! Jediné, co nemá, i když se to o něm roky traduje, je velké množství železa. Ani moc kalorií v něm nenajdete. Zato je plný vitaminů. Zapomeňte na nevzhlednou zelenou hmotu, kterou si většina z nás pamatuje ze školní jídelny, a vychutnejte si špenát jinak. Umí totiž chutnat naprosto báječně.

Mražený špenát seženete celý rok, chcete-li si ale pochutnat, zapomeňte na protlak a kupte mražený listový špenát. Nebo dejte přednost špenátu čerstvému. Ten jarní nemá tak tuhé listy, je křehký, můžete ho upravovat tepelně nebo přidávat syrový do salátů. Navíc není těžké si jeho lístky pěstovat v podstatě až do podzimu na zahrádce, nebo dokonce v truhlíku na balkoně. Stačí pár semínek, trocha prostoru, pravidelná zálivka a už za pár dnů se po vyklíčení budou klubat první lístky. Počkejte zhruba tři až čtyři týdny a můžete sklízet úrodu. 

Čerstvý špenát můžete využít i do velikonoční nádivky>>>

Video se připravuje ...

Špenát je plný antioxidantů, díky kterým zpomaluje stárnutí organismu. A podle některých zdrojů vám, stejně jako Pepkovi námořníkovi, poslouží i k tomu, aby vám trochu vyrostly svaly. Nikoli díky železu, ale díky rostlinným látkám zvaným fytohormony, které podporují rozvoj svalstva. Špenát se doporučuje i na vysoký tlak, zácpu a chudokrevnost.

Chcete-li si špenát dopřát i trochu jinak, než v podobě klasiky s vepřovým masem a bramborovým knedlíkem nebo bramboráčky, máme pro vás pár tipů!

Špenátová roláda

Špenátová roláda s uzeným lososem Špenátová roláda s uzeným lososem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g mraženého špenátu
  • 3 vejce
  • asi 1 stroužek česneku (podle chuti)
  • 1 lžíci oleje
  • 100 g polohrubé mouky
  • sůl

Na náplň:

3 natvrdo uvařená vejce

100 g taveného sýru

150 g šunky nebo uzeného lososa

Postup:

1. Nejdříve přichystáme těsto. Špenát necháme rozmrznout a přidáme k němu žloutky, prolisovaný česnek a lžíci oleje. Vše osolíme, přidáme mouku, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. 

2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10–12 minut. Upečený plát opatrně překlopíme na čistou utěrku, i s papírem ho stočíme do rolády a necháme vychladnout.

3. Mezitím si připravíme náplň. Vajíčka oloupeme, nastrouháme najemno a smícháme je s taveným sýrem.

4. Vychladlou roládu rozmotáme, opatrně z ní stáhneme papír na pečení a potřeme ji připravenou náplní. Pak na ni rozložíme plátky šunky nebo uzeného lososa, znovu ji stočíme a necháme vychladit. 

Špenátové lasagne

Špenátové lasagne Špenátové lasagne • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g mražených špenátových listů
  • 1 balení plátků lasagní
  • 200 g eidamu nebo mozzarelly
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl
  • máslo na vymazání a strouhanku na vysypání pekáčku

Na bešamel:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 5 dl mléka
  • muškátový oříšek
  • sůl

Postup:

1. Nejdříve si připravíme bešamel. V kastrůlku rozehřejeme máslo a za stálého míchání na něm opražíme mouku. Přilijeme studené mléko a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Bešamel osolíme a ochutíme muškátovým oříškem.

2. V hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje. Vložíme do něj špenát a pod pokličkou ho za občasného míchání necháme rozmrazit. Osolíme ho, opepříme, přidáme česnek nasekaný nadrobno a promícháme.

3. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno nalijeme trochu bešamelu, na něj položíme vrstvu lasagní (neuvařených), přidáme vrstvu špenátu a opět bešamel. To vše posypeme nastrouhaným sýrem. Dále pokračujeme ve vrstvení - lasagne, špenát, bešamel, nastrouhaný sýr, dokud není pekáček plný.

4. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova.

Špenátová polévka

Špenátová polévka Špenátová polévka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g čerstvého špenátu
  • 1 bramboru
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžičku másla
  • 1 malou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml mléka
  • citronová šťáva
  • muškátový květ
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na kostičky, osmahneme v hrnci na másle a zalijeme vývarem. Přidáme oloupanou bramboru nakrájenou na kostičky, osolíme a vaříme do změknutí.

2. Do vývaru přilijeme mléko, přidáme špenát a vaříme ještě asi 15 minut.

3. Polévku odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem. Krátce ji prohřejeme a dochutíme muškátovým květem, mletým pepřem, solí a citronovou šťávou. Můžeme ji podávat ozdobenou čerstvým špenátem nebo rukolou a chia semínky a doplněnou krutony.

Zapečený špenát se sýrem

Špenát zapečený se sýrem Špenát zapečený se sýrem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g listového špenátu
  • 50 g másla
  • 1-2 stroužky česneku
  • 200 g tvrdého sýru
  • sůl

Postup:

1. Špenát důkladně opereme, necháme okapat a překrájíme ho.

2. V kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme do něj špenát, krátce ho podusíme a ochutíme česnekem a solí. Přesuneme ho do máslem vymazané zapékací mísy a posypeme nastrouhaným sýrem.

3. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme, dokud se sýr neroztaví a nezačne zlátnout. Podáváme s tortilla chipsy nebo opečenými plátky bagety.

Zkuste výborné špenátové palačinky>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková