Což takhle dát si špenát? 4 jednoduché recepty, které se zamilujete
Jezte špenát, má spoustu dobrých vlastností! Jediné, co nemá, i když se to o něm roky traduje, je velké množství železa. Ani moc kalorií v něm nenajdete. Zato je plný vitaminů. Zapomeňte na nevzhlednou zelenou hmotu, kterou si většina z nás pamatuje ze školní jídelny, a vychutnejte si špenát jinak. Umí totiž chutnat naprosto báječně.
Mražený špenát seženete celý rok, chcete-li si ale pochutnat, zapomeňte na protlak a kupte mražený listový špenát. Nebo dejte přednost špenátu čerstvému. Ten jarní nemá tak tuhé listy, je křehký, můžete ho upravovat tepelně nebo přidávat syrový do salátů. Navíc není těžké si jeho lístky pěstovat v podstatě až do podzimu na zahrádce, nebo dokonce v truhlíku na balkoně. Stačí pár semínek, trocha prostoru, pravidelná zálivka a už za pár dnů se po vyklíčení budou klubat první lístky. Počkejte zhruba tři až čtyři týdny a můžete sklízet úrodu.
Čerstvý špenát můžete využít i do velikonoční nádivky>>>
Špenát je plný antioxidantů, díky kterým zpomaluje stárnutí organismu. A podle některých zdrojů vám, stejně jako Pepkovi námořníkovi, poslouží i k tomu, aby vám trochu vyrostly svaly. Nikoli díky železu, ale díky rostlinným látkám zvaným fytohormony, které podporují rozvoj svalstva. Špenát se doporučuje i na vysoký tlak, zácpu a chudokrevnost.
Chcete-li si špenát dopřát i trochu jinak, než v podobě klasiky s vepřovým masem a bramborovým knedlíkem nebo bramboráčky, máme pro vás pár tipů!
Špenátová roláda
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 500 g mraženého špenátu
- 3 vejce
- asi 1 stroužek česneku (podle chuti)
- 1 lžíci oleje
- 100 g polohrubé mouky
- sůl
Na náplň:
3 natvrdo uvařená vejce
100 g taveného sýru
150 g šunky nebo uzeného lososa
Postup:
1. Nejdříve přichystáme těsto. Špenát necháme rozmrznout a přidáme k němu žloutky, prolisovaný česnek a lžíci oleje. Vše osolíme, přidáme mouku, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10–12 minut. Upečený plát opatrně překlopíme na čistou utěrku, i s papírem ho stočíme do rolády a necháme vychladnout.
3. Mezitím si připravíme náplň. Vajíčka oloupeme, nastrouháme najemno a smícháme je s taveným sýrem.
4. Vychladlou roládu rozmotáme, opatrně z ní stáhneme papír na pečení a potřeme ji připravenou náplní. Pak na ni rozložíme plátky šunky nebo uzeného lososa, znovu ji stočíme a necháme vychladit.
Špenátové lasagne
Co budete potřebovat:
- 500 g mražených špenátových listů
- 1 balení plátků lasagní
- 200 g eidamu nebo mozzarelly
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
- máslo na vymazání a strouhanku na vysypání pekáčku
Na bešamel:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 5 dl mléka
- muškátový oříšek
- sůl
Postup:
1. Nejdříve si připravíme bešamel. V kastrůlku rozehřejeme máslo a za stálého míchání na něm opražíme mouku. Přilijeme studené mléko a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Bešamel osolíme a ochutíme muškátovým oříškem.
2. V hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje. Vložíme do něj špenát a pod pokličkou ho za občasného míchání necháme rozmrazit. Osolíme ho, opepříme, přidáme česnek nasekaný nadrobno a promícháme.
3. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno nalijeme trochu bešamelu, na něj položíme vrstvu lasagní (neuvařených), přidáme vrstvu špenátu a opět bešamel. To vše posypeme nastrouhaným sýrem. Dále pokračujeme ve vrstvení - lasagne, špenát, bešamel, nastrouhaný sýr, dokud není pekáček plný.
4. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova.
Špenátová polévka
Co budete potřebovat:
- 250 g čerstvého špenátu
- 1 bramboru
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 lžičku másla
- 1 malou cibuli
- 1 stroužek česneku
- 250 ml mléka
- citronová šťáva
- muškátový květ
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na kostičky, osmahneme v hrnci na másle a zalijeme vývarem. Přidáme oloupanou bramboru nakrájenou na kostičky, osolíme a vaříme do změknutí.
2. Do vývaru přilijeme mléko, přidáme špenát a vaříme ještě asi 15 minut.
3. Polévku odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem. Krátce ji prohřejeme a dochutíme muškátovým květem, mletým pepřem, solí a citronovou šťávou. Můžeme ji podávat ozdobenou čerstvým špenátem nebo rukolou a chia semínky a doplněnou krutony.
Zapečený špenát se sýrem
Co budete potřebovat:
- 500 g listového špenátu
- 50 g másla
- 1-2 stroužky česneku
- 200 g tvrdého sýru
- sůl
Postup:
1. Špenát důkladně opereme, necháme okapat a překrájíme ho.
2. V kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme do něj špenát, krátce ho podusíme a ochutíme česnekem a solí. Přesuneme ho do máslem vymazané zapékací mísy a posypeme nastrouhaným sýrem.
3. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme, dokud se sýr neroztaví a nezačne zlátnout. Podáváme s tortilla chipsy nebo opečenými plátky bagety.
Zkuste výborné špenátové palačinky>>>