Jak se vyznat ve vejcích: Vyplatí se vsadit na šťastné slepice, nebo jde o marketingový tah?

2. dubna 2023 • 00:00

Vejce od šťastné slepičky, která to vůbec jsou? Jde o podestýlková, bio, farmářská či z halového chovu? Jak se v tom vyznat a neplatit zbytečně víc, než musíme?

Jsou vejce zdravá, nebo nám jen škodí?

Vejce jsou a byla jednou z nejdiskutovanějších surovin. Jednu dobu se o nich říkalo, že jsou plná cholesterolu a měla by se co nejvíce omezit. Jindy zase, že bílek je zázračný, ale žloutek čiré zlo. Podle nejnovějších studií je však známo, že vejce jsou ve skutečnosti velmi prospěšná pro naše zdraví. Mezi hlavní benefity paří:

Video se připravuje ...

  • Vysoký obsah kvalitního bílkovinného zdroje: Vejce jsou jedním z nejlepších zdrojů vysokohodnotných bílkovin, které jsou pro tělo velmi důležité. (Vysokohodnotné bílkoviny jsou bílkoviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje k udržení a růstu svalové hmoty, zdravé pokožky, vlasů, nehtů a pro další důležité funkce.)
  • Dobrý zdroj vitaminu D: Vejce jsou také přirozeným zdrojem tohoto vitaminu, který je důležitý pro zdraví kostí a imunitního systému.
  • Obsahují zdravé tuky: Vejce obsahují zdravé tuky, jako jsou mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou pro tělo důležité. (Tyto tuky jsou zdravé proto, že pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění, cukrovky a některých typů rakoviny.)
  • Obsahují vitaminy a minerály: Vejce jsou bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminů A a E, minerálů, jako je železo, zinek a selen.
  • Můžou pomoct při hubnutí: Vejce jsou nízkokalorická potravina, která pomáhá při kontrole hmotnosti a snižování pocitu hladu.
  • Zlepšují zdraví mozku: Vejce obsahují cholin, který je důležitý pro zdraví mozku a naši paměť.

Je důležité si uvědomit, že jako u všech potravin, i při konzumaci vajec by měla být dodržována míra a vybírat kvalitní a čerstvá vejce.

Jak na nákup

Barvu skořápky ovlivní jak strava, tak druh slepice. Barvu skořápky ovlivní jak strava, tak druh slepice. • Autor: iStock.com

Ceny vajec rostou, ovšem ušetřit můžeme již při nákupu. Prvním krokem je nezbytná vizuální kontrola vajec. Krabičku ještě v regále otevřete a každé vejce zkontrolujte – pokud má jakkoli porušenou skořápku, vejce nekupujte. A jak je to s trvanlivostí? Od data snůšky mají vejce minimální trvanlivost 28 dní. Jejich kvalitu a vlastnosti však může ovlivnit řada věcí, velkou roli hraje především střídání teplot, které životnost vajec zkracuje.

Mýt, či nemýt?

Po nákupu vejce nikdy neomývejte, narušili byste tím ochranný film na skořápce. Umístěte je do ledničky špičkou dolů a hlídejte spotřebu. Zvlášť ve chvíli, kdy vejce neskladujete v původním obalu, můžete lehce ztratit přehled o trvanlivosti.

Odkud vejce pocházejí?

Ne každý má to štěstí, vlastnit svou slepici. Ne každý má to štěstí, vlastnit svou slepici. • Autor: iStock.com

Od roku 2027 bude i v Česku platit zákaz klecových chovů a životní podmínky nosnic by se tak měly zlepšit. Zatím však při nákupu můžeme narazit na čtyři druhy číselného označení. Pod trojkou se skrývají právě vejce z klecových chovů, dvojka pak označuje nosnice v halách a pod jedničkou najdeme vejce od slepic žijících ve volném výběhu. 0 pak znamená vejce z ekologického zemědělství, kde může být maximálně šest nosnic na 1 metr čtvereční a krmivo musí pocházet z ekologického zemědělství.

Vejce z klecových chovů pocházejí od nosnic, které jsou chovány v malých klecích, kde mají velmi málo prostoru k pohybu. Tyto slepice jsou často drženy v podmínkách, které jsou špatné pro jejich zdraví a dobré pro výkon. Výhodou tohoto typu vajec je, že jsou obvykle levnější než vejce z jiných typů chovů. Nevýhodou je, že klecový chov není považován za etický a kvalita života nosnic v takovém prostředí může být velmi nízká.

Přijdou vám tyto slepice jako šťastné? Přijdou vám tyto slepice jako šťastné? • Autor: iStock.com

Vejce od slepic chovaných v halách pocházejí od nosnic, které mají více prostoru k pohybu než v klecových chovech, ale nežijí v přírodním prostředí. Toto prostředí může být v některých případech stresující pro nosnice, což může vést ke snížení kvality vajec. Tyto slepice se obvykle krmí komerčním krmením, což může mít vliv na kvalitu vajec.

Vejce od slepic žijících ve volném výběhu pocházejí od nosnic, které mají větší volnost pohybu a mají dostatek přístupu ke světlu a čerstvému vzduchu. Tyto nosnice mají také větší možnost prozkoumat okolní prostředí. Výhodou takového chovu je, že slepice mají větší prostor pro pohyb a kvalita života je zlepšena. Nevýhodou může být vyšší cena těchto vajec v porovnání s vajíčky z klecových chovů a chov v takovém prostředí může znamenat i vyšší riziko pro přenos infekcí.

Vejce z ekologického zemědělství pocházejí od nosnic, které se pohybují na volné pastvě a jsou krmeny biologicky kvalitní potravou. Toto krmení může obsahovat pouze přírodní složky, bez umělých přísad a pesticidů. Vejce z ekologického zemědělství mají často vysokou kvalitu a vynikající chuť. Nevýhodou je vyšší cena a menší dostupnost vzhledem k tomu, že se jedná o tradiční způsob produkce vajec, který je náročnější na prostředky než výroba z klecových chovů nebo hal.

Zkuste si vybírat kvalitnější, i když dražší vejce. Zkuste si vybírat kvalitnější, i když dražší vejce. • Autor: iStock.com

Autor: TR