Superpotravina týdne: Okurka. 6 dobrých důvodů, proč ji jíst každý den, plus svěží recepty

3. července 2024 • 05:37

Okurka, to je chuť a vůně léta. Skvěle osvěží a díky vysokému obsahu vody i hydratuje. Umí toho ale mnohem, mnohem víc. Proč je fajn tenhle křehký zelený zázrak zařadit do svého jídelníčku? A co všechno se dá z okurky připravit?

Okurky se pěstovaly už v Mezopotámii tři tisíce let před naším letopočtem a dodnes patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Obsahují až 96 procent vody, takže skvěle podporují pitný režim. Pokud navíc jíte okurku i se slupkou, dobře děláte, protože právě v té se ukrývá nejvíc cenných látek, například vitaminu K, C nebo A.

Sladkokyselý okurkový salát je skvělý nejenom k řízku: 

Video se připravuje ...

Pomáhá hubnout

Tahle šťavnatá zelenina má ve 100 gramech pouhých 14 kalorií, je tedy senzačním pomocníkem pro ty, kteří chtějí zhubnout. Přitom poměrně hodně zasytí. Okurky kromě nízkého obsahu kalorií disponují také schopností bránit přeměně škrobů na tuky, a to díky složkám, které přispívají k dobrému fungování metabolismu. Mají nulový glykemický index, a proto se velmi hodí také do stravy lidí trpících cukrovkou. Osvěží a dokážou nás skvěle „nakopnout“ v náročném dni. Navíc dodávají vodu, která nám často chybí.

Je doslova zázrakem pro pleť

Okurky obsahují také antioxidanty, což je skvělé zejména pro naši pleť. Mají omlazující účinky a dokážou zmírnit kruhy pod očima. Okurku můžete pokládat rovnou na unavené oči. Stačí položit dva plátky na víčka a nechat působit asi deset minut. Uleví jim a pokožku ochladí, zároveň jí dodává viditelné projasnění. Šťáva z okurek dokáže rozjasnit a oživit pokožku, a dokonce i zmírnit jizvičky a pigmentaci. Její slupka obsahuje siliku, která je skvělá na zpevnění ochabující pokožky. Z okurek si můžete případně připravit i pleťovou masku.

Obklad z okurek pomůže unaveným očím. Obklad z okurek pomůže unaveným očím. • Autor: iStock

Má hojivé účinky

Kdo by nemiloval slunečné počasí, které nám umí notně zlepšit náladu. Pro pleť ale už tak skvělé není. Okurka má chladivý účinek, který přináší úlevu po spálení a může pomoci urychlit proces hojení. Je plná živin, vlákniny i vitaminů a současně plná vody, což z ní činí úžasného pomocníka nejenom v péči o pleť. Zejména při vyšších teplotách je okurka díky vysokému obsahu vody ideálním prostředkem k potlačení žízně.

Podporuje imunitu

Pro svůj obsah vitaminů se okurka velmi významně zapojuje do fungování naší imunity, i proto bychom ji měli jíst pravidelně. Pomůže dokonce při snižování krevního tlaku a působí blahodárně na naše srdce a cévy. Okurky pozitivně působí i na ledviny a močový měchýř, protože svým vysokým obsahem vody pomáhají z těla vyplavovat různé toxické látky. Opatrní s okurkou by měli být naopak lidé s citlivějším žlučníkem, některým může dělat potíže. Vyhnout by se jí měli také lidé trpící průjmy, působí totiž mírně projímavě.

Zlepšuje stav kloubů, ale i vlasů a nehtů

Díky svému složení okurky zlepšují stav kloubů, svalů, šlach i chrupavek, ale také vlasů a nehtů. Mix čtvrtky salátové okurky, vejce a olivového oleje prý po čtvrthodinové aplikaci a důkladném opláchnutí promění vysušené vlasy na lesklé a hedvábné. Okurky také pomáhají čistit kůži při akné a ekzému a celé tělo při dně a revmatismu. Kromě vitaminů A, C a B1, který má skvělé protistresové účinky, obsahují plno dalších prospěšných složek, například hořčík, draslík, křemík nebo biotin. Působí také jako UV ochrana.

Prevence proti rakovině i zánětu dásní

Okurka je dobrou prevencí rakoviny prostaty, prsu, vaječníků i plic. V kombinaci s mrkví je skvělá při artritidě. Pokud vás trápí začínající zánět dásní, zkuste jíst salátovou okurku každý den. Její šťáva totiž pomáhá i v boji s bolestivými či zanícenými dásněmi. Okurkový plátek vložený na půl minuty do úst navíc zlepšuje dech. V neposlední řadě okurky příznivě ovlivňují složení cholesterolu v těle.

Salátová okurka je plná zdraví prospěšných látek. Salátová okurka je plná zdraví prospěšných látek. • Autor: iStock

Jak okurky využít v kuchyni?

Okurky jsou příbuzné s dýní, cuketou nebo melounem. Používají se hlavně do salátů, lze je snadno kombinovat s jinými druhy zeleniny. Oblíbený je třeba okurkový salát se sladkokyselou zálivkou, který nesmí chybět k nedělnímu řízku. Okurku ale můžete použít i k přípravě studených polévek či osvěžující limonády. Lze je ale pojídat i vařené. Před konzumací je nutné je důkladně očistit, nejlépe teplou vodou.

Jak okurky skladovat?

Pokud si okurky pěstujete sami doma, je dobré je sklidit, když jsou zelené. Pokud byste je na rostlině ponechali déle, mohly by zežloutnout. Po utrhnutí vydrží  v ledničce zhruba týden. Při nákupu dejte pozor na nepoškozenou slupku, pevný a výrazně zelený plod. Kontrolujte stav jejich špiček. Pružné, měkké okurky již nejsou tak čerstvé a moc si na nich nepochutnáte. Okurky jsou citlivé na chlad, ideální skladovací teplota se tak pohybuje mezi 8 až maximálně 15 stupni Celsia. Kvůli vysokému obsahu vody nejsou okurky vhodné k zmrazování.

Okurka 3x jinak

Okurku můžete pojídat jen tak samotnou nebo z ní připravit tradiční i netradiční jídla a nápoje:

Okurkový salát se skleněnými nudlemi

Okurkový salát se skleněnými nudlemi Okurkový salát se skleněnými nudlemi • Autor: F.O.O.D.

Ingredience:

  • 2 salátové okurky
  • arašídový olej
  • 400 g vyloupaných krevet
  • 1  hrst arašídů
  • 1  jarní cibulka
  • 2  lžíce chilli pasty
  • 1  lžička cukru krupice
  • 2  lžíce rybí omáčky
  • 2  lžíce limetové šťávy
  • 1  hrst bazalky
  • 15 cherry rajčátek
  • 8  lístečků máty
  • 1  hrst petrželky
  • půl balíčku skleněných nudlí

Postup:

1. Okurky podélně nakrájejte na dlouhé nudličky a nechte pustit vodu. Mezitím na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a 2 minuty opékejte krevety a nakrájenou jarní cibulku.

2.  Přidejte zčásti rozpůlené a zčásti nasekané arašídy, chilli pastu, cukr, rybí omáčku a šťávu z limety, nakonec polovinu bazalky. Další 2 minuty na mírném plameni míchejte, odstavte z ohně a vmíchejte okurky.

3.  Skleněné nudle uvařte podle návodu na obalu, propláchněte a rozdělte na talíře jako lůžko.

4.  Přidejte směs z pánve, vmíchejte rozpůlená rajčata, zbytek bazalky, nahrubo nasekanou mátu a petrželku.

Řecké tzatziki

Řecké tzatziki Řecké tzatziki • Autor: F.O.O.D.

Ingredience:

  • 2 salátové okurky
  • 1 snítka kopru
  • 1 hrst mátových lístků
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml pravého řeckého jogurtu
  • 3 lžíce olivového oleje + na pokapání
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • pita chléb nebo bageta k podávání

Postup:

1.  Vychlazené okurky oloupejte a nastrouhejte nahrubo (nebo nakrájejte nadrobno). Vymačkejte je, nechte 10 minut odležet, slijte vodu a znovu vymačkejte. Kopr nasekejte najemno, mátu nadrobno, česnek prolisujte. Vše dejte do mísy.

2.  Jogurt promíchejte s olejem a citronovou šťávou, osolte a opepřete. Promíchejte s okurkovým základem v míse. Ihned podávejte zakápnuté olejem a s pitou.

Okurkové kanapky s tuňákem

Okurkové kanapky s tuňákem Okurkové kanapky s tuňákem • Autor: iStock

Ingredience:

  • 1 okurka
  • 1 balení tuňáka ve vlastní šťávě
  • 40 g řeckého jogurtu
  • 1/2 červené cibule
  • 1/2 papriky
  • sůl a pepř

Postup:

1.  Z tuňáka slijte vodu a v menší misce ho rozmíchejte s řeckým jogurtem, malým kouskem červené cibule nakrájené najemno, s najemno nakrájenou paprikou a okurkou.  Dochuťte solí a pepřem.

2. Okurku nakrájejte na hrubší plátky, na půlku z nich rozdělte tuňákovou směs, zakryjte je zbylými plátky a lehce opepřete, případně ozdobte podle fantazie.

Vyzkoušejte i další okurkové recepty:

Studená okurková polévka

Dušené okurky se slaninou

Salát s ořechy a bobulemi

Carpaccio z okurek

Okurkový salát se zakysankou

Dáte si osvěžující okurkovou limonádu?

Video se připravuje ...
Autor: Michaela Láchová