Recepty se zelím: Užijte si vitaminovou bombu ve vší chutné parádě

23. listopadu 2021 • 00:15

Zelí můžete v kuchyni využít na milion způsobů. Zahřejte se tradiční zelňačkou, vychutnejte si salát z červeného zelí s jablky, připravte staročeské zelňáky nebo zabodujte zelnými závitky s mletým masem. Tyto nenáročné recepty ze zelí si zkrátka zamilujete. 

Zelná polévka

Poctivá a tradiční zelňačka by tu rozhodně neměla chybět. Polévka plná zelí, klobásky, brambor, petržele, ovoněná červenou paprikou a zjemněná zakysanou smetanou. V podzimním sychravém období vás báječně zahřeje. Vyzkoušet můžete i veganskou variantu.  

Video se připravuje ...

Pečené zelí s dýní

Originální příloha složená z chuťově odlišných surovin. Dopřejte si červené pečené zelí s dýní ke kachně, kuřeti nebo pečenému bůčku. Tento zázrak se rázem přidá na seznam vašich oblíbených příloh.  

Salát z červeného zelí s jablky

Při přípravě salátu z červeného zelí s jablky si vystačíte s pár surovinami. Navíc vám zabere minimum času. Na závěr ho doplňte arašídy a bazalkou. Oceníte ho jako přílohu k masu, rybě nebo jen tak samotný.

Zelňáky se zelným salátem

Staročeský pokrm, pocházející z kuchyní vašich babiček zvaný bramborák, kucmoch nebo vošouch můžete jíst třeba tisíckrát a nikdy neomrzí. Navíc tyto zelňáky se zelným salátem chutnají skvěle i zastudena, poslouží tak i ke svačině do krabičky.  

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Jste milovníkem polévek, ale zelňačky máte už dost? Co si takhle ozvláštnit hlavní chod v podobě syté polévky ze zelí, rajčat a batátů. Batáty jsou bohatým zdrojem betakarotenu, takže doplníte i potřebné vitaminy!  

Zelné závitky s mletým masem

Se zelnými listy můžete vykouzlit skvělé závitky s mletým masem. Preferujete-li bezmasou variantu pak vynechte bůček nebo slaninu a vsaďte na zelné závitky se zeleninou.

Video se připravuje ...

Autor: DF