Recepty se zelím: Užijte si vitaminovou bombu ve vší chutné parádě
Zelí můžete v kuchyni využít na milion způsobů. Zahřejte se tradiční zelňačkou, vychutnejte si salát z červeného zelí s jablky, připravte staročeské zelňáky nebo zabodujte zelnými závitky s mletým masem. Tyto nenáročné recepty ze zelí si zkrátka zamilujete.
Zelná polévka
Poctivá a tradiční zelňačka by tu rozhodně neměla chybět. Polévka plná zelí, klobásky, brambor, petržele, ovoněná červenou paprikou a zjemněná zakysanou smetanou. V podzimním sychravém období vás báječně zahřeje. Vyzkoušet můžete i veganskou variantu.
Pečené zelí s dýní
Originální příloha složená z chuťově odlišných surovin. Dopřejte si červené pečené zelí s dýní ke kachně, kuřeti nebo pečenému bůčku. Tento zázrak se rázem přidá na seznam vašich oblíbených příloh.
Salát z červeného zelí s jablky
Při přípravě salátu z červeného zelí s jablky si vystačíte s pár surovinami. Navíc vám zabere minimum času. Na závěr ho doplňte arašídy a bazalkou. Oceníte ho jako přílohu k masu, rybě nebo jen tak samotný.
Zelňáky se zelným salátem
Staročeský pokrm, pocházející z kuchyní vašich babiček zvaný bramborák, kucmoch nebo vošouch můžete jíst třeba tisíckrát a nikdy neomrzí. Navíc tyto zelňáky se zelným salátem chutnají skvěle i zastudena, poslouží tak i ke svačině do krabičky.
Polévka ze zelí, rajčat a batátů
Jste milovníkem polévek, ale zelňačky máte už dost? Co si takhle ozvláštnit hlavní chod v podobě syté polévky ze zelí, rajčat a batátů. Batáty jsou bohatým zdrojem betakarotenu, takže doplníte i potřebné vitaminy!
Zelné závitky s mletým masem
Se zelnými listy můžete vykouzlit skvělé závitky s mletým masem. Preferujete-li bezmasou variantu pak vynechte bůček nebo slaninu a vsaďte na zelné závitky se zeleninou.