Gordon Ramsay: Svérázný a špičkový šéfkuchař, který ovládá kromě vaření i karate

8. listopadu 2022 • 00:00

Má na svém kontě 16 michelinských hvězd nebo ocenění Řád britského impéria a díky účinkování v pořadech, jako jsou Pekelná kuchyně nebo MasterChef, se stal i televizní celebritou. Světoznámý šéfkuchař pověstný perfekcionistickým přístupem a poměrně nevybíravým slovníkem Gordon Ramsay oslaví 8. listopadu 56. narozeniny.

Už od mládí, které nebylo kvůli násilnickému otci příliš šťastné, toužil být úspěšný a něco dokázat, což se mu nakonec podařilo. Původně sice toužil po kariéře profesionálního fotbalisty, tu mu ale „naštěstí“ překazilo zranění kolene. A tak vstoupil do světa gastronomie a díky svému odhodlání a přirozenému talentu mohl spolupracovat s předními světovými šéfkuchaři a učit se od nich. Netrvalo dlouho a stal se v pouhých 27 letech šéfkuchařem londýnské restaurace Aubergine, která se už po třech letech mohla chlubit dvěma michelinskými hvězdami. V roce 1998 si pak otevřel v Londýně první vlastní restauraci a zanedlouho získal to nejprestižnější ocenění, které je možné v kulinářském světě získat – tři michelinské hvězdy najednou, což se kromě něj podařilo jen dvěma britským šéfkuchařům. V následujících letech pak Gordon Ramsay postupně otevřel celou řadu dalších skvělých restaurací nejen ve Velké Británii, ale i jinde ve světě, například v New Yorku, Dubaji nebo přímo na zámku ve Versailles. Restauraci s názvem Maze otevřel v roce 2007 i v Praze, po roce fungování ji ale musel zavřít, protože si na sebe nedokázala vydělat.

Gordon Ramsay je velkým vzorem i pro Zdeňka Pohlreicha >>>

Video se připravuje ...

Září nejen v kuchyni

Většina lidí však zná Ramsayho spíše jako televizní hvězdu než držitele michelinských hvězd. Už v roce 1999, kdy zakládal svou první restauraci v Londýně, se Gordon Ramsay poprvé objevil na televizních obrazovkách v krátké dokumentární sérii Boiling Point. V následujících letech pak účinkoval v celé řadě dalších pořadů, z nichž nejznámější je Hell’s Kitchen (Pekelná kuchyně) nebo Ramsay’s Kitchen Nightmares o problémových restauracích, a také jako porotce v reality show soutěžích MasterChef a později MasterChef Junior. Mohli jste ho dokonce vidět i jako animovanou postavičku v seriálu Simpsonovi, kterou si i sám namluvil (v češtině ho nadaboval šéfkuchař Zdeněk Pohlreich). Na svém kontě má i celou řadu úspěšných kuchařek a stihl už vydat také svou autobiografii. A velmi aktivní je také na sociálních sítích, kde se kromě receptů rád dělí i o různé kuchařské triky.

Přísný otec, který s dětmi moc rád vaří

Se svou ženou Tanou Ramsay, kterou si vzal v roce 1996, má pět dětí, které se narodily v průběhu let 1998 až 2019. Rozhodně je nerozmazluje. Naopak je vede ke skromnosti, takže pokud s ním například cestovaly letadlem na dovolenou, nepustil je k sobě do luxusní první třidy. A zdůvodnil to jednoduše: „V jejich věku, při jejich velikosti, že by měly sedět v první třídě? Nikde zatím nepracovaly tak tvrdě, aby si to mohly dovolit.“ 

Ačkoli neplánuje, že děti jednou převezmou jeho restaurace, ani je prý nikdy cíleně k vaření nevedl, kromě nejmladšího syna všechny už v pěti letech naučil vařit. „Žádné iPady, žádný Xbox, žádné hry – donutil jsem je vařit, takže jsme to mohli dělat společně,“ prozradil v jednom rozhovoru. Zatím to vypadá, že v jeho stopách půjde jen dvaadvacetiletá dcera Matilda, která má i vlastní pořad o vaření Matilda and The Ramsay Bunch.

Gordon Ramsay v pořadu Pekelná kuchyně Gordon Ramsay v pořadu Pekelná kuchyně • Autor: profimedia.cz

Hvězda s nabroušeným nožem i jazykem

Když se řekne Gordon Ramsay, většině lidí se vybaví nejen skvělé jídlo, ale i poměrně ostré výrazy, kterými energický šéfkuchař rozhodně nešetří. Sám sebe jednou na sociálním webu Quora popsal jako sebesoutěživého perfekcionistu. „Potřebuji, aby věci byly v pořádku. Když se dostanu do situace, která vyžaduje mou plnou koncentraci, nikdo mě nezastaví. Nemám rád nepoctivost a hlavně potřebuji jít rovnou k věci.“ Jeho až brutální upřímnost ho mnohokrát přivedla do nepříliš příjemných situací. V pořadu Hell’s Kitchen se ho jednou dokonce pokusil jeden ze soutěžících udeřit. Bohužel netušil, že Gordon Ramsay je muž mnoha talentů a kromě kuchařského umění se pyšní i černým pásem v karate a věnuje se boxu i MMA. 

Miluje Wellington a celer

To, co slavného šéfkuchaře stále pohání vpřed, je zkoušení nových chutí a kombinací přísad. Pokud si má ale sám vybrat v restauraci nějaké jídlo, vždy zvolí klasiku v podobě hovězí svíčkové Wellington, pokud je v nabídce. Kdysi prohlásil, že by toto jídlo snědl kdekoli, ať to bude uprostřed Milána, Paříže, nebo New Yorku. Ač je majitelem těch nejluxusnějších restaurací, rád vaří z úplně obyčejných ingrediencí. Například z celeru, který považuje za nejvíce podceňovanou surovinu: „Je to jeden z nejošklivějších druhů zeleniny. Vypadá naprosto příšerně. Možná proto je tak podceňovaný. Navzdory svému ošklivému exteriéru je ale uvnitř naprosto lahodný. Je geniální v polévkách, fantastický smažený jako zeleninové chipsy nebo nastrouhaný syrový v salátu.“

Gordon Ramsay miluje svíčkovou Wellington Gordon Ramsay miluje svíčkovou Wellington • Autor: iStock

A tři ingredience, bez kterých se v kuchyni neobejde? Maldonská mořská sůl, máslo (s mírou) a čerstvé bylinky. Ostatně, čerstvost je pro Ramsayho základ, a jestli něco nenávidí (kromě pizzy havaj a občerstvení na večírcích, u kterého musí předstírat, že mu chutná), jsou to mražená jídla. „Je tak snadné připravit rychlé jídlo z čerstvých produktů, jako je jednoduché orestování, ale lidé se stále uchylují k hotovým jídlům, která všechna chutnají naprosto stejně.“

Ať je, jaký je, jeho úspěchy jsou úctyhodné a kulinářský talent je obdivuhodný. To, co v kuchyni tvoří, pro něj není jen jídlo, je to životní styl. V den jeho narozenin mu tedy můžeme jen popřát, aby nás mohl inspirovat ještě dlouhá léta. 

A pokud byste rádi vyzkoušeli některý recept slavného šéfkuchaře, ale máte obavy, že bude složitý, jeho čokoládová pěna vás vyvede rychle z omylu. Je neuvěřitelně jednoduchá, blesková a pozor, návyková! 

Čokoládová pěna Čokoládová pěna • Autor: iStock

Čtyřminutová čokoládová pěna

Co budete potřebovat:

  • 100 g kvalitní tmavé čokolády (nejméně 70 % kakaa)
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 větší bílek
  • 2 lžíce likéru Amaretto 
  • čokoládové hobliny na ozdobení

Postup:

1. Čokoládu nalámejte na malé kousky a dejte stranou. V kastrůlku zahřejte polovinu smetany až k varu. Odstavte ji z ohně, přidejte čokoládu rozlámanou na malé kousky a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Směs přelijte do misky ponořené v míse s ledovou vodou, přidejte zbytek smetany a Amaretto a vše vyšlehejte elektrickým šlehačem dohladka. 

2. Zvlášť ušlehejte bílek a postupně do něj zašlehejte cukr, až vznikne pevný a lesklý sníh. 

3. Sníh opatrně promíchejte s čokoládovou směsí a pěnu rozdělte do misek nebo pohárů. Vršek ozdobte hoblinami čokolády, můžete přidat i lístky čerstvé máty. Napoprvé vám možná příprava pěny zabere i deset minut, ale věřte, že s trochou praxe to nakonec dotáhnete na čtyři. 

 

Video se připravuje ...
Autor: AK