Superpotravina týdne: Borůvky. 6 důvodů, proč si je jít hned nasbírat, plus recepty, které stojí za to vyzkoušet

10. července 2024 • 05:12

Co by to bylo za prázdniny bez fialové pusy od borůvek! Tyhle drobné modré kuličky jsou přitom nejenom plné chuti, ale i zdraví prospěšných látek. Ne nadarmo jsou tak řazené mezi superpotraviny a patří mezi nejzdravější ovoce vůbec. Co jsou tyhle malé poklady schopné udělat pro naše tělo? A co dobrého si můžeme z borůvek připravit?

To, že jsou borůvky zdravé, věděli už naši předci ve středověku. Dopřávali si je tehdy sušené a ve formě prášku je používali například proti bolestem břicha a dalším neduhům. Borůvky toho umí opravdu hodně. Vědci z prestižní americké Mayo Clinic je dokonce zařadili mezi deset světových superpotravin. Díky nadprůměrnému obsahu vitamínů i minerálních látek a naopak nízké kalorické hodnotě a minimálnímu obsahu tuku. Pyšní se ale i vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů, které nás chrání před civilizačními chorobami. Co všechno borůvky „umí“?

Zpomalují stárnutí a působí jako antidepresivum

Borůvky jsou plné antioxidantů, a díky tomu jsou schopné zabránit předčasnému stárnutí, tedy vráskám, stařeckým skvrnám nebo vypadávání vlasů. Dodávají životní energii a jsou také velmi podpůrné při Alzheimerově chorobě, protože podporují mozkové funkce a působí proti degeneraci mozku. Tým odborníků z University v Cincinnati přišel na to, že starší lidé, kteří pravidelně pili šťávu z borůvek, měli v paměťových testech mnohem lepší výsledky, než ti, kterým bylo podáváno placebo. Borůvky dokonce uklidňují nervy, působí proti stresu a jsou úspěšné i jako přírodní antidepresivum.

Pomáhají s hubnutím i proti střevním potížím

Borůvky jsou také skvělé při hubnutí – plná hrst borůvek obsahuje jen 80 kalorií, žádný tuk a téměř celou doporučenou denní dávku vlákniny. Právě díky vláknině se budete cítit déle sytí a nebude vás tak zvaně „honit mlsná“. Borůvky ale umí i zmírnit střevní potíže, při kolikách a otravách jídlem působí jako dezinfekce. Pomáhají i léčbě hemoroidů, zvláště v těhotenství. Zajímavé je, že borůvky mohou pomoci jak proti průjmu, tak proti zácpě – v prvním případě je třeba konzumovat borůvky sušené a ve druhém čerstvé.

Tlumí menstruační problémy a čistí ledviny

Třísloviny obsažené v borůvkách umí zmírnit menstruační bolesti i silné krvácení. Navíc usnadňují ženám vyrovnat se s přechodem. Mají také blahodárné účinky na ledviny a močové cesty a pomáhají léčit záněty v této oblasti.

Jsou skvělým zdrojem vitaminu C a chrání proti infekcím

Borůvky jsou skvělou zásobárnou céčka. Denní dávku najdeme už v menší misce. Posilují tak imunitní systém, působí jako prevence i lék proti nachlazení nebo chřipce. Vysoký obsah antioxidantů navíc chrání organismus před volnými radikály, viry a bakteriemi. Jako jedno z mála druhů ovoce nevyvolávají žádné alergické projevy, a to ani při dlouhodobé konzumaci.

Lesní borůvky jsou plné vitaminů a antioxidantů Lesní borůvky jsou plné vitaminů a antioxidantů • Autor: iStock

Pomáhají při léčbě cukrovky i jako prevence rakoviny

Listy borůvek jsou stejně prospěšné jako jejich plody. A právě čaj ze sušených borůvkových listů je skvělý pro diabetiky, protože zmírňuje hladinu cukru v krvi. Připravit si ho můžete ze dvou lžiček řezaných listů, které vsypete do 0,25 l vody a 10 minut povaříte. Čaj pijte chladný, dva šálky denně. Antioxidanty v plodech působí i jako prevence vzniku nádorových buněk, hlavně proti nádoru prostaty.

Zlepšují zrak a čistí organismus

Věděli jste, že nejenom mrkev, ale i konzumace borůvek zlepšuje zrak? Je také účinnou prevencí proti šerosleposti. Borůvky navíc zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému. Výplach úst odvarem z borůvkových listů umí pomoci se záněty dásní a afty. Odvar z ovoce působí hojivě i na ekzémy – stačí zalít lžíci sušených borůvek 0,25 l vařící vody a nechat stát až do vychladnutí a postižená místa potírat.

Jak se dá s borůvkami kouzlit?

Borůvky, které jsou ke sběru nejchutnější během července a srpna, můžete samozřejmě zobat jen tak samotné nebo je využít v mnoha tradičních receptech – od borůvkových knedlíků, koláčů, před muffiny až po marmelády a kompoty. Jsou součástí ale i dalších pokrmů, jako jsou buchty, dorty nebo palačinky. Velmi dobře je lze kombinovat s mléčnými výrobky a připravovat z nich třeba koktejly. Pokud se borůvkami chcete zásobit na delší dobu, můžete je zmrazit. Předtím je opatrně umyjte a nechejte dobře okapat. Lesní borůvky lze skladovat pouze několik dní, nejlépe v chladničce. Kanadské borůvky díky silnější slupce vydrží o něco déle.

Borůvky 3x jinak

Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády

Borůvkový koláč s bílou čokoládou Borůvkový koláč s bílou čokoládou • Autor: F.O.O.D.

Ingredience:

Na těsto:

  • 100 g změklého másla
  • 150 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 40 g máslových sušenek
  • 50 g cukru krupice
  • Špetka soli

Na krém:

  • 300 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 50 g nalámané bílé čokolády
  • 1 balení pudinku
  • 1 ks vanilky
  • 50 g cukru krupice

Na dokončení:

  • 2 lžíce moučkového cukru (na poprášení)
  • 250 g borůvek

Postup:

1. Sušenky vložte do plastového sáčku a najemno rozdrťte válečkem (případně je rozmixujte). Dejte do mísy spolu s moukou, solí, máslem, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte žloutky a nejlépe elektrickým hnětačem zpracujte na drobtovité těsto.

2. Těsto vsypte na plech o rozměrech 29 x 20 cm a hezky ho upěchujte. Vytvořte okraj a dno těsta několikrát propíchejte vidličkou. Plech s těstem vložte na 30 minut do mrazáku. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech dejte na střední příčku a pečte asi 15 minut. Vyjměte, nechte zchladnout ve formě a pak těsto opatrně uvolněte a vyndejte, nechte zcela vychladnout.

3. Teď si připravte krém. Z celkového množství mléka odeberte 7 lžic a promíchejte je s pudinkovým práškem. Zbylé mléko, dřeň vyškrábnutou z vanilky i její kůru zahřejte v kastrůlku. Kůru vanilky vyjměte, do kastrůlku vmíchejte pudinkový prášek a za stálého míchání uveďte do varu. Vsypte čokoládu a nechte rozpustit. Přidejte cukr a žloutky a za důkladného prošlehávání nechte jednou přejít varem. Nechte vychladnout, dobře prošlehejte a pak zlehka zatřete ušlehanou smetanu.

4. Borůvky propláchněte v cedníku a dobře osušte. Na upečený korpus rozetřete krém, uhlaďte ho a poklaďte borůvkami. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Jehněčí filet s borůvkami

Jehněčí filet s borůvkami Jehněčí filet s borůvkami • Autor: F.O.O.D.

Ingredience:

  • 600 g jehněčí kýty
  • Borůvkový džem
  • Salátové listy
  • Dijonská hořčice
  • Sůl
  • Mletý pepř

Postup:

1. Maso očistěte, odblaňte, osolte a opepřete. Opečte zprudka na rozpáleném tuku.

2. Mezitím smíchejte dijonskou hořčici s džemem, podle chuti. Touto směsí potřete opečené maso a vložte na 7 až 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

3. Maso vyjměte, zakryté alobalem nechte asi 10 minut odpočívat, pak naporcujte a podávejte se salátem.

Borůvková zmrzlina

Borůvková zmrzlina Borůvková zmrzlina • Autor: F.O.O.D.

Ingredience:

  • 200 g mražených borůvek
  • 2 banány
  • Kokosové ořechy
  • Čerstvé borůvky
  • Strouhaný kokos
  • Granátové jablko

Postup:

1. Banány nalámejte na kousky, dejte do sáčku a uložte přes noc do mrazáku. Mražené borůvky a banány vložte do výkonného mixéru a postupně umixujte hladký krém.

2. Kokosové ořechy rozbijte na půlky, ty použijete jako misky k servírování. Nandejte do nich zmrzlinu a ozdobte ji čerstvými borůvkami, semínky granátového jablka a nakonec zasypte strouhaným kokosem.

Vyzkoušejte i další borůvkové recepty:

Donuty s borůvkovou polevou

Lívance z podmáslí s borůvkami

Nepečený cheescake s omáčkou z čerstvých borůvek

Borůvkové muffiny

Borůvkový likér

Co takhle dát si palačinky s borůvkami?

Video se připravuje ...
Autor: Michaela Láchová