Superpotravina týdne: Borůvky. 6 důvodů, proč si je jít hned nasbírat, plus recepty, které stojí za to vyzkoušet
Co by to bylo za prázdniny bez fialové pusy od borůvek! Tyhle drobné modré kuličky jsou přitom nejenom plné chuti, ale i zdraví prospěšných látek. Ne nadarmo jsou tak řazené mezi superpotraviny a patří mezi nejzdravější ovoce vůbec. Co jsou tyhle malé poklady schopné udělat pro naše tělo? A co dobrého si můžeme z borůvek připravit?
To, že jsou borůvky zdravé, věděli už naši předci ve středověku. Dopřávali si je tehdy sušené a ve formě prášku je používali například proti bolestem břicha a dalším neduhům. Borůvky toho umí opravdu hodně. Vědci z prestižní americké Mayo Clinic je dokonce zařadili mezi deset světových superpotravin. Díky nadprůměrnému obsahu vitamínů i minerálních látek a naopak nízké kalorické hodnotě a minimálnímu obsahu tuku. Pyšní se ale i vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů, které nás chrání před civilizačními chorobami. Co všechno borůvky „umí“?
Zpomalují stárnutí a působí jako antidepresivum
Borůvky jsou plné antioxidantů, a díky tomu jsou schopné zabránit předčasnému stárnutí, tedy vráskám, stařeckým skvrnám nebo vypadávání vlasů. Dodávají životní energii a jsou také velmi podpůrné při Alzheimerově chorobě, protože podporují mozkové funkce a působí proti degeneraci mozku. Tým odborníků z University v Cincinnati přišel na to, že starší lidé, kteří pravidelně pili šťávu z borůvek, měli v paměťových testech mnohem lepší výsledky, než ti, kterým bylo podáváno placebo. Borůvky dokonce uklidňují nervy, působí proti stresu a jsou úspěšné i jako přírodní antidepresivum.
Pomáhají s hubnutím i proti střevním potížím
Borůvky jsou také skvělé při hubnutí – plná hrst borůvek obsahuje jen 80 kalorií, žádný tuk a téměř celou doporučenou denní dávku vlákniny. Právě díky vláknině se budete cítit déle sytí a nebude vás tak zvaně „honit mlsná“. Borůvky ale umí i zmírnit střevní potíže, při kolikách a otravách jídlem působí jako dezinfekce. Pomáhají i léčbě hemoroidů, zvláště v těhotenství. Zajímavé je, že borůvky mohou pomoci jak proti průjmu, tak proti zácpě – v prvním případě je třeba konzumovat borůvky sušené a ve druhém čerstvé.
Tlumí menstruační problémy a čistí ledviny
Třísloviny obsažené v borůvkách umí zmírnit menstruační bolesti i silné krvácení. Navíc usnadňují ženám vyrovnat se s přechodem. Mají také blahodárné účinky na ledviny a močové cesty a pomáhají léčit záněty v této oblasti.
Jsou skvělým zdrojem vitaminu C a chrání proti infekcím
Borůvky jsou skvělou zásobárnou céčka. Denní dávku najdeme už v menší misce. Posilují tak imunitní systém, působí jako prevence i lék proti nachlazení nebo chřipce. Vysoký obsah antioxidantů navíc chrání organismus před volnými radikály, viry a bakteriemi. Jako jedno z mála druhů ovoce nevyvolávají žádné alergické projevy, a to ani při dlouhodobé konzumaci.

Pomáhají při léčbě cukrovky i jako prevence rakoviny
Listy borůvek jsou stejně prospěšné jako jejich plody. A právě čaj ze sušených borůvkových listů je skvělý pro diabetiky, protože zmírňuje hladinu cukru v krvi. Připravit si ho můžete ze dvou lžiček řezaných listů, které vsypete do 0,25 l vody a 10 minut povaříte. Čaj pijte chladný, dva šálky denně. Antioxidanty v plodech působí i jako prevence vzniku nádorových buněk, hlavně proti nádoru prostaty.
Zlepšují zrak a čistí organismus
Věděli jste, že nejenom mrkev, ale i konzumace borůvek zlepšuje zrak? Je také účinnou prevencí proti šerosleposti. Borůvky navíc zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému. Výplach úst odvarem z borůvkových listů umí pomoci se záněty dásní a afty. Odvar z ovoce působí hojivě i na ekzémy – stačí zalít lžíci sušených borůvek 0,25 l vařící vody a nechat stát až do vychladnutí a postižená místa potírat.
Jak se dá s borůvkami kouzlit?
Borůvky, které jsou ke sběru nejchutnější během července a srpna, můžete samozřejmě zobat jen tak samotné nebo je využít v mnoha tradičních receptech – od borůvkových knedlíků, koláčů, před muffiny až po marmelády a kompoty. Jsou součástí ale i dalších pokrmů, jako jsou buchty, dorty nebo palačinky. Velmi dobře je lze kombinovat s mléčnými výrobky a připravovat z nich třeba koktejly. Pokud se borůvkami chcete zásobit na delší dobu, můžete je zmrazit. Předtím je opatrně umyjte a nechejte dobře okapat. Lesní borůvky lze skladovat pouze několik dní, nejlépe v chladničce. Kanadské borůvky díky silnější slupce vydrží o něco déle.
Borůvky 3x jinak
Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády

Ingredience:
Na těsto:
- 100 g změklého másla
- 150 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 1 balení vanilkového cukru
- 40 g máslových sušenek
- 50 g cukru krupice
- Špetka soli
Na krém:
- 300 ml mléka
- 2 žloutky
- 200 g smetany ke šlehání
- 50 g nalámané bílé čokolády
- 1 balení pudinku
- 1 ks vanilky
- 50 g cukru krupice
Na dokončení:
- 2 lžíce moučkového cukru (na poprášení)
- 250 g borůvek
Postup:
1. Sušenky vložte do plastového sáčku a najemno rozdrťte válečkem (případně je rozmixujte). Dejte do mísy spolu s moukou, solí, máslem, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte žloutky a nejlépe elektrickým hnětačem zpracujte na drobtovité těsto.
2. Těsto vsypte na plech o rozměrech 29 x 20 cm a hezky ho upěchujte. Vytvořte okraj a dno těsta několikrát propíchejte vidličkou. Plech s těstem vložte na 30 minut do mrazáku. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech dejte na střední příčku a pečte asi 15 minut. Vyjměte, nechte zchladnout ve formě a pak těsto opatrně uvolněte a vyndejte, nechte zcela vychladnout.
3. Teď si připravte krém. Z celkového množství mléka odeberte 7 lžic a promíchejte je s pudinkovým práškem. Zbylé mléko, dřeň vyškrábnutou z vanilky i její kůru zahřejte v kastrůlku. Kůru vanilky vyjměte, do kastrůlku vmíchejte pudinkový prášek a za stálého míchání uveďte do varu. Vsypte čokoládu a nechte rozpustit. Přidejte cukr a žloutky a za důkladného prošlehávání nechte jednou přejít varem. Nechte vychladnout, dobře prošlehejte a pak zlehka zatřete ušlehanou smetanu.
4. Borůvky propláchněte v cedníku a dobře osušte. Na upečený korpus rozetřete krém, uhlaďte ho a poklaďte borůvkami. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Jehněčí filet s borůvkami

Ingredience:
- 600 g jehněčí kýty
- Borůvkový džem
- Salátové listy
- Dijonská hořčice
- Sůl
- Mletý pepř
Postup:
1. Maso očistěte, odblaňte, osolte a opepřete. Opečte zprudka na rozpáleném tuku.
2. Mezitím smíchejte dijonskou hořčici s džemem, podle chuti. Touto směsí potřete opečené maso a vložte na 7 až 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
3. Maso vyjměte, zakryté alobalem nechte asi 10 minut odpočívat, pak naporcujte a podávejte se salátem.
Borůvková zmrzlina

Ingredience:
- 200 g mražených borůvek
- 2 banány
- Kokosové ořechy
- Čerstvé borůvky
- Strouhaný kokos
- Granátové jablko
Postup:
1. Banány nalámejte na kousky, dejte do sáčku a uložte přes noc do mrazáku. Mražené borůvky a banány vložte do výkonného mixéru a postupně umixujte hladký krém.
2. Kokosové ořechy rozbijte na půlky, ty použijete jako misky k servírování. Nandejte do nich zmrzlinu a ozdobte ji čerstvými borůvkami, semínky granátového jablka a nakonec zasypte strouhaným kokosem.
Vyzkoušejte i další borůvkové recepty:
Lívance z podmáslí s borůvkami
Nepečený cheescake s omáčkou z čerstvých borůvek