Co stále vařit? Inspirujte se recepty našich prababiček!

13. ledna 2023 • 18:00

Staročeská kuchyně toho má hodně co nabídnout. Je skromná, ale zároveň vydatná, jednoduchá, přitom však plná úžasných chutí. Navařte a napečte podle osvědčených receptů, které jsou jako stvořené do chladných zimních dnů.

V čase, kdy byla krajina pod sněhem, vařilo se dříve především z uskladněných surovin. V jídelníčku se objevovalo mnoho pokrmů z brambor, kysaného zelí, krup a luštěnin. S vývojem doby se ale strava samozřejmě pozvolna měnila a jinak jedli bohatí, jinak chudí. Dnes můžeme díky barvité historii naší země čerpat z nepřeberného množství výtečných pokrmů, které v rodinných receptářích přečkaly dlouhá staletí a staly se součástí i dnešní gastronomie. Přestože strava není neměnnou konstantou, věříme, že poklady poctivé staročeské kuchyně budou mít v našich jídelníčcích vždycky své čestné místo. A na lepenici s uzeným, lokše či moravské koláče se nezapomene.

Inspirujte se našimi recepty níže, jistě si pochutnáte.

Škvarkový koláč

Křupavé a dozlatova vyškvařené vepřové škvarky jsou výtečné jen samotné s čerstvým krajícem chleba. Díky své jedinečné chuti ale dokážou přeměnit zdánlivě obyčejný recept v opravdovou delikatesu. Vyzkoušejte škvarkový koláč. Podávat jej můžete ještě teplý jako přílohu např. k polévkám nebo studený ke svačině.

Chlebová polévka se žampiony

V české kuchyni jsou polévky velmi oblíbené a tradičně tvoří součást obědového menu. Avšak hustá a vydatná polévka, jako je ta panádlová, hravě zastoupí i hlavní chod. Základem staročeské klasiky je chléb osmažený na sádle, silný vývar, česnek a majoránka. Pečivo se nechá rozvařit a do horké husté polévky se nakonec často vmíchá ještě žloutek nebo celé vejce, které je typické zejména pro verzi vévodící rakouské kuchyni. My jsme pro vás vybrali chlebovou polévku zjemněnou smetanou a navíc ještě provoněnou žampiony.

Králík načerno

Kapra načerno zná asi každý, ale už jste ochutnali králíka načerno? V tomto staročeském ovíněném receptu na vás čeká dokonalá harmonie chutí. Kombinace jemného králičího masa perfektně ladí se sladkostí povidel, perníku a stává se tak ideální obměnou klasické nedělní pečínky na kmíně.

Staročeské zelí s kroupami a uzeným

Staročeské zelí s kroupami a uzeným je jednoduchým pokrmem připraveným ze snadno dostupných surovin, které máte možná všechny doma ve spíži nebo v lednici. A přesně takové recepty jsou ideální do pracovního týdne. Žádné zdlouhavé běhání po obchodech, žádná vysoká kulinařina. Jen výtečné jídlo, které zasytí a dodá energii.

Staročeské hnětýnky

Hnětýnky mohou mít mnoho podob. Někde se připravují z těsta piškotového a plní do formiček, jinde se jako staročeské hnětýnky pečou z těsta kynutého. Ty jsou potom krásně nadýchané, vláčné a plné rumem ovoněných rozinek. Zkrátka jako stvořené k odpolednímu čaji či ráno k snídani. Proto na nic nečekejte a napečte hnětýnky ještě dnes.     

Autor: red