5 rychlých snídaní: Sladké i slané variace (nejen) na víkendové ráno

24. února 2024 • 04:06

Většina odborníků zastává názor, že snídaně je základ. První jídlo dne bychom proto rozhodně neměli podceňovat. Dopřejte si po ránu něco zdravého a zároveň chutného. Uvidíte, že hned budete mít celý den hezčí. 

I když to mnoho z nás nedodržuje, odborníci na výživu nám stále radí, abychom nepodceňovali snídaně. Má to své zdravotní důvody. Začít fungovat po nočním půstu bez ranního jídla je podobné, jako bychom se snažili jezdit autem, ve kterém není palivo. Uvolňováním glykogenu z jater, tedy zpracováním pohotovostní zásoby energie, se navíc rozkolísá hladina krevního cukru. To se na nás projeví únavou a už před obědem silným hladem. Následkem je, že si pak dopřáváme daleko větší porce jídla a dojídáme se nejrůznějšími pamlsky, a to i večer. A to jistě nechcete.

Co si můžete po ránu například připravit?

Pomazánka se sýrem cottage

Pohanková kaše s dýňovým pyré

Ricottové lívance

Čokoládové palačinky

Quinoová kaše s ovocem a ořechy

Co si udělat k snídani dobrou krupicovou kaši? >>>

Video se připravuje ...

Co si dát?

Snídat je vhodné například teplé kaše, omelety nebo dezerty ze zdravých potravin, které zahřejí tělo, a prospějí tak i žaludku. Právě ony zahřívací účinky jídla můžou podporovat celý náš metabolismus. Ale nemusíte snídat jen teplá jídla. Vždy by to však měly být potraviny, které vás zasytí, a přitom nezatíží trávicí trakt. Další výhodou je, že po nich nebudete přibírat.

Máme pro vás několik tipů:

Pomazánka se sýrem cottage

Pomazánka se sýrem cottage Pomazánka se sýrem cottage • Autor: iStock

Suroviny:

  • 200 g sýra cottage
  • 1 cibule
  • sýr lučina nebo žervé
  • mletý pepř a sůl
  • bylinky podle chuti
  • celozrnné pečivo
  • 160 g tuňáka v oleji (nemusí být)
  • 1 natvrdo uvařené vejce (nemusí být)

Postup:

1. Drobně pokrájenou cibulku smíchejte se sýrem cottage, lučinou, solí a pepřem. Můžete přidat i odkapaného tuňáka z konzervy a/nebo natvrdo uvařené vajíčko nakrájené nadrobno. 

2. Pomazánku nechte hodinu odležet v ledničce, pak ji namažte na pečivo a ozdobte podle chuti čerstvými bylinkami.

Pohanková kaše s dýňovým pyré

Kaše s dýňovým pyré Kaše s dýňovým pyré • Autor: iStock

Suroviny:

  • 400 g uvařené dýně
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce medu
  • 600 ml mléka
  • 12 lžic pohankových vloček
  • 1 banán 
  • semínka, mandle a oříšky na ozdobení

Postup:

1. Dýni rozmixujte na pyré a ochuťte medem a skořicí.

2. V rendlíku zahřejte mléko, přidejte do něj pohankové vločky a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. 

3. Kaši rozdělte do misek, přidejte dýňové pyré a každou porci ozdobte plátky banánu, semínky, mandlemi a oříšky.

Ricottové lívance

Ricottové lívance Ricottové lívance • Autor: iStock.cz

Suroviny:

  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • 250 g ricotty
  • 50 g špaldové mouky
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • přepuštěné máslo nebo olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání
  • drobné ovoce na ozdobení

Postup:

1. Do mísy nalijte mléko a prošlehejte ho s vejci. Přidejte ricottu, mouku, cukr a umíchejte hladké těsto.

2. V pánvi nebo lívanečníku pak na másle nebo oleji usmažte z těsta asi 12 lívanců. Po usmažení je pocukrujte a ozdobte ovocem.

TIP: Můžete přidat také kopeček zakysané smetany a livance lehce pokapat medem.

Čokoládové palačinky

Čokoládové palačinky s tvarohem Čokoládové palačinky s tvarohem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce nastrouhané kvalitní čokolády
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • přepuštěné máslo nebo olej na smažení
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 4 lžíce medu
  • ovoce podle chuti 

Postup:

1. V míse prošlehejte vejce s mlékem. Přidejte mouku smíchanou s kakaem, čokoládu a cukr a umíchejte hladké těsto. Pokud je moc husté, přidejte ještě trochu mléka.

2. Z připraveného těsta usmažte v pánvi na másle nebo oleji osm tenkých palačinek.

3. V misce prošlehejte tvaroh se zakysanou smetanou a medem.

4. Palačinky potřete krémem, přehněte a ozdobte ovocem podle chuti a sezóny.

Quinoová kaše s ovocem a ořechy

Quinoová kaše s ovocem a ořechy Quinoová kaše s ovocem a ořechy • Autor: iStock

Suroviny:

  • 100 g quinoových vloček
  • 400 ml mléka 
  • 1 lžíce rozehřátého kokosového oleje 
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu 
  • 2 lžíce drcených ořechů
  • drobné ovoce podle chuti 

Postup:

1. Quinoové vločky zalijte horkým mlékem, promíchejte a nechte krátce nabobtnat. Pak do nich vmíchejte kokosový olej a javorový sirup nebo med.

2. Kaši rozdělte do misek, každou porci posypte drcenými ořechy a ozdobte ovocem, případně i strouhaným kokosem.

TIP: Na kaši můžete místo quinoových vloček použít i celou quinou. Tu je nutné nejdříve propláchnout vodou, teprve pak zalít mlékem a uvařit doměkka.

Máte-li rádi avokádo, udělejte si z něj pomazánku k snídani>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková