Jídla na hory a z hor: Poctivé recepty, které zasytí, zahřejí a dodají energii

6. ledna 2022 • 00:00

Ochutnejte poctivá jídla horalů z pohodlí domova nebo se sami vydejte na cesty. Zabalte svačiny a vyrazte vstříc novým zážitkům i gurmánským specialitám. Milovníci polévek se u nás mohou těšit např. na krkonošské kyselo. Ti, kteří navštíví vrcholky blízkých sousedů, zase třeba na tyrolské knedlíky. Tak s chutí na hory!

Ať se vydáte na hory kamkoliv, dopřejte si vydatné a hřejivé jídlo z kvalitních surovin, které zasytí a dodá vám potřebnou energii. Chystáte se na túru či na sjezdovku? Připravte si do batůžku vydatnou svačinu. Výtečnou volbou jsou např. bagety s masovými koulemi a čedarem nebo bagely s hummusem a dýňovými semínky. Oblíbenou pochoutkou na cesty jsou také domácí müsli tyčinky. Vlašské ořechy a sušené ovoce jsou přesně tím, co na výletě jako když najdete.

Protože na čerstvém vzduchu opravdu vyhládne, dopřejte si oběd či večeři v místním pohostinství či horské chatě a vyzkoušejte některou z lokálních specialit. I přes to, že si daný pokrm můžete objednat kdekoli jinde, v oblasti svého původu chutná zkrátka vždy nejlépe. Okuste poctivá jídla z českých i sousedních hor.

Skromná, snadná a výtečná. Taková je polévka z Krakonošova revíru, pravé krkonošské kyselo. Tento tradiční pokrm našich předků z chlebového kvásku, sušených hub, brambor a míchaných vajec dostatečně nasytí a dodá potřebné živiny. Vychutnat si jej můžete nejen v našich nejvyšších horách, ale také v horských a podhorských oblastech na severu a severovýchodě země.

Naopak v jižních Čechách, přesněji při návštěvě Novohradských hor si nenechte ujít kaplickou cmundu. Obzvlášť pokud patříte mezi milovníky dozlatova usmažených a křupavých bramboráků, tahle specialita provoněná uzenou krkovičkou a kysaným zelím je pro vás jako stvořená.

Rakouské Alpy nejsou jen perfektně upravené sjezdovky, lány zeleně a průzračná jezera, ale také vytříbená kuchyně. Specialitou té tyrolské jsou knedlíky se špekem podávané v silném vývaru. Připravit si je můžete ale i snadno doma. Inspirujte se receptem časopisu F.O.O.D. a uvařte si tyrolské knedlíky plněné uzeným masem s restovanou cibulkou, podávané s červeným zelím a posypané dozlatova vysmaženou cibulí.

Jestliže patříte mezi milovníky palačinek, pak na jídelním lístku u našich rakouských sousedů rozhodně nepřehlédněte Kaiserschmarrn neboli císařský trhanec. V turistických chatách si jej lze objednat jako dezert i hlavní chod. Jedno je však jasné, na talíři vám ani v jednom případě nezbude ani drobek. Císařský trhanec, který si oblíbil i císař František Josef, je totiž famózním gurmánským zážitkem zahaleným pod lehkým závojem moučkového cukru. Oproti běžné palačince má mnohem vyšší těsto, díky našlehanému sněhu z bílků je ale zároveň úžasně nadýchaný.

Pokud zavítáte do Savojských Alp, po chladném dni vám jistě přijde k chuti aromatický pokrm v podobě tartiflette. Brambory zapečené společně se zrajícím plísňovým sýrem, cibulí, špekem, smetanou a bílým vínem jsou přesně tím pokrmem, který vás zahřeje na těle i na duši.

Autor: VDŠ