Jídla na hory a z hor: Poctivé recepty, které zasytí, zahřejí a dodají energii

20. ledna 2024 • 00:15

Ochutnejte poctivá jídla horalů z pohodlí domova nebo se sami vydejte na tůru. Zabalte svačinu a vyrazte vstříc novým zážitkům i gurmánským specialitám. Na své si přijdou milovníci polévek, knedlíků i teplých moučníků. Tak s chutí na hory!

Ať se vydáte na hory kamkoliv, dopřejte si vydatné a hřejivé jídlo z kvalitních surovin, které zasytí a dodá vám potřebnou energii. Chystáte se na túru či na sjezdovku? Nespoléhejte se jen na to, že se občerstvíte v nějaké horské chatě nebo u stánku pod sjezdovkou a přibalte si do batůžku vydatnou svačinu. Výtečnou volbou jsou například bagety s masovými koulemi a čedarem nebo bagely s hummusem a dýňovými semínky. Oblíbenou pochoutkou na cesty jsou také domácí müsli tyčinky. Vlašské ořechy a sušené ovoce jsou přesně tím, co na výletě jako když najdete.

Nejen na horách přijdou k chuti i domácí čokoládové sušenky>>>

Video se připravuje ...

Protože na čerstvém vzduchu opravdu vyhládne, dopřejte si oběd či večeři v místním pohostinství či horské chatě a vyzkoušejte některou z lokálních specialit. Přestože si je můžete dát i jinde, na horách chutnají prostě lépe. 

Poctivé kyselo z Krkonoš

Krkonošské kyselo je prostý, zároveň však vydatný pokrm českých horalů Krkonošské kyselo je prostý, zároveň však vydatný pokrm českých horalů • Autor: F.O.O.D.

Skromná, snadná a výtečná. Taková je polévka z Krakonošova revíru, pravé krkonošské kyselo. Tento tradiční pokrm našich předků z chlebového kvásku, sušených hub, brambor a míchaných vajec dostatečně nasytí a dodá potřebné živiny. Vychutnat si jej můžete nejen v našich nejvyšších horách, ale také v horských a podhorských oblastech na severu a severovýchodě země.

Dokonalá cmunda z Novohradských hor

Kaplická cmunda se podává s plátkem uzeného masa a kysaným zelím Kaplická cmunda se podává s plátkem uzeného masa a kysaným zelím • Autor: F.O.O.D

Naopak v jižních Čechách, přesněji při návštěvě Novohradských hor si nenechte ujít kaplickou cmundu. Obzvlášť pokud patříte mezi milovníky dozlatova usmažených a křupavých bramboráků, tahle specialita provoněná uzenou krkovičkou a kysaným zelím je pro vás jako stvořená.

Syté alpské knedlíky

Tyrolské knedlíky nadívané uzeným masem s restovanou cibulkou jsou výtečným obědem, který si snadno připravíte i doma Tyrolské knedlíky nadívané uzeným masem s restovanou cibulkou jsou výtečným obědem, který si snadno připravíte i doma • Autor: F.O.O.D.

Rakouské Alpy nejsou jen perfektně upravené sjezdovky, lány zeleně a průzračná jezera, ale také vytříbená kuchyně. Specialitou té tyrolské jsou knedlíky se špekem podávané v silném vývaru. Připravit si je můžete ale i snadno doma. Inspirujte se receptem časopisu F.O.O.D. a uvařte si tyrolské knedlíky plněné uzeným masem s restovanou cibulkou, podávané s červeným zelím a posypané dozlatova osmaženou cibulí.

Trhanec jako hlavní chod i dezert

Kaiserschmarrn se podává poprášený moučkovým cukrem Kaiserschmarrn se podává poprášený moučkovým cukrem • Autor: iStock

Jestliže patříte mezi milovníky palačinek, pak na jídelním lístku u našich rakouských sousedů rozhodně nepřehlédněte Kaiserschmarrn neboli císařský trhanec. V turistických chatách si jej lze objednat jako dezert i hlavní chod. Jedno je však jasné, na talíři vám ani v jednom případě nezbude ani drobek. Císařský trhanec, který si oblíbil i císař František Josef, je totiž famózním gurmánským zážitkem zahaleným pod lehkým závojem moučkového cukru. Oproti běžné palačince má mnohem vyšší těsto, díky našlehanému sněhu z bílků je ale zároveň úžasně nadýchaný.

Horká specialita z Francie

Tartiflette je jednoduchý pokrm z brambor, zrajícího plísňového sýra, špeku, cibule, smetany a bílého vína Tartiflette je jednoduchý pokrm z brambor, zrajícího plísňového sýra, špeku, cibule, smetany a bílého vína • Autor: F.O.O.D.

Pokud zavítáte do Savojských Alp, po chladném dni vám jistě přijde k chuti aromatický pokrm zvaný tartiflette. Brambory zapečené společně se zrajícím plísňovým sýrem, cibulí, špekem, smetanou a bílým vínem jsou přesně tím pokrmem, který vás zahřeje na těle i na duši.

Autor: red