Superpotravina týdne: Avokádo. 4 důvody, proč si ho jít koupit, plus recepty, které budete chtít hned zkusit
Zdravých potravin je spousta, ale aby mohla být některá označována za superpotravinu, musí být něčím speciální. A avokádo má v tomto směru bezpochyby co nabídnout. Nejenže je neuvěřitelně zdravé a výživné, ale také umí být velmi chutným doplňkem mnoha jídel.
Avokádo, které se botanicky řadí mezi ovoce, je jednou z nejzdravějších potravin naší planety. Obsahuje 20 vitaminů a minerálů a také docela hodně tuků, ale velmi zdravých, takže se ho nemusíte vzdávat ani při dietě, pokud ho budete jíst v přiměřeném množství. Spousta lidí ho miluje, ačkoli má poměrně nevýraznou chuť. Právě to je jeho velkou výhodou, protože ho lze díky ní využít do spousty slaných i sladkých jídel, dá se jíst syrové i tepelně upravené. Můžete si ho tak dávat k snídani, svačině, obědu i večeři.
Výborná je třeba tato avokádová pomazánka s lučinou>>>
A proč je avokádo tak zdravé?
Je plné prospěšných tuků
Avokádo je pověstné především tím, že má vysoký obsah takzvaných mononenasycených, tedy zdraví prospěšných tuků. Ty jsou spojovány se sníženým rizikem srdečních onemocnění a mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu tím, že snižují ten „špatný“.
Dodá vám mnoho důležitých živin
Avokádo obsahuje víc než 20 druhů vitaminů a minerálů, z nichž některé v naší stravě často chybějí, například vitamin B6, C, E nebo kyselina listová, což jsou silné antioxidanty, které podporují regeneraci buněk, zbavují tělo toxinů a také pomáhají chránit před mnoha nemocemi, včetně rakoviny. Z minerálů je to pak hlavně hořčík nebo draslík, který je důležitý pro pravidelný srdeční rytmus, normální srdeční tlak i zdravé kosti. A nejen to. Avokádo vám může pomoci absorbovat víc antioxidantů z jiných zdravých potravin. Například konzumace avokáda spolu s rajčatovou omáčkou a mrkví zvyšuje vstřebávání vitaminu A, který je klíčovou živinou pro zdravou pokožku, zrak a imunitu.
Slupka avokáda nemusí být jen zelená, ale třeba i hnědá.
Zasytí vás nadlouho
Avokádo obsahuje spoustu vlákniny, která je nezbytná pro správně fungující trávení. Díky vláknině vás avokádo také zasytí na delší dobu, takže je vhodné ho zařazovat do různých diet.
Udrží váš krevní cukr na uzdě
Ač se avokádo řadí mezi ovoce, jeho nízké množství cukru, zato vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru a inzulinu po jídle. Dlouhodobá a pravidelná konzumace avokáda může také pomoci snížit vnitřní, takzvaný viscerální tuk v oblasti břicha, který je spojován s výskytem diabetu 2. stupně.
Jak vybrat to správné?
Abyste si na avokádu opravdu pochutnali, je důležité, aby bylo zralé. To poznáte, když ho vezmete do ruky, mělo by být lehce měkké. Takové sice v obchodech také seženete, bývá ale dražší. Většinou narazíte na ještě nedozrálá, tvrdá avokáda. Na nich si nepochutnáte, stačí je ale nechat pár dní ležet doma na kuchyňské lince a sama dozrají. Dobré není ani přezrálé avokádo, které snadno poznáte. Jednak je měkké, stopka jde snadno odstranit a je pod ní tmavě hnědý důlek (u správně zralého avokáda by měl být světlý). Je také dobré vědět, že avokádo na vzduchu oxiduje (podobně jako nakrájené jablko), takže pokud ho nakrájíte nebo z něj uděláte třeba pomazánku, kterou nesníte hned, musíte dužninu zakapat citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Avokádo 3x jinak
Vyzkoušejte tři recepty s avokádem, které možná ještě neznáte:
Pečené avokádo s vejcem a slaninou
Pečené avokádo s vejcem a slaninou
Co budete potřebovat:
- 2 avokáda
- 4 vejce
- 2 plátky slaniny
- mletý pepř
- sůl
- čerstvé bylinky (petrželka, koriandr apod.)
Postup:
1. Avokáda podélně rozkrojte, odstraňte z nich pecku a vzniklé důlky ještě lehce vydlabejte lžičkou, aby byly trochu větší.
2. Avokádové půlky rozložte na plech vyložený papírem na pečení a do důlků v nich rozklepněte vejce. Osolte je, opepřete a posypejte na kostičky nakrájenou slaninou. Vše dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut, dokud vejce neztuhnou.
3. Podávejte posypané nasekanými bylinkami a s čerstvým pečivem.
Avokádová pětiminutová hrnková buchta
Avokádová hrnková pětiminutová buchta
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce rozmačkaného avokáda
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 2 a 1/2 lžíce mléka
- 1/2 lžíce rostlinného oleje
Postup:
1. Všechny přísady smíchejte a naplňte jimi vhodné hrnky (ideální jsou hrnky o objemu asi 250 ml).
2. Hrnek dejte do mikrovlnky a zapněte ji na plný výkon asi na 80 vteřin (doba se může lišit podle výkonu trouby). Pokud nechcete používat mikrovlnku, dejte těsto do vymazané vhodné nádobky a upečte klasicky v troubě vyhřáté na 180 °C (trvá to asi 15–20 minut).
Avokádový pudink
Co budete potřebovat:
- 3 zralá a měkká avokáda
- 16 lžic mandlového mléka
- 2 vrchovaté lžíce tekutého medu
- 4 lžíce chia semínek
- oříšky nebo čerstvé drobné ovoce na ozdobení
Postup:
1. Avokáda podélně rozkrojte, odstraňte z nich pecku, dužninu vydlabejte pomocí lžíce a dejte do vyšší misky. Přidejte mandlové mléko, med a chia semínka a vše rozmixujte ponorným mixérem na hladkou krémovou kaši.
2. Pudink rozdělte do misek a nechte chvilku stát, aby semínka mohla nabobtnat. Před podáváním pudink ozdobte oříšky nebo čerstvým ovocem.
Zkuste i další recepty:
Chleba s avokádovou pomazánkou a vejci
A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na guacamole>>>