Nejlepší fazolky na smetaně: Nevíte, co do rendlíku? Uvařte si s námi českou klasiku

23. září 2021 • 00:00

Vychutnejte si sezónu zelených fazolek do posledního lusku a inspirujte se naším receptem na oblíbenou omáčku. Ačkoli tento pokrm svůj věhlas lehce pozbyl, ten, kdo si ho jednou zamiluje, na přípravu této delikatesy s vajíčkem a brambory nikdy nezapomene. Zavzpomínejte s námi na prázdniny u babičky, zalistujte v rodinném receptáři a dopřejte si tradici na talíři.  

I když fazolky na smetaně nepatří mezi pokrmy, které by lahodily oku na první pohled, věřte, že při správné přípravě vám požitek dvojnásobně vynahradí svojí delikátní chutí. Jestliže se vám vryla do paměti nelibá úprava včetně servírování s notnou porcí tuhých knedlíků ve školní jídelně, vezměte fazolky na milost a dejte jim ještě jednu šanci. Uvidíte, že krémová smetanová omáčka v kontrastu s lehce křupavou zeleninou je pokrmem, který stojí za ochutnání.

fazolkami na smetaně je to podobně jako s koprovkou. Co rodina, to jiný recept, jiná příloha, jiné podávání. Omáčku lze připravit z mléka, vývaru, sladké i zakysané smetany, nasladko či nakyselo. Zkrátka ji snadno vyladíte k obrazu svému i chuti svých strávníků. Toto jídlo si tak mohou dopřát jak milovníci masa, tak vyznavači jiného životního stylu, jako např. vegetariáni.

Fazolky na smetaně

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g čerstvých zelených fazolkových lusků
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru, dle chuti
  • 1 lžíce octa, dle chuti
  • 1 lžíce nasekaného kopru, dle chuti
  • sůl
  • mletý černý pepř

Fazolky properte, od stopek nakrojte a odstraňte postranní vlákna, která by mohla být tuhá. Špičky odkrojte. Lusky pokrájejte na 2–3 cm dlouhé kousky a dejte stranou.

V kastrolu rozehřejte máslo s olejem. Přidejte najemno nakrájenou cibulku a orestujte dosklovata. Zaprašte ji moukou a připravte světlou jíšku. Pak vlijte vývar, rozmíchejte a přiveďte k varu. Za občasného promíchání pozvolna vařte cca 15 minut.

Mezitím přiveďte k varu vodu v druhém kastrolu. Vložte do ní fazolky, osolte a vařte cca 5 minut na skus. Uvařené lusky slijte a prudce zchlaďte studenou vodou, jen tak si zachovají svojí křupavost a barvu.

Základ omáčky zjemněte smetanou, krátce provařte a dochuťte solí, pepřem, cukrem a octem. Nakonec vmíchejte kopr s fazolkami, společně prohřejte. Podávejte v oblíbené letní verzi s bramborami a vajíčkem nebo plátkem hovězího masa s knedlíkem.

fazolek snadno připravíte spoustu dalších výtečných receptů. Našim čtenářům se jako lehká příloha ke grilovanému masu osvědčily např. zelené fazolky na tymiánu a česneku, jako chuťovka vám pak jistě přijdou vhod nakládané fazolky na kyselo či smažené fazolky v trojobalu. Rychlým obědem do pracovního týdne jsou špecle se smetanovými fazolkami, velmi snadno připravíte také fazolky s kari rýží a krůtími nudličkami, fazolkový kuskus nebo fazolky s nivou a brambory. Za vyzkoušení rozhodně stojí také fazolková smaženice se žampionykuře na slanině a fazolkách nebo svěží quinoový salát s hráškem a zelenými fazolkami, který přijde k chuti zejména v letních měsících. 

A když už byla řeč o koprovce, vyzkoušet můžete naši osvědčenou recepturu >>>

Video se připravuje ...

Autor: VDŠ