Levná a rychlá jídla „co dům dal“

3. dubna 2024 • 04:11

Nestihli jste nakoupit a vaše lednička zeje prázdnotou? Inspirujte se našimi nápaditými recepty a přesvědčte se, že i z mála se dá s trochou důvtipu připravit výtečné jídlo, na kterém si pochutná celá rodina.

Známe to asi všichni. Občas se zkrátka stane, že je zapotřebí vystačit s tím, co dům dá. Ať jste již ve všem tom shonu zapomněli nakoupit, nebo vám kvůli nečekaným výdajům nevyšel měsíční rozpočet, je nutné si poradit. Možná i vy máte v koutku spíže zastrčený pytlíček ovesných vloček, které jsme koupili, už ani nevíte proč. V ledničce se válí opomenuté droždí, protože jste místo mazance na Velikonoce nakonec upekli beránka, a v mrazáku vám zbyl ještě balíček hub z léta, které by se už měly zužitkovat. A právě takové suroviny vám mohou v jistou chvíli, jak se říká, vytrhnout trn z paty. Připravit lze díky nim snídani, svačinu, oběd či večeři, o kterých se vám ani nezdálo.

Inspirujte se osvědčenými recepty níže:

Houbové halušky

Do brzkého jarního počasí jsou jako stvořené houbové halušky. Provoněné sušenými houbami jsou výtečným pokrmem, který zasytí a zahřeje. Na jejich přípravu je ideální mít doma haluškovač, tedy speciální struhadlo nebo síto s většími otvory. Pokud ho nevlastníte, můžete halušky krájet nožem z prkénka přímo do vařící vody. 

Halušky jsou výborné i se slaninou a kysaným zelím >>>

Video se připravuje ...

Nudle s perníkem

Snad v každé rodině se najdou ve spíži nějaké ty těstoviny, a pokud to budou u vás dokonce nudle, není nic jednoduššího než uvařit nudle s perníkem. Věřte, že vám tohle jídlo zachutná natolik, že si jej s radostí dopřejete, i když bude zrovna z čeho vybírat. A pokud doma perník na strouhání běžně nemáte, vsaďte na klasiku s mákem, kterou můžete doplnit čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem.

Vločková smaženice s kvasnicemi

Smaženice zdaleka nemusí být jen z hub. Tahle vločková smaženice s kvasnicemi bude mít u vašich strávníků stoprocentní úspěch. Na chleba či k pečivu je perfektní snídaní, svačinou i večeří. Když ji navíc provoníte kouskem uzeniny, zmizí z talířů rychlostí blesku.

Listové šátečky plněné zelím. Listové šátečky plněné zelím. • Autor: iStock

Zelné šátečky

Listové těsto je velmi oblíbené. Připravit z něj lze řadu sladkých moučníků i slaných pokrmů. Pokud máte zrovna jedno v mrazáku nebo v ledničce, upečte zelné šátečky. Dozlatova vypečené a provoněné osmaženou cibulkou jsou prostě k nakousnutí.

Vydatná česnečka „co dům dal“

Polévka je grunt a o této vydatné česnečce „co dům dal“ to platí dvojnásob. Inspirujte se nápaditým receptem, do kterého jednoduše zužitkujete i zbylé těstoviny od večeře. Určitě si pochutnáte. Pokud ale máte doma jen okoralý chléb a v ledničce kousek plísňového sýra, není nic snadnějšího než uvařit havířskou česnečku. A úplně nejjednodušší je klasický oukrop., do kterého můžete přidat i vařená vejce z velikonoční výslužky.

Francouzské toasty jsou výtečnou snídaní, při které zužitkujete zbylé pečivo. Francouzské toasty jsou výtečnou snídaní, při které zužitkujete zbylé pečivo. • Autor: iStock

Smažená žemlovka

Pro milovníky sladkých jídel je jako stvořená smažená žemlovka. Tahle rychlovka je kombinací tradiční zemlbáby a francouzského toastu. Jestli vám zbylo pár plátků veky nebo mazance, určitě tuto dobrotu vyzkoušejte.

Autor: red