Levná a rychlá jídla „co dům dal“
Nestihli jste nakoupit a vaše lednička zeje prázdnotou? Inspirujte se našimi nápaditými recepty a přesvědčte se, že i z mála se dá s trochou důvtipu připravit výtečné jídlo, na kterém si pochutná celá rodina.
Známe to asi všichni. Občas se zkrátka stane, že je zapotřebí vystačit s tím, co dům dá. Ať jsme již ve všem tom shonu zapomněli nakoupit, nebo nám kvůli nečekaným výdajům nevyšel měsíční rozpočet, je nutné si poradit. Mnoho z nás má ale v koutku spíže zastrčený pytlíček ovesných vloček, které jsme koupili, už ani nevíme proč. V lednici opomenuté droždí, kdy jsme místo plánovaných buchet upekli nakonec raději bábovku, a v mrazáku balíček hub z léta, které by už chtělo zužitkovat. A právě takové suroviny nám mohou v jistou chvíli, jak se říká, vytrhnout trn z paty a připravit lze díky nim snídani, svačinu, oběd či večeři, o které se nám ani nezdálo.
Inspirujte se osvědčenými recepty níže:
Houbové halušky
Do brzkého jarního a stále ještě chladnějšího počasí jsou jako stvořené houbové halušky. Provoněné sušenými houbami jsou výtečným pokrmem, který zasytí a zahřeje. Na jejich přípravu je ideální mít doma haluškovač, tedy speciální struhadlo nebo síto s většími otvory. Pokud ho nevlastníte, můžete halušky krájet nožem z prkénka přímo do vařící vody. Nebo místo nich uvařte chlupaté knedlíky s houbami.
Halušky jsou výborné i se slaninou a kysaným zelím>>>
Nudle s perníkem
Snad v každé rodině se najdou ve spíži nějaké ty těstoviny, a pokud to budou u vás dokonce nudle, není nic jednoduššího než uvařit nudle s perníkem. Věřte, že vám tohle jídlo zachutná natolik, že si jej s radostí dopřejete, i když bude zrovna z čeho vybírat. A pokud doma perník na strouhání běžně nemáte, vsaďte na klasiku s mákem, kterou můžete doplnit čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem.
Vločková smaženice s kvasnicemi
Smaženice zdaleka nemusí být jen z hub. Tahle vločková smaženice s kvasnicemi bude mít u vašich strávníků stoprocentní úspěch. Na chleba či k pečivu je perfektní snídaní, svačinou i večeří. Když ji navíc provoníte kouskem uzeniny, zmizí z talířů rychlostí blesku.
Zelné šátečky
Listové těsto je velmi oblíbené. Připravit z něj lze řadu sladkých moučníků i slaných pokrmů. Pokud máte zrovna jedno v mrazáku nebo v lednici, upečte zelné šátečky. Dozlatova vypečené a provoněné osmaženou cibulkou jsou prostě k nakousnutí.
Vydatná česnečka „co dům dal“
Polévka je grunt a o této vydatné česnečce „co dům dal“ to platí dvojnásob. Inspirujte se nápaditým receptem, do kterého jednoduše zužitkujete i zbylé těstoviny od večeře. Určitě si pochutnáte. Pokud ale máte doma jen okoralý chléb a v ledničce kousek plísňového sýra, není nic snadnějšího než uvařit havířskou česnečku. A úplně nejjednodušší je klasický oukrop.
Francouzské toasty jsou výtečnou snídaní, při které zužitkujete zbylé pečivo
Smažená žemlovka
Pro milovníky sladkých jídel je jako stvořená smažená žemlovka. Tahle rychlovka je kombinací tradiční zemlbáby a francouzského toastu. Zbylo vám pár plátků veky, vánočky nebo bochánku? Pak tuhle dobrotu do ruky musíte určitě vyzkoušet.