Levná a rychlá jídla „co dům dal“
Nestihli jste nakoupit a vaše lednička zeje prázdnotou? Inspirujte se našimi nápaditými recepty a přesvědčte se, že i z mála se dá s trochou důvtipu připravit výtečné jídlo, na kterém si pochutná celá rodina.
Známe to asi všichni. Občas se zkrátka stane, že je zapotřebí vystačit s tím, co dům dá. Ať jsme již ve všem tom shonu zapomněli nakoupit, nebo nám kvůli nečekaným výdajům nevyšel měsíční rozpočet, je nutné si poradit. Mnoho z nás má ale v koutku spíže zastrčený pytlíček ovesných vloček, které jsme koupili, už ani nevíme proč. V ledničce opomenuté droždí, kdy jsme místo plánovaných buchet upekli nakonec raději bábovku, a v mrazáku balíček hub z léta, které by už se měly zužitkovat. A právě takové suroviny nám mohou v jistou chvíli, jak se říká, vytrhnout trn z paty. Připravit lze díky nim snídani, svačinu, oběd či večeři, o kterých se nám ani nezdálo.
Inspirujte se osvědčenými recepty níže:
Houbové halušky
Do brzkého jarního a stále ještě chladnějšího počasí jsou jako stvořené houbové halušky. Provoněné sušenými houbami jsou výtečným pokrmem, který zasytí a zahřeje. Na jejich přípravu je ideální mít doma haluškovač, tedy speciální struhadlo nebo síto s většími otvory. Pokud ho nevlastníte, můžete halušky krájet nožem z prkénka přímo do vařící vody. Nebo místo nich uvařte chlupaté knedlíky s houbami.
Halušky jsou výborné i se slaninou a kysaným zelím >>>
Nudle s perníkem
Snad v každé rodině se najdou ve spíži nějaké ty těstoviny, a pokud to budou u vás dokonce nudle, není nic jednoduššího než uvařit nudle s perníkem. Věřte, že vám tohle jídlo zachutná natolik, že si jej s radostí dopřejete, i když bude zrovna z čeho vybírat. A pokud doma perník na strouhání běžně nemáte, vsaďte na klasiku s mákem, kterou můžete doplnit čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem.
Vločková smaženice s kvasnicemi
Smaženice zdaleka nemusí být jen z hub. Tahle vločková smaženice s kvasnicemi bude mít u vašich strávníků stoprocentní úspěch. Na chleba či k pečivu je perfektní snídaní, svačinou i večeří. Když ji navíc provoníte kouskem uzeniny, zmizí z talířů rychlostí blesku.
Zelné šátečky
Listové těsto je velmi oblíbené. Připravit z něj lze řadu sladkých moučníků i slaných pokrmů. Pokud máte zrovna jedno v mrazáku nebo v ledničce, upečte zelné šátečky. Dozlatova vypečené a provoněné osmaženou cibulkou jsou prostě k nakousnutí.
Vydatná česnečka „co dům dal“
Polévka je grunt a o této vydatné česnečce „co dům dal“ to platí dvojnásob. Inspirujte se nápaditým receptem, do kterého jednoduše zužitkujete i zbylé těstoviny od večeře. Určitě si pochutnáte. Pokud ale máte doma jen okoralý chléb a v ledničce kousek plísňového sýra, není nic snadnějšího než uvařit havířskou česnečku. A úplně nejjednodušší je klasický oukrop.
Smažená žemlovka
Pro milovníky sladkých jídel je jako stvořená smažená žemlovka. Tahle rychlovka je kombinací tradiční zemlbáby a francouzského toastu. Zbylo vám pár plátků veky, vánočky nebo bochánku? Pak tuhle dobrotu do ruky musíte určitě vyzkoušet.