Segedín i kuře na paprice aneb Recepty provoněné paprikou

11. ledna 2023 • 16:00

Mletá sladká paprika je jedním z nejpoužívanějších druhů koření. Dodává pokrmům jak lahodnou chuť, tak nádhernou červenou barvu a úžasné aroma. Není proto divu, že omáčky, guláše a masové směsi s ní připravené jsou opravdovým gurmánským požitkem. Inspirujte se našimi recepty a navařte s paprikou ještě dnes.

Sladká paprika se odráží v chuti mnoha českých i zahraničních pokrmů. Je možné ji zakoupit v podobě jemně mleté nebo ve formě vloček. Koření se získává ze zralých paprikových lusků, které se usuší a následně namelou. Na vaření se používá nejčastěji paprika sladká. Zakoupit je ale možné také papriku pálivou a oba druhy také v podobě uzené. Takto upravené koření propůjčuje pokrmům úžasné kouřové aroma.

Mletá sladká paprika se používá především do základů jídel. Pálivá poté k jejich pikantnímu dochucení. Paprika je velmi oblíbeným všestranným kořením, které dodává úžasnou chuť, barvu i aroma. Aby však ze sebe předala to nejlepší, je důležité ji skladovat na temném místě v dobře uzavřené nádobě a spotřebovat nejlépe do šesti měsíců. Navařte podle našich receptů. Jsou tak výborné, že paprika vám doma určitě nezestárne.

Video se připravuje ...

Segedínský guláš

Připravte si segedínský guláš podle časopisu F.O.O.D. Tahle maďarská klasika z vepřového masa, kysaného zelí a notné dávky mleté papriky je výtečným pokrmem do chladných lednových dnů. S vydatnou přílohou v podobě knedlíků zasytí, zahřeje a dozajista si pochutnáte. Vyzkoušet můžete také segedínskou krkovičku a osvědčenou variantu z vepřového bůčku v podobě segedínu po našem.

Chili con carne

Pikantní a syté. To je chili con carne. Vyhlášené texaské jídlo, které si oblíbili gurmáni z celého světa. Pokrm připravený z mletého hovězího masa, fazolí, rajčat a samozřejmě mleté sladké papriky doplněné pikantním chilli je ideální večeří i obědem do krabičky. Nejlépe chutná s rýží, kopečkem zakysané smetany a čerstvým koriandrem.

Kuře na paprice

Omáčky patří v naší kuchyni mezi velmi žádané pokrmy a kuře na paprice není výjimkou. V tomto receptu na českou klasiku podle časopisu F.O.O.D. nahradil smetanu jemný čerstvý sýr, který omáčku krásně zjemní a zahustí. Výtečnou přílohou k ní jsou špenátové noky. Milovníci tradičních omáček ze smetany si mohou uvařit kuře na paprice s kolínky nebo výbornou obměnu v podobě srdce na paprice.

Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou je vydatná polévka, která se servíruje na stoly v českých domácnostech již pěknou řádku let. Mletá sladká paprika jí propůjčuje typické červené zbarvení, zelí kyselost a klobása zase masitou chuť. Taková poctivá domácí polévka vás bezpochyby pořádně zasytí a dodá potřebnou energii do zbylého dne.

Zabijačkový guláš

V chladném zimním období se dříve pořádaly zabijačky. Dnes se konají již jen zřídka, ale naštěstí si zabijačkový guláš můžete uvařit, kdykoli vás přepadne na tuto tradiční pochoutku chuť. Stačí zaběhnout k řezníkovi, vybrat ty nejlepší kusy masa, vnitřností, a než se nadějete, bude gulášek klokotat i na vašich kamnech. A příloha? Nejlépe si jej samozřejmě vychutnáte s krajícem čerstvého chleba a sklenicí zlatavého moku.

Autor: red