Segedín i kuře na paprice aneb Recepty provoněné paprikou
Mletá sladká paprika je jedním z nejpoužívanějších druhů koření. Dodává pokrmům jak lahodnou chuť, tak nádhernou červenou barvu a úžasné aroma. Není proto divu, že omáčky, guláše a masové směsi s ní připravené jsou opravdovým gurmánským požitkem. Inspirujte se našimi recepty a navařte s paprikou ještě dnes.
Sladká paprika se odráží v chuti mnoha českých i zahraničních pokrmů. Je možné ji zakoupit v podobě jemně mleté nebo ve formě vloček. Koření se získává ze zralých paprikových lusků, které se usuší a následně namelou. Na vaření se používá nejčastěji paprika sladká. Zakoupit je ale možné také papriku pálivou a oba druhy také v podobě uzené. Takto upravené koření propůjčuje pokrmům úžasné kouřové aroma.
Mletá sladká paprika se používá především do základů jídel. Pálivá poté k jejich pikantnímu dochucení. Paprika je velmi oblíbeným všestranným kořením, které dodává úžasnou chuť, barvu i aroma. Aby však ze sebe předala to nejlepší, je důležité ji skladovat na temném místě v dobře uzavřené nádobě a spotřebovat nejlépe do šesti měsíců. Navařte podle našich receptů. Jsou tak výborné, že paprika vám doma určitě nezestárne.
Segedínský guláš
Připravte si segedínský guláš podle časopisu F.O.O.D. Tahle maďarská klasika z vepřového masa, kysaného zelí a notné dávky mleté papriky je výtečným pokrmem do chladných lednových dnů. S vydatnou přílohou v podobě knedlíků zasytí, zahřeje a dozajista si pochutnáte. Vyzkoušet můžete také segedínskou krkovičku a osvědčenou variantu z vepřového bůčku v podobě segedínu po našem.
Chili con carne
Pikantní a syté. To je chili con carne. Vyhlášené texaské jídlo, které si oblíbili gurmáni z celého světa. Pokrm připravený z mletého hovězího masa, fazolí, rajčat a samozřejmě mleté sladké papriky doplněné pikantním chilli je ideální večeří i obědem do krabičky. Nejlépe chutná s rýží, kopečkem zakysané smetany a čerstvým koriandrem.
Kuře na paprice
Omáčky patří v naší kuchyni mezi velmi žádané pokrmy a kuře na paprice není výjimkou. V tomto receptu na českou klasiku podle časopisu F.O.O.D. nahradil smetanu jemný čerstvý sýr, který omáčku krásně zjemní a zahustí. Výtečnou přílohou k ní jsou špenátové noky. Milovníci tradičních omáček ze smetany si mohou uvařit kuře na paprice s kolínky nebo výbornou obměnu v podobě srdce na paprice.
Zelňačka s klobásou
Zelňačka s klobásou je vydatná polévka, která se servíruje na stoly v českých domácnostech již pěknou řádku let. Mletá sladká paprika jí propůjčuje typické červené zbarvení, zelí kyselost a klobása zase masitou chuť. Taková poctivá domácí polévka vás bezpochyby pořádně zasytí a dodá potřebnou energii do zbylého dne.
Zabijačkový guláš
V chladném zimním období se dříve pořádaly zabijačky. Dnes se konají již jen zřídka, ale naštěstí si zabijačkový guláš můžete uvařit, kdykoli vás přepadne na tuto tradiční pochoutku chuť. Stačí zaběhnout k řezníkovi, vybrat ty nejlepší kusy masa, vnitřností, a než se nadějete, bude gulášek klokotat i na vašich kamnech. A příloha? Nejlépe si jej samozřejmě vychutnáte s krajícem čerstvého chleba a sklenicí zlatavého moku.