Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým chutně zpracujete letošní úrodu

25. srpna 2022 • 00:00

Výhodou švestek je, že z nich můžete vařit celý rok. Jsou skvělé sušené, mražené, destilované, ale zdaleka nejlepší jsou právě teď, kdy dozrávají. Upečte si z nich koláč, dejte si je s masem nebo z nich vyrobte vynikající chuťovku, po které si všichni budou olizovat prsty. 

Švestky, lidově nazývané také třeba trnky nebo kadlátka, jsou ovoce doslova stvořené pro pečení a vaření. Díky své sladké a zároveň i příjemně nakyslé chuti jsou naprosto ideální nejen do sladkých koláčů a dalších moučníků, ale výborně je lze kombinovat i s masem. A určitě neuděláte chybu, když si je zavaříte na zimu, a to nejen jako povidla. Inspirujte se těmi nejlepšími recepty, v nichž švestky hrají jednu z hlavních rolí:

Video se připravuje ...

Když švestkové knedlíky, tak z bramborového těsta a sypané mákem. Tahle kombinace nemá chybu! 

Švestkovo-tvarohový koláč s ořechovou drobenkou Švestkovo-tvarohový koláč s ořechovou drobenkou • Autor: iStock

Krásně vláčný a šťavnatý koláč z křehkého těsta ukrývá pod křupavou ořechovou drobenkou náplň ze sladkého tvarohu a lahodných švestek.

Švestkový crumble Švestkový crumble • Autor: F.O.O.D.

Pro chvíle, kdy máte chuť na koláč s drobenkou, ale nemáte moc času, je ideální crumble. Rychlý, jednoduchý a se švestkami obzvlášť povedený.

Kuřecí prsa na švestkách Kuřecí prsa na švestkách • Autor: F.O.O.D.

Švestky podobně jako meruňky velmi dobře fungují v kombinaci s jemným masem. Připravte je s bylinkami ke grilovaným kuřecím prsíčkům

Vepřová panenka se švestkovým čatní Vepřová panenka se švestkovým čatní • Autor: F.O.O.D.

Také jemná vepřová panenka ochucená bylinkami získá v kombinaci se švestkovým čatní zcela jiný chuťový rozměr. 

Švestky ve slanině Švestky ve slanině • Autor: iStock

Švestky s mandlí obalené ve slanině jsou vynikající a jednoduchá chuťovka. Udělejte si je místo ze sušených z čerstvých, které můžete ještě nechat přes noc marinovat ve slivovici.

Švestkový kompot s černým pivem Švestkový kompot s černým pivem • Autor: F.O.O.D.

Pivo lze kombinovat s ledasčím, třeba i se švestkami, a navíc v netradičním kompotu. Uvařte si ho jako chuťovku třeba k nedělnímu obědu, nebudete litovat. 

Švestková povidla bez míchání Švestková povidla bez míchání • Autor: iStock

Kdo někdy dělal domácí povidla, ví, jak dlouho se musí vařit a míchat. Zkuste recept bez míchání a vylepšený voňavým kořením

Švestková marmeláda Švestková marmeláda • Autor: iStock

Ze švestek se vaří nejen povidla, ale také marmeláda, která je skvělá hlavně k plísňovým sýrům, jako je například gorgonzola.

Chilli omáčka se švestkami Chilli omáčka se švestkami • Autor: F.O.O.D.

Příjemně pikantní domácí omáčka ze švestek, brusinek, červené cibule a chilli papričky je výtečná k masu i zelenině. 

Zkuste i výborný a rychlý švestkový koláč s mákem >>>

Video se připravuje ...

Autor: AK