Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým chutně zpracujete letošní úrodu
Výhodou švestek je, že z nich můžete vařit celý rok. Jsou skvělé sušené, mražené, destilované, ale zdaleka nejlepší jsou právě teď, kdy dozrávají. Upečte si z nich koláč, dejte si je s masem nebo z nich vyrobte vynikající chuťovku, po které si všichni budou olizovat prsty.
Švestky, lidově nazývané také třeba trnky nebo kadlátka, jsou ovoce doslova stvořené pro pečení a vaření. Díky své sladké a zároveň i příjemně nakyslé chuti jsou naprosto ideální nejen do sladkých koláčů a dalších moučníků, ale výborně je lze kombinovat i s masem. A určitě neuděláte chybu, když si je zavaříte na zimu, a to nejen jako povidla. Inspirujte se těmi nejlepšími recepty, v nichž švestky hrají jednu z hlavních rolí:
Švestkové knedlíky
Když švestkové knedlíky, tak z bramborového těsta.aNebo z tvarohového, podle našeho videoreceptu. A sypané mákem. Tahle kombinace nemá chybu!
Švestkovo-tvarohový koláč
Krásně vláčný a šťavnatý koláč z křehkého těsta ukrývá pod křupavou ořechovou drobenkou náplň ze sladkého tvarohu a lahodných švestek.
Švestkový crumble
Pro chvíle, kdy máte chuť na koláč s drobenkou, ale nemáte moc času, je ideální crumble. Rychlý, jednoduchý a se švestkami obzvlášť povedený.
Kuřecí prsa na švestkách
Švestky podobně jako meruňky velmi dobře fungují v kombinaci s jemným masem. Připravte je s bylinkami ke grilovaným kuřecím prsíčkům.
Vepřová panenka se švestkovým čatní
Také jemná vepřová panenka ochucená bylinkami získá v kombinaci se švestkovým čatní zcela jiný chuťový rozměr.
Grilované švestky s mandlí ve slanině
Švestky s mandlí obalené ve slanině jsou vynikající a jednoduchá chuťovka. Udělejte si je místo ze sušených z čerstvých, které můžete ještě nechat přes noc marinovat ve slivovici.
Švestkový kompot s černým pivem
Pivo lze kombinovat s ledasčím, třeba i se švestkami, a navíc v netradičním kompotu. Uvařte si ho jako chuťovku třeba k nedělnímu obědu, nebudete litovat.
Švestková povidla bez míchání
Kdo někdy dělal domácí povidla, ví, jak dlouho se musí vařit a míchat. Zkuste recept bez míchání a vylepšený voňavým kořením
Švestková marmeláda
Ze švestek se vaří nejen povidla, ale také marmeláda, která je skvělá hlavně k plísňovým sýrům, jako je například gorgonzola.
Chilli omáčka se švestkami
Příjemně pikantní domácí omáčka ze švestek, brusinek, červené cibule a chilli papričky je výtečná k masu i zelenině.
Zkuste i výborný a rychlý švestkový koláč s mákem >>>