Česnek jako superpotravina: Triky, jak s ním pracovat v kuchyni, a recept na krémovou česnečku pro zdraví a vitalitu

13. listopadu 2024 • 04:55

Česnek je základní surovinou každé dobré kuchyně po celém světě. Používá se po staletí nejen k dochucení pokrmů, ale i jako velmi silné přírodní antibiotikum pomáhájící od různých zdravotních neduhů. Jak česnek skladovat a jak s ním pracovat v kuchyni? Připravte si krémovou česnečku, která vám dodá sílu a upevní zdraví.

Česnek byl hojně používán již před pěti sty lety v tradiční čínské medicíně. Konzumovali ho také stavitelé egyptských pyramid, aby podpořil jejich zdraví, sílu a vitalitu. Podobně tomu bylo i u římských a řeckých vojáků, kteří česnek dostávali na příděl, aby měli na bojištích výdrž, sílu a potřebnou energii. Česnek je tedy lidmi po mnoho staletí ceněn jako nezastupitelný a velmi užitečný.  

Co dělá česnek v těle

Česnek je silné přírodní antibiotikum. Obsahuje alin, který se při mechanickém narušení stroužku mění na alicin. Ten se vyznačuje svými antibakteriálními, antivirovými a protiplísňovými účinky. Ředí krev a prospívá kardiovaskulárnímu systému. Velký podíl kyseliny listové spolu s vitaminy C a B6 podporují metabolické procesy v našem organismu. Fytochemický saponin upravuje hladinu cholesterolu a je velkou prevencí před cévními chorobami. Díky tomu všemu se oddaluje naše fyzické i mentální stárnutí. Když k tomu přidáme pikantní a unikátní chuť česneku, není divu, že se bez něj v gastronomii neobejdeme.

Podívejte se na trik, jak snadno oloupat česnek:

Video se připravuje ...

Pár tipů, jak s česnekem pracovat v kuchyni

  • Pokud česnek budete přidávat do pokrmů, vždy si ho připravte předem. Stačí ho nechat rozetřený asi 2 minuty například na talíři, a až poté jej dát do jídla. Je to z toho důvodu, abyste dali šanci chemickému procesu, během kterého se alin změní na prospěšný alicin.
  • Česnek přidejte do jídla až na poslední chvíli a pokud možno ho již nevařte. Účinné látky a vitaminy se vysokou teplotou zbytečně zničí.
  • Přidáváte-li česnek do základu jídla a smažíte ho, proces zkraťte na minimum, protože rychle ztmavne a zhořkne. Z tohoto důvodu také česnek nelisujte, raději ho nasekejte nožem nebo najemno nastrouhejte.
  • Vadí vám po práci s česnekem zápach na rukou? Potřete si prsty citronovou šťávou se solí nebo kávovým lógrem a nechte působit asi 10 minut. Poté ruce  opláchněte pod tekoucí vodou.

Jak skladovat česnek

Máte-li možnost koupit česnek na uskladnění přímo od pěstitele, nebo si ho dokonce umíte vypěstovat sami, patříte mezi šťastlivce. Tento česnek bývá trvanlivý a když ho uskladníte do tmavé, chladné místnosti s cirkulací vzduchu, vydrží několik měsíců. V obchodech (nejsou-li farmářské) seženete většinou česnek z dovozu, například z Číny, Španělska, Egypta. Jeho kvalita bývá nevalná, a proto si nekupujte velké zásoby, protože nevydrží dlouhé skladování. Dovozový česnek dejte doma například do otevřené papírové krabice, kterou uložíte v suché místnosti s teplotou okolo deseti až patnácti stupňů. V žádném případě neskladujte česnek v ledničce, protože vlhké a příliš studené prostředí podporuje vznik plísní.

Podle pověr česnek odhání upíry a lidi, kteří vám pijí krev. Zkuste si tedy s námi uvařit silnou krémovou česnečku a můžete vyzkoušet její účinky.  Atˇ už to dopadne jakkoli, určitě si posílíte zdraví, oddálíte stáří a zlikvidujete podzimní bacily.

Krémová česnečka

Krémová česnečka Krémová česnečka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 10  stroužků česneku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 750 ml čirého hovězího vývaru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (250 ml)
  • 1 špetku pepře
  • 2 špetky soli
  • naťové bylinky (pažitka, petržel), rozškvařenou slaninu, případně jemně osmažené hoblinky česneku na doplnění

Postup:

1. Oloupané stroužky česneku nasekejte na jemno. 

2. V hrnci rozpusťte máslo a česnek na něm nechte na krátkou chvíli orestovat, aby se rozvinula jeho vůně. Poté přidejte mouku a za stálého míchání udělejte světlou jíšku. Přilijte vývar a smetanu, osolte, opepřete, rozmíchejte a deset minut nechte na mírném ohni probublávat.

3. O hladkou, krémovou konzistenci se postará ponorný mixér, kterým polévku rozmixujte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

4. Při servírování ozdobte každou porci polévky zelenou natí oblíbených bylinek a rozškvařenou slaninou. Dle chuti můžete ještě přidat rozetřený česnek nebo česnekové hoblinky.

Máte rádi česnek? Vyzkoušejte i další česnekové recepty:

Pikantní česneková pomazánka

Pečené kuře s bylinkami, česnekem a citronem

Krémová brokolicová polévka s česnekem

Sýrový quiche s pečeným česnekem a kadeřávkem

Vyprošťovací česnečka

Video se připravuje ...

Autor: Veronika Moučková