S čím podávat chřest? Objevte kombinace pro opravdové fajnšmekry

25. května 2023 • 12:00

Chřest je lahodná zelenina, která se dá připravit na mnoho různých způsobů. A stejně tak se dá jeho chuť spojit s mnoha dalšími ingrediencemi. Klasikou je chřest s holandskou omáčkou. Možná jste už měli i chřest s parmskou šunkou nebo krevetami. Vyzkoušejte nové a neotřelé kombinace, které by vás možná ani nenapadly. Prozradíme vám i to, s čím chřest kombinují světoví šéfkuchaři.

Hned na začátku je dobré zvolit si ten správný chřest. Zelený chřest má intenzivnější, lehce oříškovou chuť, zatímco bílý je jemnější s mírně nahořklým závěrem. Mladý zelený chřest se také nemusí loupat, stačí odlomit dřevnaté konce. Bílý chřest oloupat musíte a hodně pečlivě, protože jeho slupka je hořká.  Pak ho už stačí jen krátce uvařit v osolené vodě (zelenému stačí asi dvě až tři minuty, bílý vařte o dvě minuty déle a do vody můžete přidat i kousek másla a pár kapek citronu, aby se zmírnila jeho hořkost). Zelený chřest ihned po uvaření zchlaďte v ledové vodě. Díky tomu si zachová hezkou zelenou barvu.

Video se připravuje ...

Osvědčená klasika

Chřest a mléčné výrobky – Chřest je vynikající podávaný s jakýmkoliv typem mléčného výrobku, jako je sýr (ideální jsou tvrdší sýry, jako je parmazán, ale nebojte se zkusit ani kozí sýr nebo ovčí), máslo nebo omáčka z něj, například holandská, nebo smetanová omáčka či polévka.

Chřest a vejce – Skvělá kombinace. Obě suroviny spolu totiž výborně chuťově ladí. Přidejte vařený chřest a natvrdo uvařené vejce do salátu nebo zkuste vařený chřest promíchat s vajíčkem naměkko a trochou másla. Stačí lehce osolit a opepřit a máte rychlou a luxusní snídani nebo večeři. Opravdovou lahůdku vytvoříte, když přidáte ještě lanýže, klidně v podobě několika kapek lanýžového oleje. Vynechat samozřejmě nemůžeme ani vaječnou omeletu, které chřest dodává krásnou barvu i skvělou chuť.

Chřest s holandskou omáčkou a pošírovaným vejcem Chřest s holandskou omáčkou a pošírovaným vejcem • Autor: iStock

Chřest a slanina nebo šunka – Chcete-li připravit ryze jarní občerstvení, zabalte povařené stonky chřestu do plátků slaniny nebo parmské šunky, a chcete-li je mít ještě křupavější, položte je na chvilku na gril. Kombinaci chřestu a šunky můžete vyzkoušet také při pečení pizzy. nebo v jarním salátu. Chřestem se dají výborně oživit i klasické špagety carbonara. Stačí přidat nakrájený chřest asi tři minuty před koncem vaření těstovin a dále postupovat podle receptu.

Chřest a krevety – Opět výborná a ještě k tomu blesková kombinace, protože ani krevety nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu. Orestujte je společně na pánvi s kouskem nastrouhaného čerstvého zázvoru a ochuťte česnekem, chilli, limetkovou šťávou a solí. Uvařený chřest a orestované krevety můžete také přimíchat do těstovin. Kromě krevet se chřest dá skvěle kombinovat také s mušlemi.

Když máte chuť trochu experimentovat

Chřest a zabaione – Jedna z nejodvážnějších kombinací pochází z italského venkova. Chuť vařeného chřestu se v ní harmonicky prolíná se sladkým krémem ze žloutků vyšlehaných s cukrem a bílým vínem.

Chřest a jahody – V salátu s balzamikovým octem, olivovým olejem a špetkou soli je to opravdová lahůdka.

Chřest s jahodami a balzamikovou omáčkou Chřest s jahodami a balzamikovou omáčkou • Autor: iStock

Chřest a kopr – Potkat se tihle dva mohou ve svěžím jarním salátu, kopr může hrát také důležitou roli v omáčce, kterou se vařený chřest přelije.

Chřest a estragon – Vyzkoušejte si tuto originální kombinaci bylinky vonící po anýzu a lahodného chřestu v receptu s pečenými bramborami.

Chřest a oříšky – Chřest si rozumí zejména s praženými mandlemi, arašídy nebo piniovými oříšky. Této kombinace využívá řada receptů, například na chřestové pesto, těstoviny s chřestem, které lze na závěr posypat mandlemi, nebo na candáta s chřestem posypaného piniovými oříšky.

Chřest, čokoláda a maliny – Hodně odvážné trio, které se vyplatí ochutnat, protože funguje skvěle. Nakrájejte chřest škrabkou na velmi tenké proužky. Přidejte trochu citronové šťávy, cukrového sirupu a olivového oleje, promíchejte a podávejte přelité omáčkou z hořké čokolády nebo posypané nastrouhanou čokoládou a doplněné malinami.

Jak to dělají špičkoví šéfkuchaři

Chřest patří mezi kuchaři k velmi oblíbeným surovinám. Gordon Ramsay ho například moc rád kombinuje v salátu s čerstvým fenyklem nebo z něj připravuje frittatu se slaninou a kozím sýrem. Jeho kolega Tristin Farmer kombinuje chřest s černými olivami, kozím tvarohem a křupavými semínky a ořechy. Šéfkuchař francouzské restaurace Mirazur ověnčené třemi michelinskými hvězdami Mauro Colagreco připravuje z chřestu salát, který doplňuje jogurtovou omáčkou a akátovým medem s vanilkovou příchutí. A majitel další michelinské restaurace v New Yorku Daniel Boulud má rád velmi jednoduchou kombinaci chřestu uvařeného v páře a dochuceného mátou a citronem. Šéfkuchař Jan Punčochář doporučuje bílý chřest například s omáčkou z vynikajících jarních hub kačenek, pošírovanými žloutky v másle, ředkvičkami a zralým sýrem.

Autor: AK