Smoothie do misky: Recept na snídani, která vás nakopne

25. května 2019 • 00:00

Vypadají nádherně, dodají energii, osvěží a zasytí. Řeč je o nazdobených smoothie bowls, instagramovém trendu, který vás nemohl minout. S miskou plnou ovocného smoothie, dozdobenou ovocem, domácím müsli, oříšky a semínky vykročíte do nového dne tou správnou nohou. Vybrali jsme pro vás ty nejchutnější kombinace.

Ať už si dáte tyhle barevné misky k snídani nebo třeba k dopolední svačině, rozhodně vám dodají potřebnou energii a osvěží vás. K jejich přípravě potřebujete jen výkonný mixér. Základem je obvykle ovoce, ať už mražené nebo čerstvé, rostlinný nápoj (například mandlový, kokosový, sójový, rýžový, ovesný, makový a další) a na ozdobu oříškové máslo, výživná semínka, popřípadě domácí granola. Od smoothie do sklenice se tahle nazdobená nádhera liší o něco hustší konzistencí. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Borůvková smoothie bowl

Snídáte obvykle jogurt z plastového kelímku? Odpírat si ho nemusíte. Zakomponujte ho ale tentokrát do smoothie bowl s borůvkami. Nejlepší je samozřejmě pravý řecký jogurt, který může obsahovat i menší podíl tuku a přitom je díky speciálnímu postupu výroby hustý a s větším podílem bílkovin. K němu do mixéru přidejte už jen mražené borůvky, banán a mandlové mléko, podle chuti doslaďte medem a vše umixujte dohladka. Hotové smoothie nalijte do misky a posypte domácí granolou, chia semínky nebo ovocem.

Malinová smoothie bowl

Maliny, ať už jsou čerstvé nebo zmražené, jsou zárukou dokonale voňavé snídaně. Obsahují minimum cukru, proto jsou nejlepší v kombinaci se sladkým banánem a mandlovým nápojem. Díky lněným semínkům obohatíte navíc snídani vitaminy skupiny B a E a omega-3 mastnými kyselinami. Vyzkoušejte i vy lahodnou smoothie bowl s malinami a vykročte do nového dne pravou nohou.

Jahodová smoothie bowl

Asi nejdostupnějším ovocem začínajícího léta jsou české sladké jahody. Použít je můžete čerstvé, díky mraženým ale docílíte hustší konzistence. K nim přidejte už jen banán, který ovocnou kaši zároveň dosladí, přilijte jemné kokosové "mléko", rozmixujte na hutnou kaši a můžete se pustit do vynikající smoothie bowl s jahodami. Dle chuti misku dozdobte čerstvým nebo mraženým ovocem, semínky, čokoládovými hoblinkami nebo oříšky.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Dobré ráno!💙 Jak vypadá smoothie, které je nutričně vyvážené, dodá potřebné živiny a nebudete mít po něm brzo hlad?😁 Co budete potřebovat: ☑️1 menší zralý banán ☑️hrst mražených nebo čerstvých borůvek ☑️120 g bílého jogurtu s 3,5% tuku ☑️120 g vody (použijte kelímek od jogurtu a naplňte ho po okraj) ☑️hrst jemných ovesných vloček — Všechny suroviny přesuňte do blenderu a rozmixujte. Můžete použít i tyčový mixér.😌 — Tuhle snídani si ĺidně přelijte do lahvičky a vezměte do práce a nemusíte se trápit tím, že v 6 ráno nemáte hlad nebo nestíháte!💙 — — @recepty.cz_ #smoothies #smoothie #smoothierecipes #jogurt #yogurt #coffeetime #czechfood #foodie #foodgram #foodstagram #dnesjem #recepty #recept #foodie #foodinspiration #boruvky #zdraverecepty #zdravedezerty #blueberry #blueberries #dnessnidam #zdravejidlo #dobrerano #snidane #vareni #weekoninstagram #igerscz #czechblogger #foodblogger #foodgram #receptycz🍽

Příspěvek sdílený Recepty.cz (@recepty.cz_),Kvě 17, 2019 v 1:20 PDT

Tropická smoothie bowl

Pokud dáváte raději přednost exotickému ovoci, vyzkoušejte variantu s avokádem, mangem a ananasem. Tohle trio se k sobě chuťově skvěle hodí. Ananas je bohatý na enzym bromelin (nebo také bromelain), který přispívá ke snadnějšímu trávení, avokádo je zase bohaté na vlákninu a kvalitní rostlinné tuky. Díky sladkokyselému mangu bude mít tahle snídaně navíc neodolatelnou vůni a chuť.

Čokoládová smoothie bowl

Zkrátka nepřijdou ani milovníci banánu v čokoládě. Čokoládová smoothie bowl je ale rozhodně jeho zdravější variantou. Připravená je z banánů, kokosového "mléka", mandlového másla, chia semínek a kakaa. Na něm ale nešetřete. Pokud navíc chcete tu pravou "syrovou" chuť kakaa, poohlédněte se po kakaovém prášku z nepražených bobů. Jsou v něm navíc zachovány klíčové vitaminy, minerální látky a rostlinné antioxidanty.

Acai smoothie bowl

Bobule Acai jsou považovány za superpotravinu. Mají zemitou chuť s jemným nádechem borůvek a díky fialové barvě, za kterou mohou rostlinné anthokyany, se řadí mezi ovoce se silným antioxidačním účinkem. Zpomalují proces stárnutí buněk, posilují imunitu a přispívají ke snižování hladiny cholesterolu. U nás je nejčastěji seženete mražené nebo v podobě prášku z lyofylizovaných plodů. A právě ten je součástí Acai smoothie bowl. Kromě něj potřebujete už jen mražené lesní plody dle chuti, banán, sojový nebo jiný rostlinný nápoj a trochu konopných semínek.

Milujete osvěžující smoothies a hledáte více inspirace? Recepty najdete ZDE >>>

Jak správně zařadit smoothie do svého jídelníčku: 

Autor: Lenka Chvostová, Karolína Fourová