Křehký a voňavý květák s gratinovanou kůrkou podle Koko: Parádní oběd z jednoho pekáče

17. července 2020 • 00:00

Výhodou tohoto pokrmu je velmi jednoduchá příprava a malá spotřeba nádobí, díky tomu bude snadný i následný úklid kuchyně. Snadné a přitom chuťově úžasné jídlo v podobě gratinovaného květáku vás naučí oblíbená foodblogerka Koko. 

Květák je skvělá zelenina a právě teď najdete na trzích a v obchodech ten náš, český. Využijte toho a dopřejte si ho, dokud je k mání. Receptů na květákové dobroty je nespočet a navíc vás pokrmy z něj ani finančně nezruinují. Podívejte se na videonávod, jak si snadno a rychle připravíte gratinovaný květák. Gratinování dodá zelenině šmrnc v podobě křupavé krusty na povrchu, čímž ji posune na další úroveň.

Křehký a voňavý květák s gratinovanou kůrkou

Ingredience

600 g květáku i s malými lístky
2 lžíce olivového oleje na vymazání formy
150 ml smetany na vaření (16 % tuku)
2 lžičky anglické nebo dijonské hořčice
špetka muškátového oříšku nebo květu
hrst čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, oregano nebo estragon)
lžička orientálního nebo kari koření
lžička soli
150 g strouhaného sýra
lžíce hladké mouky
čerstvě mletý pepř
1–2 lžíce strouhanky

Postup přípravy gratinovaného květáku

1. Okrájejte z květáku lístečky. Květák rozdělte na růžičky s minimem košťálu (ten nevyhazujte, ale schovejte si ho do mrazáku na jindy, třeba na květákový krém). Růžičky následně nakrájejte na velikost odpovídající soustu na vidličku.

2. Hezké lístečky překrájejte na kousíčky, a pokud budete gratinovat v mikrovlnné troubě s funkcí Crisp Fry, tak si teď všechen nakrájený květák a lístky zvažte.

3. Zapékací mísu vytřete olivovým olejem, poté vlijte cca 150 ml smetany na vaření. Přidejte 2 lžičky anglické či dijonské hořčice, nastrouhejte trošku muškátového květu či oříšku a pokrájené čerstvé bylinky dle vlastního výběru. Osolte, přidejte lžičku orientálního koření, polovinu nastrouhaného uzeného sýra, zaprašte moukou a opepřete. Vše promíchejte.



4. Vsypte pokrájený květák s lístečky a ve smetanové směsi vše důkladně promíchejte. Očistěte okraje zapékací misky a povrch květáku posypte strouhankou a druhou polovinou nastrouhaného uzeného sýra. Dejte zapékat do mikrovlnné trouby s funkcí Crisp Fry, kde vám 6. smysl dle zadané gramáže květáku a lístečků sám vyhodnotí, kolik času bude na gratinování potřeba.

5. Případně pečte v klasické troubě na horký vzduch na 180 °C, a to cca 45 min či zkrátka tak dlouho, než sýr na povrchu květáku zezlátne. Stejným způsobem můžete gratinovat i brambory, cukety nebo lilky.

Autor: JV