Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně alespoň lžíci a jak si ho udělat chutnější?
Kysané zelí považují odborníci za jednu z nejlepších potravin na hubnutí, zrychlení látkové výměny, ale také na imunitu. Ne nadarmo se o něm také hovoří jako o české superpotravině. Jeho benefity uvítáme nejen teď na podzim a pak v zimě, ale po celý rok všichni. Jak kysané zelí funguje a jak ho zařadit do jídelníčku?
S kysaným zelím hubly už naše babičky a prababičky, ale ne tak zhurta. Sestavení celodenního jídelníčku z pokrmů plných zelí by vás mohlo stát akorát tak střevní potíže, je totiž projímavé. Pokud s ním chcete zkusit zhubnout, přidávejte ho do různých jídel a hlídejte si u nich kalorický příjem. Podle této hodnoty je pak začleňte do svého jídelníčku (ten hubnoucí by se měl pohybovat kolem 5500 až 7000 kJ denně v závislosti na fyzické aktivitě).
Z kysaného zelí si můžete udělat zdravý salát>>>
Vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny, a tedy i nízkému glykemickému indexu kysané zelí také dobře zasytí. Proto se jedná rozhodně o potravinu vhodnou pro redukční jídelníček. Lze jej konzumovat v syrovém stavu, přidávat do řady pokrmů nebo podávat tepelně upravené jako přílohu.
Rozhýbe vám metabolismus
Kysané zelí podporuje správné fungování metabolismu, jelikož dokáže z těla rychle vyhnat toxiny. A právě pro nízký obsah kalorií je vhodným společníkem pro hubnutí, a to zejména v chladnějších měsících roku. Neochlazuje totiž organismus (jako například čerstvá zelenina) a doplňuje tělu dostatek živin potřebných v tomto období. Pravidelná konzumace kysaného zelí tak dokáže normalizovat střevní mikroflóru, vyplavit toxiny i přebytečnou vodu z těla. Naši předci s jeho pomocí dokonce léčili žaludeční vředy, zácpu i špatně fungující slinivku.
Podpoří oslabenou imunitu
Čerstvé nepasterizované kysané zelí bývá bohaté na mléčné bakterie, které pomáhají regenerovat střevní mikroflóru. Díky velkému obsahu vlákniny vás zasytí, omezuje chuť k jídlu a odbourává cholesterol. Jako důležitý zdroj vitaminu C a zinku podporuje imunitní systém a tak působí proti podzimním a zimním infekcím. Velkým benefitem je navíc i jeho cena, v obchodech se pohybuje v řádu desetikorun.
Domácí kysané zelí
Co dokáže jedna lžíce kysaného zelí denně?
1. Kysané zelí má pozitivní vliv na očistu a celkovou detoxikaci těla. Obsahuje zdravé enzymy, probiotika, vitaminy a minerály.
2. Laktobacily v kysaném zelí pomáhají při zažívání, jsou velkým přínosem pro naše střeva.
3. Díky vysokému obsahu vlákniny funguje jako „kartáč“ pro naše vnitřnosti, nejen pro střeva a játra, ale i pro svaly a činnost našeho mozku (pomáhá při Alzheimerově chorobě).
4. Pomůže uvnitř těla, ale bude vidět i vně, na naší pleti a vlasech.
5. Zmírní vaše chutě na sladké, je nízkokalorické, s výbornými syticími účinky.
6. Každodenní konzumace lžíce kysaného zelí vám také pomůže postupně odbourat toxiny a získat víc energie.
Recepty s kysaným zelím
Známá nutriční terapeutka Gabriela Peacock, která radí s jídelníčkem i britské královské rodině, nedá na kysané zelí dopustit. Má ho stále v lednici a tvrdí, že ho „cpe úplně všude". Zkuste to taky, a pokud ho nebudete ujídat přímo ze sáčku nebo sklenice, využívejte ho při vaření. Například do těchto receptů:
Zapečená bramborová kaše se zelím