Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně alespoň lžíci a jak si ho udělat chutnější?

19. února 2024 • 02:34

Kysané zelí považují odborníci za jednu z nejlepších potravin na hubnutí, zrychlení látkové výměny, ale také na imunitu. Ne nadarmo se o něm také hovoří jako o české superpotravině. Jeho benefity uvítáme nejen teď v zimě, ale po celý rok všichni. Jak kysané zelí funguje a jak ho zařadit do jídelníčku?

S kysaným zelím hubly už naše babičky a prababičky, ale ne tak zhurta. Sestavení celodenního jídelníčku z pokrmů plných zelí by vás mohlo stát akorát tak střevní potíže, je totiž projímavé. Pokud s ním chcete zkusit zhubnout, přidávejte ho do různých jídel a hlídejte si u nich kalorický příjem. Podle této hodnoty je pak začleňte do svého jídelníčku (ten hubnoucí by se měl pohybovat kolem 5500 až 7000 kJ denně v závislosti na fyzické aktivitě).

Z kysaného zelí si můžete udělat zdravý salát>>>

Video se připravuje ...

Vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny, a tedy i nízkému glykemickému indexu kysané zelí také dobře zasytí. Proto se jedná rozhodně o potravinu vhodnou pro redukční jídelníček. Lze jej konzumovat v syrovém stavu, přidávat do řady pokrmů nebo podávat tepelně upravené jako přílohu.

Rozhýbe vám metabolismus

Kysané zelí podporuje správné fungování metabolismu, jelikož dokáže z těla rychle vyhnat toxiny. A právě pro nízký obsah kalorií je vhodným společníkem pro hubnutí, a to zejména v zimě. Neochlazuje totiž organismus (jako například čerstvá zelenina) a doplňuje tělu dostatek živin potřebných v tomto období. Pravidelná konzumace kysaného zelí tak dokáže normalizovat střevní mikroflóru, vyplavit toxiny i přebytečnou vodu z těla. Naši předci s jeho pomocí dokonce léčili žaludeční vředy, zácpu i špatně fungující slinivku.

Podpoří oslabenou imunitu

Čerstvé nepasterizované kysané zelí bývá bohaté na mléčné bakterie, které pomáhají regenerovat střevní flóru. Díky velkému obsahu vlákniny vás zasytí, omezuje chuť k jídlu a odbourává cholesterol. Jako důležitý zdroj vitaminu C a zinku podporuje imunitní systém a tak působí proti zimním infekcím. Velkým benefitem je navíc i jeho cena, v obchodech se pohybuje v řádu desetikorun.

Domácí kysané zelí Domácí kysané zelí • Autor: iStock

Co dokáže jedna lžíce kysaného zelí denně?

1. Kysané zelí má pozitivní vliv na očistu a celkovou detoxikaci těla. Obsahuje zdravé enzymy, probiotika, vitaminy a minerály.

2. Laktobacily v kysaném zelí pomáhají při zažívání, jsou velkým přínosem pro naše střeva.

3. Díky vysokému obsahu vlákniny funguje jako „kartáč“ pro naše vnitřnosti, nejen pro střeva a játra, ale i pro svaly a činnost našeho mozku (pomáhá při Alzheimerově chorobě).

4. Pomůže uvnitř těla, ale bude vidět i vně, na naší pleti a vlasech.

5. Zmírní vaše chutě na sladké, je nízkokalorické, s výbornými syticími účinky.

6. Každodenní konzumace lžíce kysaného zelí vám také pomůže postupně odbourat toxiny a získat víc energie.

Zelňačka Zelňačka • Autor: F.O.O.D.

Recepty s kysaným zelím

Známá nutriční terapeutka Gabriela Peacock, která radí s jídelníčkem i britské královské rodině, nedá na kysané zelí dopustit. Má ho stále v lednici a tvrdí, že ho „cpe úplně všude". Zkuste to taky, a pokud ho nebudete ujídat přímo ze sáčku nebo sklenice, využívejte ho při vaření. Například do těchto receptů:

Zelňačka s klobásou

Couračka

Lepenice s trhaným uzeným

Kotlety plněné kysaným zelím

Kaplická cmunda

Segedínský guláš

Zelňáky se zelným salátem

Zapečená bramborová kaše se zelím

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková