Červená řepa 7x jinak: Pomazánka, koláč i bramboráky
Řada z nás má na červenou řepu špatné vzpomínky z jídelen, kde nám kuchařky servírovaly tuto zeleninu v nevábné sterilizované podobě. Přitom stačí správná příprava a hned z řepy může být velmi chutné jídlo. Objevila se řepa ve vaší kuchyni a nevíte, co s ní? Přinášíme vám 7 jednoduchých receptů, díky kterým si řepu zamilujete!
Salát z červené řepy
Salát z červené řepy skvěle poslouží jako předkrm nebo jako doplněk ke grilovanému masu. Samotná příprava salátu trvá jen pár minut, musíte ale počítat s delší dobou vaření řepy. Protože řepa je sama o sobě sladká, dost často se doplňuje ovocem. Co takhle zkusit salát z červené řepy s hruškou nebo s brusinkami? Těm, co sladké chutě v salátu nemusí, doporučujeme salát z červené řepy s křenem nebo s fazolemi.
Polévka z červené řepy
Jedním z oblíbených pokrmů s červenou řepou je také polévka z červené řepy. Je hustá, vydatná a chutná lahodně horká i studená. Zvlášť, když k ní přidáte suroviny, co se k červené řepě velmi hodí - zkuste polévku ochutit třeba balsamikovým octem, křenem nebo šťávou z pomeranče. Poté, co polévku uvaříte, zjemněte ji zakysanou smetanou, aby byla krásně krémová. Polévka se většinou mixuje, ale můžete ji připravit i bez toho podle receptu na zeleninovou polévku s řepou, Do té se červená řepa pouze nakrájí. Tímto způsobem se připravuje také boršč.
Sterilizovaná červená řepa
Sterilizovaná řepa může chutnat výborně, když si ji připravíte doma a podle vaší chuti. K řepě můžete přidat třeba křen nebo zelí. Vyzkoušejte náš recept, podle kterého se vám nakládaná červená řepa zaručeně povede!
Carpaccio a caprese z červené řepy
Carpacciem můžeme nazvat vše, co krájíme na tenké plátky a podáváme za syrova. Tento recept ocení hlavně vegetariáni, protože zcela vynechává maso. Řepa nakrájená na tenké plátky chutná skvěle společně s kozím sýrem a rukolou, výtečné je také carpaccio z červené řepy s mangoldem. Neotřelá, ale velmi zajímavá kombinace chutí je caprese s červenou řepou, kdy jsou tenké plátky řepy prokládány mozarellou.
Pomazánka z červené řepy
Skvělý recept pro každého, kdo ocení nějakou novou pomazánku na chleba. Pomazánka z červené řepy je výborná, zdravá a ještě k tomu velmi levná. Velmi často se připravuje s česnekem, ale určitě se nebojte použít ořechy nebo křen. Řepovou pomazánku lze použít nejen na pečivo, ale i jako dip k pokrmům z masa nebo na jednohubky.
Čokoládová buchta z červené řepy
Čtete správně, i sladké dezerty lze připravit ze zeleniny! Řepa dezertům dodá šťavnatost a vlhkost, díky které chutnají skvěle a ještě k tomu jsou zdravější. Zkuste s ní obohatit čokoládovou buchtu, bábovku nebo upečte zdravý řepový chlebíček z červené řepy. Ten doplňte bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou a ovocem.
Smoothie z červené řepy
Jednoduché, zdravé a rychlé, takové je smoothie z červené řepy. Vyzkoušejte smoothie plné vitaminů!
Bramboráky a karbanátky z červené řepy
Co takhle u bramboráků část brambor nahradit červenou řepou? Řepové bramboráky jsou skvělé nejen samotné, ale i s bramborovou kaší nebo jako příloha. Červenou řepou se také dají nastavit karbanátky - jednoduše ji uvařte, nastrouhejte a přidejte k masové směsi. Nezapomeňte přidat koření a bylinky, aby karbanátky s řepou měly tu správnou chuť.