Červená řepa 7x jinak: Pomazánka, koláč i bramboráky

2. listopadu 2017 • 06:00

Řada z nás má na červenou řepu špatné vzpomínky z jídelen, kde nám kuchařky servírovaly tuto zeleninu v nevábné sterilizované podobě. Přitom stačí správná příprava a hned z řepy může být velmi chutné jídlo. Objevila se řepa ve vaší kuchyni a nevíte, co s ní? Přinášíme vám 7 jednoduchých receptů, díky kterým si řepu zamilujete!

Salát z červené řepy

Salát z červené řepy skvěle poslouží jako předkrm nebo jako doplněk ke grilovanému masu. Samotná příprava salátu trvá jen pár minut, musíte ale počítat s delší dobou vaření řepy. Protože řepa je sama o sobě sladká, dost často se doplňuje ovocem. Co takhle zkusit salát z červené řepy s hruškou nebo s brusinkami? Těm, co sladké chutě v salátu nemusí, doporučujeme salát z červené řepy s křenem nebo s fazolemi.

Polévka z červené řepy

Jedním z oblíbených pokrmů s červenou řepou je také polévka z červené řepy. Je hustá, vydatná a chutná lahodně horká i studená. Zvlášť, když k ní přidáte suroviny, co se k červené řepě velmi hodí - zkuste polévku ochutit třeba balsamikovým octem, křenem nebo šťávou z pomeranče. Poté, co polévku uvaříte, zjemněte ji zakysanou smetanou, aby byla krásně krémová. Polévka se většinou mixuje, ale můžete ji připravit i bez toho podle receptu na zeleninovou polévku s řepou, Do té se červená řepa pouze nakrájí. Tímto způsobem se připravuje také boršč

Sterilizovaná červená řepa

Sterilizovaná řepa může chutnat výborně, když si ji připravíte doma a podle vaší chuti. K řepě můžete přidat třeba křen nebo zelí. Vyzkoušejte náš recept, podle kterého se vám nakládaná červená řepa zaručeně povede!

Carpaccio a caprese z červené řepy

Carpacciem můžeme nazvat vše, co krájíme na tenké plátky a podáváme za syrova. Tento recept ocení hlavně vegetariáni, protože zcela vynechává maso. Řepa nakrájená na tenké plátky chutná skvěle společně s kozím sýrem a rukolou, výtečné je také carpaccio z červené řepy s mangoldem. Neotřelá, ale velmi zajímavá kombinace chutí je caprese s červenou řepou, kdy jsou tenké plátky řepy prokládány mozarellou. 

Pomazánka z červené řepy

Skvělý recept pro každého, kdo ocení nějakou novou pomazánku na chleba. Pomazánka  z červené řepy je výborná, zdravá a ještě k tomu velmi levná. Velmi často se připravuje s česnekem, ale určitě se nebojte použít ořechy nebo křen. Řepovou pomazánku lze použít nejen na pečivo, ale i jako dip k pokrmům z masa nebo na jednohubky

Čokoládová buchta z červené řepy

Čtete správně, i sladké dezerty lze připravit ze zeleniny!  Řepa dezertům dodá šťavnatost a vlhkost, díky které chutnají skvěle a ještě k tomu jsou zdravější. Zkuste s ní obohatit čokoládovou buchtubábovku nebo upečte zdravý řepový chlebíček z červené řepy. Ten doplňte bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou a ovocem.

Smoothie z červené řepy

Jednoduché, zdravé a rychlé, takové je smoothie z červené řepy. Vyzkoušejte smoothie plné vitaminů!

Bramboráky a karbanátky z červené řepy

Co takhle u bramboráků část brambor nahradit červenou řepou? Řepové bramboráky jsou skvělé nejen samotné, ale i s bramborovou kaší nebo jako příloha. Červenou řepou se také dají nastavit karbanátky - jednoduše ji uvařte, nastrouhejte a přidejte k masové směsi. Nezapomeňte přidat koření a bylinky, aby karbanátky s řepou měly tu správnou chuť. 

Autor: Tereza Langmajerová