Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli

25. června 2019 • 00:00

Máte velkou spotřebu jogurtů a začali jste přemýšlet, že si zkusíte vyrobit vlastní? Připravit si ho může každý. Není to žádná věda a ušetříte peníze i životní prostředí. Stačí vám k tomu pouhé dvě ingredience a obyčejný hrnec. Podívejte se na podrobný návod, jak na to i bez jogurtovače.

Popularita bílých jogurtů v Česku strmě stoupá. Často jim dáváme přednost před těmi ochucenými a ve spojení s domácí granolou a ovocem se řadí mezi jedny z nejoblíbenějších snídaní. Domácí výroba je cool a také ušetříte nějakou tu kačku. Litr jogurtu vás totiž i s energiemi nevyjde dráž než na třicet korun. Navíc šetříte i životní prostředí, protože neprodukujete zbytečný odpad ve formě hromad plastových kelímků.

Co budete na domácí jogurt potřebovat?

  • 1 litr plnotučného mléka – čím tučnější bude, tím hustší jogurt ve výsledku budete mít (použít můžete i to krabicové, lepší je ale samozřejmě mléko čerstvé, ideálně přímo od farmáře)
  • 4–5 PL kvalitního bílého jogurtu (vyberte si takový, který vám chutná, je jedno, jestli je řecký nebo klasický, z tanku či zrající v kelímku. Důležité je, aby byl co nejčerstvější)
  • nerezový hrnec
  • větší hrnec na zchlazení
  • nerezovou metličku
  • uzavíratelné sklenice na hotový výrobek
  • potravinářský teploměr

Jak udělat domácí jogurt

1. Mléko nalijte do hrnce, přiveďte pomalu k varu a za stálého míchání ho nechte zlehka probublávat asi 5 minut.

2. Nyní je zapotřebí mléko co nejrychleji zchladit, aby měl jogurt správnou strukturu. Do velkého hrnce napusťte ledovou vodu, pokud je to možné, přidejte i led. Do chladné koupele pak vložte hrnec s mlékem a zchlaďte ho na 40–45 °C. Pokud nemáte vhodný teploměr, můžete si pomoci vlastním malíčkem. Ponořte ho opatrně do mléka a počítejte do pěti. Když v něm prst neudržíte, je ještě příliš horké a potřebné bakterie mléčného kvašení by takovou teplotu nepřežily. Pozor ale, abyste ho zase neochladili příliš.

3. Do mléka teď přidejte vámi vybraný jogurt, nerezovou metličkou ho pečlivě zašlehejte a nalijte do připravených skleniček nebo jiných nádob. Skleničky můžete před tím nahřát a zároveň sterilizovat v klasické nebo mikrovlnné troubě. Pokud chcete mít jogurt opravdu hustý, můžete přidat ještě 4 lžičky sušeného mléka.

4. Sklenice dobře uzavřete a dejte jogurt zrát. Potřebuje 4–8 hodin ideálně při teplotě kolem 45 °C. V těchto podmínkách se bakteriím mléčného kvašení daří nejlépe. Čím déle bude fermentace probíhat, tím kyselejší jogurt získáte. Musíte si proto zpočátku vychytat fázi zrání, která chutná právě vám. Využít můžete troubu, sušičku s nastavitelnou teplotou nebo například sous vide elektrický hrnec. Během zrání se sklenicemi nemanipulujte a vůbec nehýbejte. Touto metodou získáte jogurt, který takzvaně "zraje v kelímku". Vyniká svou dokonale hustou a pevnou texturou, ve které "stojí lžička".

5. Hotový jogurt, který vám bude připadat kyselý tak akorát, nechte vychladnout a uložte do chladničky. Nezapomeňte si pár lžic hotového jogurtu nechat na příště, ať už nemusíte žádný kupovat.

Domácí jogurt se táhne. Kde se stala chyba?

Těch 5 minut, kdy na začátku výroby necháváte jogurt probublávat, je zásadních. Před výrobou jogurtu musí mléko projít vysokou pasterací, to znamená buď zahřátí na teplotu 90–95 °C po dobu 5 minut, nebo 80–85 °C po dobu 30 minut. Zničí se tak nejen nežádoucí mikroorganizmy a inaktivují inhibiční látky, které by mohly bránit růstu mléčné kultury, ale dochází i k tzv. denaturaci bílkovin, tedy rozrušení jejich struktury. Čerstvé mléko obvykle bývá ošetřeno pouze šetrnou pasterací, která se pohybuje v rozmezí 71,5–74 °C. V případě, že zahřátí na začátku vynecháte, jogurt nebude hustý a bude mít navíc onu nevzhlednou táhlou, téměř slizovitou texturu.

K snídani i do pomazánky

Nejčastěji bílý jogurt konzumujeme k snídani nebo svačině. Podávat ho můžeme jen tak, ochutit se ale dá třeba müsli, vločkami, čerstvým ovocem, semínky, ořechy nebo džemem. Skvěle chutnají i slané variace. Stačí jen přidat třeba česnek, papriku či bylinky, přisolit, opepřit a vytvořit z něj perfektní dip, který doplní maso i grilovanou zeleninu. Kromě toho pro něj ale v kuchyni najdete celou řadu dalších využití. Ať už při pečení moučníků, přípravě studených polévek, marinád, pomazánek nebo salátových dresinků. V horkém letním dni zase oceníte například osvěžující smoothie z jogurtu a mraženého ovoce nebo zmrzlinu. A sáhnout po něm můžete, i pokud si chcete vyrobit domácí pleťovou masku.

Domácí jogurt se vám bude hodit na přípravu jemných dipů k masu nebo zelenině. Recepty najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová