Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých způsobů, jak ji můžete využít

26. dubna 2022 • 00:00

I když to na první pohled může vypadat, že tato kalná slaná tekutina si nezaslouží nic jiného než vylít do odpadu, opak je pravdou. Voda z těstovin může totiž vylepšit celou řadu jídel. A dokonce s ní i umyjete nádobí!

Co je vlastně voda z těstovin?

Když připravujete těstoviny, část škrobu, který obsahují, se uvolní do vody, ve které se těstoviny vaří. Právě škrob dodává vodě nejen její typický zákal, ale také skvělé vlastnosti, které můžete využít při vaření dalších jídel, jako jsou třeba omáčky (hlavně ty na těstoviny). Funguje totiž jako dochucovadlo a zahušťovadlo.

Video se připravuje ...

Aby voda z těstovin dobře fungovala, je samozřejmě nutné ji dobře připravit. Na vaření těstovin použijte tolik vody, aby byly všechny ponořené. Ne víc, jinak by pak voda neobsahovala tolik škrobu. Na 450 g suchých těstovin stačí přibližně 3–4 litry vody. Záleží ale i na velikosti a tvaru hrnce, ve kterém je vaříte. Důležitá je i sůl. Italští kuchaři říkají, že voda na těstoviny by měla být slaná jako moře. Začněte tím, že přidáte jednu polévkovou lžíci a případně pak ještě trochu přisypte, protože každá sůl solí trochu jinak.

Když už tedy vodu z těstovin máte, na co všechno ji můžete použít?

Přidejte ji do omáčky nebo pesta

Jak již bylo zmíněno, škrob ve vodě z těstovin působí jako zahušťovadlo a pojidlo a ve spojení s tukem, jako je máslo nebo olej, vytvoří dokonale hladkou omáčku. A sůl obsažená ve vodě ji zase dokonale dochutí. Zkuste to, až budete vařit třeba špagety carbonara. Vodu z těstovin můžete dokonce přidat i do domácího pesta. Dodá mu lepší chuť a také spojí všechny přísady.

Udělejte z ní těsto na pizzu

Voda z těstovin je výbornou přísadou i do těsta na pizzu, na chleba nebo do kteréhokoli jiného slaného těsta, které jako jednu z ingrediencí využívá vodu. Slaná voda z těstovin dodá těstu chuť a díky škrobu se krásně spojí a bude mít lepší konzistenci.

Vodu z těstovin můžete použít i při přípravě těsta na pizzu Vodu z těstovin můžete použít i při přípravě těsta na pizzu • Autor: iStock

Namočte do ní luštěniny

Pokud budete vařit čočku, cizrnu, fazole nebo třeba hrách, je důležité je před vařením namočit, aby nabobtnaly a vyplavily se z nich látky, které způsobují nadýmání a horší stravitelnost a využitelnost některých cenných látek. A právě na toto namočení je ideální těstovinová voda. Vodu z těstovin před vařením slijte a luštěniny uvařte v čisté vodě.

Uvařte s její pomocí zeleninu nebo polévku

Když použijete vodu z těstovin na vaření zeleniny v páře, ušetříte tím vodu i energii. Voda z těstovin může navíc posloužit i jako základ polévky, která bude díky škrobu hustší.

Umyjte v ní nádobí

Věřte nebo ne, ale škrob ve vodě z těstovin velmi dobře a zároveň ekologicky rozpouští nečistoty, což je věc, kterou dobře vědí italské hospodyňky. Proto teplou vodu z těstovin využívají na mytí talířů, hrnců nebo třeba pánví. Stačí špinavé nádobí nechat v teplé vodě z těstovin odmočit, pak omýt houbičkou a opláchnout v čisté vodě.

Nezapomněli jsme ani na skvělý recept na těsto na pizzu >>>

Video se připravuje ...

Autor: AK