Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma

19. června 2025 • 04:59

Máte chuť na čerstvý domácí krémový sýr? Pak byste měli vyzkoušet labneh. Tahle pochoutka z Blízkého východu si vás totiž získá na první sousto. Přitom není vůbec složité si ji vyrobit doma. Jak na to? Poradíme!

Jestli máte rádi lučinu, tenhle sýr si oblíbíte na první dobrou. A s takovým teplým pita chlebem nebo jako dip ke grilovanému masu či zelenině vás jednoduše dostane. Že jste ho ještě nezkusili? To je ale velká škoda!

Labneh je skvělý jako dip ke grilované zelenině:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub/recepty, CNC

Krémový sýr labneh pochází z oblastí Levanty, která zahrnuje Sýrii, Libanon, Jordánsko, Izrael a Palestinu. Právě v těchto místech je labneh základem snídaní, svačin i součástí hlavních jídel. Popularita tohoto sýra se ale šíří do celého světa, především díky jeho výživovým benefitům.

Jak se labneh vyrábí?

Celý proces výroby tohoto krémového sýra spočívá v odstranění syrovátky z plnotučného jogurtu, což vede k výrazně hustší a krémovější konzistenci, někde na pomezí hustého jogurtu a měkkého smetanového sýra. Výsledkem je sametová, lehce pikantní a osvěžující hmota, která je plná bílkovin a prospěšných probiotik, vitaminu A a vápníku. Naopak se pyšní nízkým podílem tuku.

Proč byste měli labneh určitě ochutnat?

Labneh má díky odstranění syrovátky krásně krémovou a sametovou konzistenci. Je velmi osvěžující, s jemně nakyslou chutí. Stejně jako jogurt, i labneh obsahuje živé kultury, které jsou prospěšné pro střevní mikroflóru. Hodí se do sladkých i slaných pokrmů a k jeho výrobě nepotřebujete žádné speciální vybavení.

Jak si připravit labneh doma?

Ingredience:

  • plnotučný bílý jogurt, ideálně řecký (400 g)
  • půl lžičky soli
  • plátýnko nebo čistá slabá utěrka, sítko a mísa k zachycení syrovátky

Labneh chutná skvěle s čerstvým pitta chlebem. Labneh chutná skvěle s čerstvým pitta chlebem. • Autor: iStock

Postup:

1. Do sítka vložte plátýnko tak, aby přesahovalo okraje. Sítko umístěte na mísu, do které bude odkapávat syrovátka.

2. V míse smíchejte jogurt se solí. Sůl je důležitá nejen pro chuť, ale také pomáhá vytáhnout vodu z jogurtu. Osolený jogurt opatrně nalijte do plátýnkem vystlaného sítka.

3. Rohy plátýnka s jogurtem svažte k sobě a vytvořte uzlík. Můžete ho buď zavěsit nad mísu (např. za kohoutek dřezu), nebo jednoduše nechat v sítku nad mísou, jen se ujistěte, že jogurt není ponořený v syrovátce.

4. Dejte celou sestavu do ledničky. Doba cezení závisí na požadované konzistenci. Za 6–8 hodin získáte hustší jogurtovou pomazánku, ideální k namáčení. Za 12–24 hodin získáte klasickou labneh konzistenci, pevnou, ale stále krémovou.

5. Jakmile labneh dosáhne požadované konzistence, přendejte ho do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v ledničce, kde vydrží 2–3 týdny.

Aby byl sýr dokonalý…

Pokud chcete labneh vyšperkovat co nejvíc, použijte opravdu kvalitní plnotučný jogurt bez přísad. Čím lepší jogurt, tím lepší labneh. Cezení pak provádějte v ledničce, aby se jogurt nezkazil. Používejte vždy čisté nádobí a plátýnko, abyste zabránili kontaminaci.

Labneh jako král snídaní

Labneh je neuvěřitelně univerzální surovina. Můžete ho využít například při přípravě snídaně. Stačí rozetřít labneh na toast, zakápnout olivovým olejem, posypat za'atarem, což je blízkovýchodní kořenicí směs obsahující oregano, tymián, mateřídoušku, saturejku, sumak, sezam a někdy i fenykl, čerstvými bylinkami a přidat plátky okurky nebo rajčat. Nasladko můžete labneh smíchat s trochou medu, přidat čerstvé ovoce, granolu a ořechy.

Labneh si můžete vychutnat i nasladko. Labneh si můžete vychutnat i nasladko. • Autor: iStock

Skvělý do dipů a pomazánek

Labneh můžete také jednoduše podávat jako dip k nakrájené zelenině nebo pita chlebu. Můžete ho dochutit česnekem, paprikou nebo bylinkami. Poslouží i jako základ sendvičů a wrapů místo majonézy.

Marinované labneh kuličky si zamilujete

Ze sýru Labneh můžete vyrobit také lahodné kuličky marinované v oleji, podobné mini mozzarellám. Každou kuličku, kterou ze sýra vytvoříte, obalte v koření či v bylinkách a nechte marinovat v oleji. Kuličky využijete nejenom jako předkrm, ale třeba i jako hezký jedlý dárek, stačí pěkná sklenička.

Nasladko i naslano

Labneh můžete podávat i jako přílohu k pečenému masu, rybám nebo grilované zelenině. Skvělý je tento krémový sýr i v polévkách nebo omáčkách pro zjemnění a dodání krémové textury. Nesmíme zapomenout ani na dezerty – stačí smíchat labneh s medem a vanilkou a použít ho jako lehký krém do ovocných pohárů, cheesecaků nebo jako náplň do palačinek.

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Zdroj: Recepty.cz, feastingathome.com, loveandlemons.com, feelgoodfoodie.net

Autor: Michaela Láchová