Nejlepší cheesecake vyžaduje péči. Těmto chybám se při pečení vyhněte

26. února 2019 • 00:00

Ještě před pár lety ho u nás nikdo neznal. Dnes ale tenhle "sýrový" dort patří k nejoblíbenějším dezertům a stále více lidí ho připravuje také doma. Zdá se, že ho zvládne i malé dítě, ale také se vám stalo, že se v troubě srazil nebo praskl? Podívejte se na naše tipy, díky kterým budete příště vědět, jak na něj.

Variant tohoto chutného dortu je celá řada. Receptů na korpus i krém jsou tisíce. V každé zemi se dělá trochu jinak. Někdo preferuje nepečený korpus z rozdrcených sušenek spojených máslem, jiný ten samý korpus předpéká, další zase dává přednost kompletně nepečenému cheesecaku. V našem receptu na cheesecake s omáčkou z marakuji si vyrobíte korpus kompletně celý sami od základu. My se ale dnes zaměříme na klasický pečený cheesecake, při jehož přípravě můžete udělat nejvíc chyb. Jak se tedy vyvarovat toho, aby vám v troubě popraskal, propadl se mu střed nebo byl vysušený?

Sýr na cheesecake vyndejte z lednice dřív

Není zas až tak podstatné, který ze smetanových sýrů při přípravě dortu použijete, důležité ale je, aby měl nejlépe pokojovou teplotu. Do pravého cheesecaku patří čerstvý krémový sýr typu Philadelphia. Ať už dáváte přednost klasice nebo saháte po sýrech typu Lučina, ricotta nebo připravíte náplň z tučného tvarohu, nikdy je nezapomeňte vyndat z chladničky alespoň hodinu nebo dvě předem. Studený sýr totiž během míchání hrudkovatí a mnohem hůř se s ním pracuje.

Prasklý cheesecake? Možná jste ho šlehali příliš

Nespěchejte! Sýrovou náplň jen zlehka míchejte, ale nešlehejte. Příliš bublinek a vzduchu, které se do krému během šlehání naženou, by totiž způsobilo zvednutí náplně během pečení. Cheesecake poté praskne, srazí se již v troubě a výsledkem bude dort s propadlým středem. Pokud si přeci jen na pomoc vezmete kuchyňského robota, zapněte ho jen na nejnižší výkon. V pohodě ale zvládnete připravit krém i ručně. Do sýru nejdřív přidejte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Až poté postupně přidávejte vajíčka, která do sýrové hmoty vmíchávejte zlehka, jen natolik, aby se spojila s ostatními přísadami.

Abyste se zbavili případných bublinek, které se vám přeci jen v náplni mohly vytvořit, klepněte pořádně s naplněnou formou o stůl nebo pracovní desku těsně před tím, než cheesecake vložíte do trouby.

Cheesecake pečený ve vodní lázni je vláčnější

Aby se dort pekl rovnoměrně a předešli jste jeho vysušení, obalte naplněnou formu alobalem a vložte ji do pekáčku s vodou. Hladina by měla sahat přibližně do poloviny formy. Pokud nemáte žádnou vhodnou nádobu k dispozici, vložte pekáček nebo hrnek s vodou alespoň pod mřížku. Díky vodní lázni a vlhkosti v troubě totiž bude upečený dezert báječně vláčný. Jste-li zvyklí péci vše na horkovzdušný program, u cheesecaku raději zůstaňte u klasiky. Horký vzduch by cheesecake zbytečně vysušil.

Pečený cheesecake vyžaduje pozvolné chladnutí

Během první půl hodiny odolejte nutkání nakukovat do trouby a nechte dort napospas svému osudu. V opačném případě by se vám mohlo snadno stát, že vám náplň „spadne“. Zároveň je ale důležité cheesecake nepřepéct. Byl by vysušený a snadno by praskl. Rozhodně nečekejte, až zhnědne. Že je cheesecake hotový, poznáte tak, že se střed bude ještě malinko třást, okraje bude mít ale pevné a budou se oddalovat od formy. V ten moment troubu vypněte, dvířka nechte pootevřená a dort uvnitř nechte pozvolna úplně vychladnout. Náhlou změnou teploty nebo klepnutím o kuchyňskou linku zatepla riskujete, že vám uprostřed dokonale upečeného dortu vznikne prasklina.

Cheesecake chladne několik hodin

Upečený vychladlý cheesecake přikryjte alobalem a dejte ho alespoň přes noc ve formě do chladničky. Tu správnou konzistenci získá po dvanácti hodinách v chladu. Před vyndáním z formy dort objeďte opatrně po obvodu podél formy nožem, aby šel lépe ven, nezachytil se a nepraskl. Abyste docílili toho, že nakrájíte dokonalé čisté řezy s hladkými stěnami, vezměte si na pomoc ostrý nůž, jehož čepel před každým řezem namočte do hrnku s horkou vodou a po řezu jí vždy dočista otřete třeba papírovou kuchyňskou utěrkou.

Variací na oblíbený cheesecake je nespočet. Zkuste klasiku, čokoládový nebo limetkový podle některého z receptů ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová