Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i rychlá večeře pro celou rodinu
Pečený sýr s bílou plísní není jen delikatesa pro milovníky sýrů. Můžete ho proměnit v dokonalou horkou chuťovku na párty, která zmizí dřív, než stihnete říct „dobrou chuť“. A když nebudete vědět, čím nakrmit po dlouhém dni hladovou rodinu, stačí pár minut v troubě a máte rychlou a lahodnou večeři.
Sýry s bílou plísní se skvěle hodí pro tepelnou úpravu, kterou nemusí být jen smažení na pánvi nebo opékání na grilu. Zkuste je pro změnu upéct v troubě. Výsledek vypadá velmi působivě a hlavně chutná lahodně. A to díky několika faktorům, které se při pečení dokonale doplňují:
Krémová textura: Teplo způsobí, že vnitřek sýru roztaje a stane se neodolatelně krémovým, ideálním k namáčení. Důležité je vyndat sýr z lednice až těsně předtím, než ho dáte do rozehřáté trouby. Kdyby měl pokojovou teplotu, při pečení se vám rozteče.
Intenzivnější, oříšková chuť: Pečením se zvýrazní charakteristická oříšková a zemitá chuť, která je bohatší než u studeného sýru.
Jednoduchá a rychlá příprava: Nemusíte být kuchařský mistr, aby byl výsledek dokonalý. Na pečeném sýru se toho nedá moc zkazit. Příprava vám zabere jen pár minut a potřebné suroviny spočítáte na prstech jedné ruky. A ani nádobí moc neušpiníte. Bude vám stačit pekáček nebo zapékací miska, ve které můžete sýr i servírovat. Vhodný je i plech vyložený papírem na pečení.
Všestrannost podávání: Pečený sýr můžete podávat s různými přílohami. Ideálním doplňkem je křupavý chléb nebo bageta, salát, grilovaná zelenina nebo i čerstvé ovoce (například jablka či hrušky). Pokud sýr neochutíte hned na začátku, můžete to udělat i po upečení. Někomu stačí bylinky (výborný je rozmarýn nebo tymián), výborná je také kombinace sladkého a křupavého. Jako sladký prvek se používá nejčastěji brusinková omáčka, med, javorový sirup, případně čatní, použít lze i marmeládu (například třešňovou). Křupavost dodají ořechy (vlašské, lískové, případně pistácie).
Pečený sýr můžete podávat s různými přísadami na dochucení.
Vyzkoušejte tuto jednoduchou a velmi chutnou variantu pečeného sýru, kterou stačí doplnit pečivem:
Pečený Olmín s rajčátky a česnekem
Co budete potřebovat:
- 2 Olmíny do trouby (včetně balíčku koření uvnitř krabičky)
- olivový olej podle potřeby
- 500 g cherry rajčátek
- 1 paličku česneku
- tymián (čerstvý nebo sušený)
Postup:
1. Olmíny vybalte a na vrchu každý nařízněte ostrým nožem do mřížky. Vložte je do pekáčku a kolem nich nasypte omytá a osušená cherry rajčátka.
2. Koření, které najdete uvnitř krabičky, nasypte do misky a smíchejte s olejem. Touto směsí pak sýry pomocí mašlovačky potřete.
3. Paličku česneku seřízněte a položte ji do pekáčku mezi sýry.
4. Vše pokapejte olivovým olejem, posypte tymiánem, dejte do vyhřáté trouby zapnuté na gril a pečte asi 15-20 minut, dokud sýry a rajčátka nezměknou. Česnek hlídejte a pokud by začal více hnědnout, vyndejte ho dříve, aby nebyl hořký. Případně ho můžete před pečením zabalit do alobalu.
5. Podávejte ihned po vyndání z trouby, dokud je sýr ještě horký a uvnitř tekutý, doplněné čerstvým pečivem, například bagetou.
TIPY:
- V pekáčku se sýry můžete upéct i plátky bagety potřené olejem.
- Pokud nemáte sáček s kořením, stačí sýry jen potřít olejem s trochou soli a pepře.
Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D.