Dietní grilování? 7 tipů, jak si ho užít a zároveň jíst zdravě

6. června 2022 • 15:28

Léto a grilování s rodinou či přáteli k sobě neodmyslitelně patří. Naučte se zdravější verze svých oblíbených pokrmů a užijte si zdravé grilování bez výčitek! 

1. Vyhněte se tučnému masu

Svých oblíbených pokrmů z grilu se vzdávat nemusíte. Stačí se vyhýbat tučnějšímu masu, jako jsou například vepřová krkovice nebo bůček. Raději sáhněte po kuřecím či krůtím – drůbeží maso obsahuje více bílkovin a méně tuku. 

Kuřecí maso obsahuje vysoký podíl bílkovin a málo tuku Kuřecí maso obsahuje vysoký podíl bílkovin a málo tuku • Autor: iStock

2. Grilujte ryby!

Základem zdravého jídelníčku jsou ryby! Výhodou je, že chutnají skvěle samotné a není potřeba je dlouho marinovat. Bohatě stačí, když je potřete olivovým olejem, posypete solí a pepřem. Doporučujeme vyzkoušet nejenom mořské, ale i sladkovodní ryby

Rybí maso na grilu? Chutná skvěle a je dietní! Rybí maso na grilu? Chutná skvěle a je dietní! • Autor: iStock

3. Jak na dietní marinádu?

Marináda dodá jídlům šmrnc, ať už se jedná o maso nebo obyčejnou směs zeleniny. Základem bývá slunečnicový olej, který pro tentokrát vyměňte za extra panenský olivový. Výborně chutná také marináda z kokosového oleje (lze zakoupit bez kokosové vůně), bylinek a jogurtu, díky kterému se maso bude  rozpadat na jazyku.

Slunečnicový olej vyměňte za olivový nebo kokosový Slunečnicový olej vyměňte za olivový nebo kokosový • Autor: iStock

4. I zelenina chutná skvěle 

Aby bylo grilování ještě zdravější, nezapomeňte na zeleninu! Výborně chutná lilek, cuketa, paprika i rajčátka. Všechny druhy můžete grilovat společně v jedné misce z alobalu, bez použití kapky oleje! 

Grilujte méně masa a více zeleniny Grilujte méně masa a více zeleniny • Autor: iStock

5. Zapomeňte na kečup!

Nejenom, že kečup zcela přebije chuť grilovaných jídel, ale pokud není domácí, sáhněte raději po redukci z balsamikového octa nebo po domácím dipu z jogurtu či avokáda:

Video se připravuje ...

6. Zvolte zdravou přílohu

Zapomeňte na světlé pečivo a nahraďte ho buď tmavým z žitné mouky, nebo čerstvou zeleninou. Uvidíte, že po zdravé porci vám slehne rychleji a neztloustnete. 

Pečivo vyměňte za čerstvou zeleninu Pečivo vyměňte za čerstvou zeleninu • Autor: iStock

7. Místo alkoholu domácí limonáda 

Jak už tomu bývá, posezení s přáteli či rodinou doprovází často alkohol. Připravte svým blízkým nealkoholické verze svých oblíbených nápojů a domácí limonády

Alkohol vyměňte za domácí limonádu! Alkohol vyměňte za domácí limonádu! • Autor: iStock

A jeden tip navíc: Zvolte správné pomocníky

Grilování může být i zdravé! Vyzkoušejte nový celoroční stolní gril SENCOR SBG 104BK s velkou grilovací plochou 44 x 25 cm rozdělenou na 2 části. První rovná polovina je ideální pro grilování zeleniny, sýrů a milovníci sladkého mohou vyzkoušet lívance. Druhá grilovací žebrovaná polovina slouží pro přípravu masových či zeleninových špízů, ryb a masa. Díky žebrům i odtoku se potraviny budou připravovat bez zbytečného množství nezdravého tuku, který bude stékat do výsuvné odkapávací misky. Správnou teplotu nastavíte jednoduše pomocí regulátoru (80°- 230°C), pohodlné přesouvání grilu například v interiéru, zajistí teplu odolné rukojeti. Příkon grilu je 2 300 W.

Stolní elektrický gril | SBG 104 | Sencor 1 199 Kč | www.planeo.cz

Autor: TR