Není chleba jako chleba: Mapa chlebů z celého světa, který je váš nejoblíbenější?

3. února 2023 • 00:00

Není chleba jako chleba. Existuje mnoho různých druhů, typů a receptur. Nechte se přenést do různých koutů světa a objevte kouzlo tamních pekařských skvostů! Kolik chlebů jste už z našeho výběru vyzkoušeli vy?

Česko, Slovensko a Polsko

Žitný chléb by měl obsahovat minimálně 90 % žitné mouky a je tradiční především v Čechách, na Slovensku a v Polsku. Výhodou je, že v tomto chlebu najdete vysoký poměr vlákniny! Typický pro Česko je i žitno-pšeničný chléb, který bývá často označován jako šumava nebo chléb konzumní či kmínový.  

Video se připravuje ...

Francie

Tento chléb známe většinou v podobě křupavé francouzské bagety. Těsto mívá velké nadýchané bubliny a ve Francii na něj narazíte téměř na každém rohu. Při přípravě je důležité především správné kynutí!

Tento chléb známe většinou v podobě křupavé francouzské bagety. Tento chléb známe většinou v podobě křupavé francouzské bagety. • Autor: iStock

Anglie

Anglický chléb neboli toastový je pěnový chléb, který se báječně hodí na nejrůznější sendviče. Sám o sobě příliš nezasytí, proto je vhodný především na plnění. Vyzkoušejte lahodný BLT sendvič s rajčaty a opečenou slaninou.  

Anglický chléb neboli toastový je pěnový chléb, který se báječně hodí na nejrůznější sendviče. Anglický chléb neboli toastový je pěnový chléb, který se báječně hodí na nejrůznější sendviče. • Autor: iStock

Arábie, Řecko i Turecko

Na neobvyklém pita chlebu si pochutnávají v Arábii, Řecku i Turecku. Chleba ve tvaru placky bývá připravován z mouky a kvasnic. Pita chleby můžete plnit téměř čímkoli. Hodit se bude zelenina i trhané maso.

Pita chleby můžete plnit téměř čímkoli. Hodit se bude zelenina i trhané maso. Pita chleby můžete plnit téměř čímkoli. Hodit se bude zelenina i trhané maso. • Autor: iStock

Itálie

Italská focaccia je zkrátka dokonalá! Pečený chleba z těsta, které je podobné pizze, se dochucuje olivami, olivovým olejem, bylinkami, ale i sýrem. Focaccia snese zkrátka cokoli, a navíc se hodí jako příloha k mnoha jídlům.  

Focaccia snese zkrátka cokoli, a navíc se hodí jako příloha k mnoha jídlům.   Focaccia snese zkrátka cokoli, a navíc se hodí jako příloha k mnoha jídlům.   • Autor: iStock

Ukrajina

Pod názvem pampušky se ukrývá ukrajinský česnekový chléb připomínající buchty. Podává se nejčastěji k boršči i jiným tradičním polévkám, ale vychutnat si ho můžete i samotný. Pampušky se v závěru pečení potírají olejem s česnekem a koprem. 

Pod názvem pampušky se ukrývá ukrajinský česnekový chléb připomínající buchty. Pod názvem pampušky se ukrývá ukrajinský česnekový chléb připomínající buchty. • Autor: iStock

Rakousko a Německo

Němci patří oprávněně mezi světové přeborníky v pečení chleba. Vyhlášený je především jejich vollkornbrot neboli celozrnný chléb a pumpernickel, bohatý tmavý chleba ze 100 % žita. Během vánočního období si Rakušané a Němci pochutnávají na kletzenbrotu. Jedná se o ovocný chleba vyráběný z hrušek, jablek, meruněk, datlí a fíků.  

Pumpernickel je německý bohatý tmavý chléb ze 100% žita. Pumpernickel je německý bohatý tmavý chléb ze 100% žita. • Autor: iStock

Etiopie

Obyvatelé Etiopie si pochutnávají na tenkých plackách zvaných indžera. Je to každodenní součást etiopské kuchyně. Obvykle se do této chlebové placky balí různé pokrmy a vznikne tak něco jako všemi známá tortilla.     

Obyvatelé Etiopie si pochutnávají na tenkých plackách zvaných indžera. Obyvatelé Etiopie si pochutnávají na tenkých plackách zvaných indžera. • Autor: iStock

Austrálie

Tradiční australský chleba se nazývá damper a je to výrobek zcela bez droždí. Podle tradic se peče ve žhavém popelu, ale dnešní Australané vezmou zavděk i troubu. Nejčastěji se jí s vařeným nebo sušeným masem.  

Tradiční australský chléb se nazývá damper a je to výrobek zcela bez droždí. Tradiční australský chléb se nazývá damper a je to výrobek zcela bez droždí. • Autor: iStock.com

Irsko

Nenechte se oklamat názvem, soda bread nemá nic společného s naší sodovkou. Vznikl jako chleba pro chudé, ale později byl spojován s oslavami svátku sv. Patrika a zeleným pivem. Tento nadýchaný chléb se připravuje bez droždí a díky své chuti se dostal mezi typická národní jídla Irska.

Video se připravuje ...

Autor: TR