Není chleba jako chleba: Mapa chlebů z celého světa, který je váš nejoblíbenější?
Není chleba jako chleba. Existuje mnoho různých druhů, typů a receptur. Nechte se přenést do různých koutů světa a objevte kouzlo tamních pekařských skvostů! Kolik chlebů jste už z našeho výběru vyzkoušeli vy?
Česko, Slovensko a Polsko
Žitný chléb by měl obsahovat minimálně 90 % žitné mouky a je tradiční především v Čechách, na Slovensku a v Polsku. Výhodou je, že v tomto chlebu najdete vysoký poměr vlákniny! Typický pro Česko je i žitno-pšeničný chléb, který bývá často označován jako šumava nebo chléb konzumní či kmínový.
Francie
Tento chléb známe většinou v podobě křupavé francouzské bagety. Těsto mívá velké nadýchané bubliny a ve Francii na něj narazíte téměř na každém rohu. Při přípravě je důležité především správné kynutí!
Tento chléb známe většinou v podobě křupavé francouzské bagety.
Anglie
Anglický chléb neboli toastový je pěnový chléb, který se báječně hodí na nejrůznější sendviče. Sám o sobě příliš nezasytí, proto je vhodný především na plnění. Vyzkoušejte lahodný BLT sendvič s rajčaty a opečenou slaninou.
Anglický chléb neboli toastový je pěnový chléb, který se báječně hodí na nejrůznější sendviče.
Arábie, Řecko i Turecko
Na neobvyklém pita chlebu si pochutnávají v Arábii, Řecku i Turecku. Chleba ve tvaru placky bývá připravován z mouky a kvasnic. Pita chleby můžete plnit téměř čímkoli. Hodit se bude zelenina i trhané maso.
Pita chleby můžete plnit téměř čímkoli. Hodit se bude zelenina i trhané maso.
Itálie
Italská focaccia je zkrátka dokonalá! Pečený chleba z těsta, které je podobné pizze, se dochucuje olivami, olivovým olejem, bylinkami, ale i sýrem. Focaccia snese zkrátka cokoli, a navíc se hodí jako příloha k mnoha jídlům.
Focaccia snese zkrátka cokoli, a navíc se hodí jako příloha k mnoha jídlům.
Ukrajina
Pod názvem pampušky se ukrývá ukrajinský česnekový chléb připomínající buchty. Podává se nejčastěji k boršči i jiným tradičním polévkám, ale vychutnat si ho můžete i samotný. Pampušky se v závěru pečení potírají olejem s česnekem a koprem.
Pod názvem pampušky se ukrývá ukrajinský česnekový chléb připomínající buchty.
Rakousko a Německo
Němci patří oprávněně mezi světové přeborníky v pečení chleba. Vyhlášený je především jejich vollkornbrot neboli celozrnný chléb a pumpernickel, bohatý tmavý chleba ze 100 % žita. Během vánočního období si Rakušané a Němci pochutnávají na kletzenbrotu. Jedná se o ovocný chleba vyráběný z hrušek, jablek, meruněk, datlí a fíků.
Pumpernickel je německý bohatý tmavý chléb ze 100% žita.
Etiopie
Obyvatelé Etiopie si pochutnávají na tenkých plackách zvaných indžera. Je to každodenní součást etiopské kuchyně. Obvykle se do této chlebové placky balí různé pokrmy a vznikne tak něco jako všemi známá tortilla.
Obyvatelé Etiopie si pochutnávají na tenkých plackách zvaných indžera.
Austrálie
Tradiční australský chleba se nazývá damper a je to výrobek zcela bez droždí. Podle tradic se peče ve žhavém popelu, ale dnešní Australané vezmou zavděk i troubu. Nejčastěji se jí s vařeným nebo sušeným masem.
Tradiční australský chléb se nazývá damper a je to výrobek zcela bez droždí.
Irsko
Nenechte se oklamat názvem, soda bread nemá nic společného s naší sodovkou. Vznikl jako chleba pro chudé, ale později byl spojován s oslavami svátku sv. Patrika a zeleným pivem. Tento nadýchaný chléb se připravuje bez droždí a díky své chuti se dostal mezi typická národní jídla Irska.