Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým nakrmíte rodinu i pohostíte návštěvy

16. dubna 2024 • 13:43

Sýrové pomazánky jsou sázka na jistotu – rychlé, chutné a dají se udělat na tisíc způsobů. Ale jaký sýr vybrat, aby výsledná pomazánka chutnala co nejlépe? Máme pro vás tipy na osvědčené kombinace, které můžete využít, kdykoli to budete potřebovat. 

 

Když budete přemýšlet nad tím, jaký sýr do pomazánky vyberete, je dobré si nejdříve ujasnit, jak intenzivní chuť chcete – čím aromatičtější sýr je, tím méně dalších ingrediencí budete potřebovat. Navíc se nemusíte držet strikně receptu, proto se nebojte různě experimentovat a klidně i míchat různé sýry dohromady. A když přidáte čerstvé bylinky, ořechy nebo zeleninu, vždy to posune  pomazánku ještě o stupínek výš. 

Pokud ještě nemáte svou oblíbenou rodinnou pomazánku, zkuste tento ověřený recept:

Pomazánka z olmínu se šunkou a vejcem

Co budete potřebovat:

  • 100 g šunky
  • 100 g sýru Olmín
  • 200 g pomazánkového másla
  • 2 lžíce majonézy.
  • 1 lžičku hrubozrnné hořčice
  • 2 jarní cibulky
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • mletý pepř a sůl

Postup:

1. Šunku nakrájejte na drobné kostičky a dejte do misky.

2. Olmín nastrouhejte nebo nakrájejte najemno a přidejte k šunce.

3. Dále přidejte pomazánkové máslo, majonézu, hrubozrnnou hořčici, nakrájené jarní cibulky a nadrobno nakrájená vařená vejce.

4. Pomazánku osolte, opepřete a důkladně promíchejte. 

Jaký sýr do pomazánky použít? 

My jsme do pomazánky použili sýr s bílou plísní olmín, který má plnou chuť a vyrábí se stejným způsobem jako camembert. Je tedy specifický tím, že postupně dozrává a uvnitř měkne, přičemž zrání můžete výrazně urychlit tím, že sýr necháte chvilku v pokojové teplotě. A právě toho můžete při přípravě pomazánky využít. Nastrouhejte ho nebo nakrájejte ihned po vyndání z lednice, dokud je ještě tužší. Když ho pak necháte chvíli v misce na kuchyňské lince, začne měknout a pomazánka se vám bude mnohem lépe míchat a bude také krémovější. 

Jaké další sýry se dají do pomazánek použít?

Tvaroh

Univerzální základ, z něhož se dá vyrobit celá řada výborných pomazánek. Navíc je plný kvalitních bílkovin a vápníku.  Je jedno, jestli zvolíte nízkotučnou, polotučnou nebo tučnou variantu. Důležité je tvaroh pořádně ochutit. A je jen na vás, zda do něj přimícháte nasekané čerstvé bylinky, nakrájenou zeleninu, kousek uzeniny nebo třeba vařená vajíčka

Budapešťská pomazánka s mletou paprikou a pečenou kapií Budapešťská pomazánka s mletou paprikou a pečenou kapií • Autor: F.O.O.D.

Zkuste tento recept: Retro budapešť s pečenou kapií

Čerstvý smetanový sýr

Sýry typu lučina mají jemnou smetanovou chuť a dobře se roztírají, takže se skvěle hodí na lehké a svěží pomazánky. 

Pomazánka z uzeného pstruha Pomazánka z uzeného pstruha • Autor: F.O.O.D.

Zkuste tento recept: Pomazánka z uzeného pstruha

Sýry s modrou plísní

Niva, roquefort nebo gorgonzola, to jsou sýry s výraznou chutí, která dodá každé pomazánce pořádný říz. Stačí malé množství sýru a hned máte luxusní chuťový zážitek.

Zkuste tento recept: Jednoduchá pomazánka ze sýra s modrou plísní

Polotvrdé sýry

Čedar, gouda nebo eidam, to jsou sýry s jemnou oříškovou chutí a pevnější konzistencí, takže je nutné je nastrouhat. Pomazánky z nich bývají hutnější. 

Pikantní česneková pomazánka Pikantní česneková pomazánka • Autor: F.O.O.D.

Zkuste tento recept: Pikantní česneková pomazánka

Ricotta a mascarpone

Tyto jemné italské sýry jsou výborné nejen do dezertů, ale i do slaných pomazánek, kterým dodají lehkost a krémovost. Stejně tak se dá do pomazánek skvěle využít hustý bílý řecký jogurt.

Karotková pomazánka Karotková pomazánka • Autor: F.O.O.D

Zkuste tento recept: Karotková pomazánka

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D.

Autor: red