Sýr halloumi: Vychutnejte si tuhle famózní pochoutku nejen na grilu

5. června 2025 • 05:01

Neroztéká se a krásně drží tvar. I proto je sýr halloumi tak oblíbený na grilu. Tenhle skvost mezi sýry si ale můžete vychutnat i jinak – a my pro vás máme skvělé recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima.

Halloumi je slaný sýr, který původně pochází z Kypru, rychle si ale získal oblibu na talířích po celém světě. A není divu. Na rozdíl od jiných sýrů se neroztéká a je parádně elastický, při jeho opékání navíc na jeho povrchu vzniká lahodná křupavá krusta. Vyrábí se z ovčího a kozího mléka, dnes se zpracovává i z mléka kravského. Zajímavostí je i to, že má ochrannou známku Evropské komise.

Grilovaný halloumi se salátem prostě musíte zkusit:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub/recepty, CNC

Při výrobě sýra se zahřeje mléko a přidá syřidlo, látka používaná ke srážení mléka. Tím se oddělí tvaroh a syrovátka. Sraženina se poté scedí pomocí síta a vloží do formy, kde se stlačí. Jakmile ztuhne, nechá se odležet v osolené syrovátce v ledničce.

Jak nám může prospět?

Halloumi obsahuje bílkoviny a vápník, které pomáhají ke zdravým kostem a můžou také pomoct snížit riziko cukrovky. Jedna porce sýra obsahuje až 7 gramů bílkovin a 25 % denní hodnoty vápníku. Naproti tomu obsahuje nasycené tuky, které mohou přispět ke zvýšení hladiny cholesterolu, pokud je konzumován ve vysokém množství. I tady proto platí – všeho s mírou.

Halloumi Halloumi • Autor: iStock

Jak s halloumi „naložit“?

Příprava sýra není nikterak složitá. Skvěle ale chutná i syrový. Podobně jako hermelín, výborně se doplňuje se sladkým. Můžete ho servírovat třeba s melounem. Rozumí si i se saláty a báječně funguje ve špízech. Sluší mu spojení s mnoha druhy zeleniny, ale i luštěninami. Na Kypru jej často servírují pod názvem saganaki, což je na olivovém oleji opečený sýr s citronovou šťávou.

Halloumi si můžete připravit například s indickým špenátem, tohle jídlo určitě potěší nejenom vegetariány. Skvělé je i halloumi s čočkou a dresinkem z dijonské hořčice, medu, limetové šťávy a olivového oleje. Dozlatova opečený halloumi zabalený v plátcích slaniny a s lehkým salátkem vás také určitě nadchne.

Indický špenát se sýrem halloumi Indický špenát se sýrem halloumi • Autor: F.O.O.D.

Halloumi na grilu

Během teplých dní vás určitě potěší halloumi z grilu na salátu. Lehkou letní večeři můžete ozvláštnit také restovanou zeleninou s grilovaným halloumi a báječným koriandrovým pestem. A nesmíme zapomenout ani na tolik oblíbené burgery – o tom, že maso není potřeba, vás přesvědčí například vegetariánský burger s halloumi sýrem. Vyzkoušet můžete i netradiční falafel burger s halloumi a hummusem.

Falafel burger s halloumi a hummusem Falafel burger s halloumi a hummusem • Autor: F.O.O.D.

Jak halloumi skladovat?

Neotevřený sýr vám v ledničce vydrží až rok. Po otevření je dobré ho skladovat ve slané vodě ve vzduchotěsné nádobě nebo zabalit do voskovaného papíru a vložit do ledničky. Halloumi můžete i zmrazit, takto vám vydrží půl roku.

Na grilu je senzační i feta:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub/recepty, CNC

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., Bbcgoodfood.com, Radynacestu.cz

Autor: Michaela Láchová