Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho připravit, aby byl dokonalý?
Grilovaný sýr patří k letní klasice a vůbec nemusí být jen pro ty, kteří neholdují masu. Naopak. Pokud vyberete ten správný a dobře ho připravíte, dokáže předčit vše ostatní. Takže nažhavte grily, tentokrát se na něm připravují sýrové lahůdky!
Důvodů, proč jsou grilované sýry tak oblíbené, je několik. Tím prvním je samozřejmě chuť, která se tepelnou přípravou ještě zvýrazní. Druhým důvodem je konzistence, která se u řady sýrů změní na krásně krémovou. Dalším benefitem je jednoduchá a rychlá příprava. Často stačí sýr jen vybalit, položit na gril a za pár minut ho můžete podávat. A v neposlední řadě je výhodou i všestrannost podávání. Grilovaný sýr je skvělý s křupavým chlebem, bagetou, grilovanou zeleninou nebo zeleninovým salátem, doplnit ho můžete brusinkovou omáčkou, medem, ořechy nebo třeba čerstvým ovocem.
Sýrů je ale spousta druhů a zdaleka ne všechny jsou na gril vhodné. Které tedy vybrat?
Sýry s bílou plísní
Hermelín, Camembert, Olmín... Ať už vybetete kterýkoli z nich, máte jistotu, že si pochutnáte. Díky grilu získají krásně krémovou konzistenci (obzvlášť Olmín nebo Camembert, které zrají déle) a jen se vám rozplynou v ústech. Protože mají tyto sýry tendenci se roztékat, je dobré kupovat ty, které jsou určené přímo na gril. Mají pevnější konzistenci a silnější kůrku. Základem úspěchu je během grilování neporušit kůrku, proto se sýrem manipulujte velmi opatrně a před grilováním do něj pokud možno nepíchejte ani ho nekrájejte (kdybyste chtěli sýr plněný, tedy rozkrojený, vyrobte mu z alobalu vaničku a při grilování ho neotáčejte). Máte-li strach, že se sýr na grilu rozteče, zabalte každý samostatně do alobalu. Nejdříve sýr ale potřete olejem, který lze ochutit kořením, bylinkami nebo například česnekem. Bude chutnější a také se nepřilepí na alobal ani na mřížku grilu.
Grilovaný sýr s bílou plísní doplněný brusinkovou omáčkou je klasika. Vyzkoušejte i jinou variantu s Olmínem, který se po grilování krásně roztéká:
Grilovaný Olmín s karamelizovanou cibulí a tymiánem
Co budete potřebovat:
- Olmín na grilování
- 1–2 lžíce olivového oleje
- 2 středně velké cibule
- 1 lžíci přepuštěného másla (ghí)
- 1 lžičku třtinového cukru
- tymián podle chuti
- 2 lžíce oleje
- plátky bagety k podávání
Postup:
1. Nejdříve si připravte karamelizovanou cibuli. Oloupané cibule nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte ghí, přidejte nakrájenou cibuli, třtinový cukr, tymián a za průběžného míchání asi 30 minut pozvolna opékejte, až cibule zkaramelizuje.
2. V krabičce s Olmínem najdete i sáček s kořením. Vysypte ho do misky a smíchejte s olejem.
3. Olmín vyndejte z obalu, položte na rozehřátý gril (kompaktní nebo venkovní), potřete pomocí mašlovačky kořením s olejem a grilujte přibližně 8–12 minut (sýr během grilování neotáčejte, abyste nepoškodili jeho kůrku a vnitřek nevytekl). Spolu se sýrem můžete na grilu opéct i plátky bagety
4. Hotový sýr opatrně přendejte na talíř, navršte na něj karamelizovanou cibuli a posypte ho tymiánem. Podávejte s opečenými plátky bagety.
Halloumi
Sýr původem z Kypru, který je charakteristický tím, že po upečení „vrže“ mezi zuby, je čím dál populárnější. Konzistencí patří mezi polotvrdé sýry, a protože vydrží opravdu vysoké teploty, než se začne roztékat, je pro grilování ideální volbou. Navíc ho nemusíte předem nijak ochucovat nebo jinak upravovat. Stačí ho vybalit, nakrájet na přibližně centimetrové plátky a položit na gril. Jen pokud by vám připadal moc slaný, můžete ho před grilováním propláchnout vodou a osušit. Díky tomu, že se halloumi na grilu neroztéká, dá se skvěle využít i nakrájený do špízů, například se zeleninou a žampiony.
Recepty pro vás:
Restovaná zelenina se sýrem halloumi
Zdroj: Videohub/recepty, CNC
Oštiepok
Tradiční slovenský sýr je po opečení na grilu krásně zlatavý. Nemá tendenci se roztékat, proto ho můžete grilovat klidně rozbalený a třeba i podélně rozkrojený, aby se lépe propekl. A protože má poměrně výraznou chuť, nepotřebuje již žádné koření. Stačí ho doplnit brusinkovou nebo švestkovou omáčkou.
Topinka s grilovaným oštiepkem
Recept pro vás:
Topinka s grilovaným oštiepkem
Feta
Dobře grilovat se dá i tento sýr. Je sice slaný, ale můžete ho předem ochutit kořením nebo bylinkami. Výborný je v kombinaci s cherry rajčaty nebo nakrájený na kostičky ve špízech se zeleninou. A klidně ho zkuste i v kombinaci s grilovaným ovocem, například plátky ananasu nebo půlkami broskví.
Fetu můžete ještě zabalit do plátků cukety, aby se neroztekla.
Recept pro vás:
Vegetariánské špízy se sýrem feta
Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D.