Polévky jako lék: Uvařte si hustou krémovou, asijskou nebo poctivý domácí vývar
Polévky jsou v zimě skvělým pomocníkem v boji s nevlídným počasím, ale i nepříjemnými virózami. Vybrali jsme pro vás ty, které vás zahřejí, příjemně zasytí, pochutnáte si na nich, a dokonce umějí i léčit. Takový talíř plný kouřící polévky, která je ještě k tomu dobrá, totiž potěší tělo i duši, ať už si ho dopřejete k snídani, svačině, obědu nebo večeři.
Dobrý vývar nezklame
Poctivý vývar je základem téměř každé polévky, až už je zeleninový, slepičí, hovězí, či uzený. Příprava vývaru vám může zabrat několik hodin, pokud ho chcete dělat poctivě, ale rozhodně se vyplatí. Dobrý domácí vývar vás zahřeje na těle i na duši, dodá tělu důležité vitaminy i minerály a má posilující a protizánětlivé účinky. To, že poctivý vývar z masa a kostí je hotová medicína, věděly už naše babičky. Léčivá síla vývaru, konkrétně slepičího, byla potvrzena i vědci. Podle nich má slepičí polévka protizánětlivé účinky, a dokáže tedy léčit bolesti v krku a zmírňovat příznaky infekce horních cest dýchacích. Během vaření se totiž ze slepice do polévky uvolňuje aminokyselina cystein, která se podobá léku acetylcystein. Ten podávají lékaři pacientům s bronchitidou a infekcemi dýchacích cest. Vývar můžete jíst nebo pít samotný, případně si ho vylepšit zeleninou a nudlemi.
Udělat domácí nudle není nic těžkého:
Z drůbežího vývaru si můžete uvařit rychlou jarní polévku s nudlemi a zeleninou. Nebo ho využijte na oblíbenou polévku s játrovými knedlíčky. Chcete-li zkusit něco nového, vyměňte knedlíčky za slaninu a do polévky kromě zeleniny přidejte i fazole. Získáte tím chutný pokrm, který plně nahradí hlavní chod.
Hustá a vydatná je i chlebová polévka, jejímž základem je hovězí vývar. Stačí k němu přidat smetanu a pár plátků chleba. A k zimě se skvěle hodí i vydatná kapustová polévka z hovězího vývaru doplněná klobáskou.
Krémové a zeleninové
Polévky, jejichž základem je rozmixovaná zelenina, bývají velmi hutné, vydatné a jejich výhodou je, že není potřeba je ničím zahušťovat. Zjemnit je ale můžete přidáním smetany nebo másla. Pokud chcete zkrátit dobu vaření, stačí zeleninu nakrájet na menší kousky. Jestli máte rádi kedlubny, uvařte z nich jemný kedlubnový krém, do kterého se dají zužitkovat i přerostlejší kusy kedluben. Když zeleninu do polévky nejdříve upečete, získá ještě lepší chuť. Zkuste třeba polévku ze zimní pečené zeleniny. Hustá a moc dobrá je i polévka z pečeného květáku.
Máte-li rádi exotičtější chutě, uvařte si krémovou batátovou polévku s cizrnou. Vynikající a pikantnější je i mrkvový krém se zázvorem, který se skvěle hodí do mrazivých dní.
Asijské polévky místo hlavního jídla
Patříte-li k fanouškům asijské kuchyně, můžete si troufnout na přípravu polévky Ramen. Suroviny na její přípravu neseženete v běžných potravinách, ale budete je muset shánět ve speciálních obchodech. Nicméně čas vynaložený na přípravu se vám vyplatí a vy si pochutnáte na výjimečně chutné polévce, která je navíc zdravá. Ramen snadno připravíte i ve vegetariánské verzi, stačí použít zeleninový vývar a místo masa marinované tofu.
Velmi oblíbená je i vietnamská obdoba našeho kuřecího vývaru – polévka Pho Ga. Ve Vietnamu se často připravuje k snídani, vy si ji ale klidně dejte k obědu nebo večeři. Základem je kořeněný drůbeží vývar, do něhož se přidávají rýžové nudle, kuřecí maso, výhonky mungo, cibulka a neměly by chybět ani červené chilli papričky a čerstvý koriandr.
Nejen při nachlazení je vynikající kimči ramen: