Znáte burratu? Objevte sýr, který vypadá jako mozzarella, ale ukrývá v sobě překvapení

10. dubna 2025 • 04:57

Italové ji milují a jsou na ni právem hrdí. Ačkoli je tento lahodný sýr, který si mnozí pletou s mozzarellou, poměrně mladý, rychle si získal srdce milovníků sýra po celém světě. A vás si získá taky, až ho ochutnáte. 

Burrata je měkký, čerstvý italský sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Když ji poprvé uvidíte na talíři, možná budete trochu zmatení. Burrata je bílá jako mozzarella, ale se zvláštním zúžením nahoře. To největší překvapení ale přijde ve chvíli, kdy ji rozříznete. Pod „slupkou“ se totiž ukrývá polotekutá náplň ze smetany a sýrových kousků, které se říká stracciatella. Burrata připomíná mozzarellu i svou chutí, je ale výraznější a plná mléčných tónů. Krémová náplň dodává sýru jemnost a rozplývavou konzistenci, kterou mozzarella nemá. Ostatně, název „burrata“ pochází z italského slova „burro“, tedy máslo – což přesně vystihuje její jemnost a krémovost. Logicky je burrata také tučnější než mozzarella.

Burratu si můžete dát i s grilovanou zeleninou:

Video se připravuje ...

Jak se burrata vyrábí?

Burrata pochází z Apulie v jižní Itálii. Její výroba začíná stejně jako u mozzarelly – přidáním kultur a syřidla do teplého kravského mléka (u originální mozzarelly se používá mléko buvolí). Po sražení mléka se oddělí syrovátka a vzniklá sýrová hmota se hněte a vytahuje v horké vodě, až vznikne hladká, lesklá konzistence. V případě mozzarelly se tato hmota tvaruje do bochánků, u burraty se z každého bochánku ještě vytvoří kapsa, která se naplní směsí čerstvých sýrů a smetany. Kapsa se pak uzavře a vznikne měkká kulička plná krémového překvapení. Mozzarella i burrata se pak uchovávají ve speciálním slaném roztoku, aby si udržely vláčnost.

Jak burratu podávat?

Burratu si nejlépe vychutnáte při pokojové teplotě. Stačí ji doplnit olivovým olejem, lehce okořenit a přidat křupavé čerstvé pečivo. Skvěle se hodí také do salátů (zeleninových i ovocných), výborná je v kombinaci s rajčaty a bazalkou, lze ji přidávat do těstovin nebo třeba na pizzu. Na tu byste ji ale měli dávat až po upečení, protože burrata se k zapékání nehodí. Při tepelné úpravě ztrácí svou hlavní přednost – krémovou strukturu.

Burratu můžete podávat i s ovocem a sušenou šunkou. Burratu můžete podávat i s ovocem a sušenou šunkou. • Autor: iStock

Zkuste třeba tyto recepty:

Bleskové špagety s rajčaty a burratou: Rychlý a chutný recept kombinující špagety s restovanými cherry rajčaty, česnekem a čerstvou bazalkou. Na závěr se pokrm ozdobí burratou, která dodá jídlu krémovost.

Salát Caprese s burratou: Variace na klasický italský salát, kde místo tradiční mozzarelly použijete burratu. Kombinace zralých rajčat, čerstvé bazalky a burraty, zakápnutá kvalitním olivovým olejem, tvoří dokonalý předkrm nebo lehkou večeři.​

Pizza s burratou a rukolou: Domácí pizza obložená rajčatovým základem, čerstvou rukolou a na závěr doplněná burratou. Sýr se na horké pizze jemně rozpustí a vytvoří lahodnou krémovou vrstvu.​

Grilovaná zelenina s burratou: Směs grilované sezonní zeleniny podávaná s čerstvou burratou a dochucená balzamikovým octem a olivovým olejem. Skvělá volba pro lehký oběd či večeři.​

Toasty s avokádem a burratou: Křupavý chléb potřený rozmačkaným avokádem, posypaný solí a pepřem a na vrchu doplněný kousky burraty. Ideální jako snídaně nebo svačina.

Burratu si můžete dát i na toast s touto avokádovou pomazánkou:

Video se připravuje ...

Jak burratu skladovat?

Burratu seženete ve větších obchodech a nabízejí ji i on-line supermarkety. Po otevření je nejlepší burratu sníst co nejdříve. Když ji nespotřebujete hned, uložte ji do ledničky v původním uzavřeném obalu nebo v dobře uzavřené krabičce s původním nálevem. Takto vám vydrží nejdéle 5 dní. Do mrazáku burratu určitě nedávejte, protože obsahuje hodně vody.   

Zdroj: Allrecipes, BBC

Autor: Anna Kopečková