Dobrota mezi dvěma plátky chleba: Vyzkoušejte toasty a sendviče na 10 způsobů

8. září 2021 • 00:15

Toasty a sendviče patří mezi oblíbené způsoby, jak zahnat hlad. Ať už si je vezmete do školy, do práce, na cesty nebo si s nimi užijete příjemné chvilky při pikniku, rozhodně vás za každé okolnosti mile potěší.

Toast na několik způsobů!  

Sýrový toast s nakládanou zeleninou rozhodně stojí za vyzkoušení. Křupavou ciabattu zdobí ementál, artyčoky, červená cibule, petrželka a nechybí ani lahodný medový meloun. Za naprostou klasiku a favorita mezi toasty je považován toast se šunkou, čedarem a pestem zvaný Croque monsieur. V dozlatova opečeném toastu se ukrývá bazalkové pesto, šunka, čedar a rukola. Příjemnou alternativou mohou být toasty s mozzarellou nebo smažené toasty se špenátem a sýrem, doplněné o cibuli a česnek. Za pouhých 10 minut máte připravené toasty s mortadelou, sýrem a chilli. V této skvostné kombinaci nechybí ani dijonská hořčice a majonéza. Navíc báječně chutnají i za studena.

Toast s čedarem a karamelizovanou cibulí si zamilujete na první sousto >>>

Sendviče, které budete milovat  

Vychutnejte si i verzi bez zapékání. Fitness sendvič s tvarohem, okurkou, salátem a broskví mile potěší nejen vyznavače zdravého životního stylu. V teplém počasí oceníte také sendviče s pažitkovou pomazánkou, mozzarellou a rajčaty. Milovníky ryb si od prvního sousta získají sendviče s tuňákovou pomazánkou nebo s lososovou pomazánkou. Ředkvičky a rukola dodají lososu ten správný šmrnc. Nebaví vás experimenty? Pak vsaďte na klasiku, která nikdy neomrzí. Takový sendvič se šunkou a avokádem je zkrátka klasika, kterou můžete jíst pořád dokola a nikdy nebudete mít dost.

Vsaďte na jemný domácí toastový chléb s kurkumou, kterému se žádný kupovaný nevyrovná!

Suroviny:

  • 150 g smetanového jogurtu
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • půl lžičky kurkumy
  • 1 lžička cukru krupice
  • 20 g droždí
  • 330 g hladké mouky napůl s polohrubou
  • 1 špetka soli
  • olej na vymazání

Postup:

1. Nejprve v míse nebo v kotlíku robotu promíchejte tekuté suroviny s rozdrobeným droždím, kurkumou a cukrem. Do mísy přisypejte nebo ještě lépe prosejte obě mouky se solí a prohněťte jen tak, aby se těsto spojilo. Těsto přendejte do mísy vytřené olejem a nechte kynout asi 1 hodinu v pokojové teplotě.

Nezapomínáme ani na topinky! Ty nejlepší najdete ZDE >>>

2. Vykynuté těsto vyklopte na dobře pomoučenou plochu a vytvarujte oválný bochník. Vložte ho do vymazané formy a nechte kynout, dokud nezačne vystupovat asi 1 až 2 cm nad okraj.

3. Nyní začněte rozehřívat troubu na 250 °C a za přibližně 10 minut do ní chleba vložte. Po 10 minutách snižte teplotu na 220 °C a po dalších 10 minutách na 200 °C. Dohromady pečte chleba 45 minut, poté ho vyklopte a nechte vychladnout.

A bonusem ještě jeden toasťák >>>

Autor: DF