Božská snídaně z vajec 6x jinak: Míchaná, lívance i omeleta! | Magazín | Recepty.cz

Božská snídaně z vajec 6x jinak: Míchaná, lívance i omeleta!

11. listopadu 2017 • 06:00

Víkend je ideální chvíle na to si dopřát královskou snídani, na kterou ve všední dny není tolik času. A jestli si takovou snídani nedokážete představit bez vajec, náš článek je přesně pro vás! Přinášíme vám 6 receptů, které vám zaručeně zpříjemní den.

Vejce Benedikt

Ve světě patří benediktské vejce k nejoblíbenějším snídaním vůbec. Není divu! Jde totiž o skutečnou pochoutku, jejíž příprava sice vyžaduje trochu času a úsilí, ale rozhodně to stojí za to. Kombinace mírně dokřupava opečené žemle, na másle opečeného plátku šunky, ztraceného vejce, jehož vláčný žloutek po zakrojení zalije celý pokrm, a jemné holandské omáčky z másla, žloutků a vína, vás doslova vystřelí do gurmánského nebe. Naučte se vejce Benedikt připravovat tak, jak má skutečně vypadat a chutnat. Uvidíte, že si tuhle lahůdku si okamžitě zamilujete. Nepatří sice k nejdietnějším, ale jednou za čas přece můžete zhřešit.

Návod na tu nejlepší holandskou omáčku, která se vám zaručeně povede bez chyby, najdete ZDE >>>

Volská oka

Dalším z oblíbených snídaňových vaječných pokrmů jsou volská oka, tedy vajíčka usmažená tak, aby žloutek zůstal vcelku, na jeho povrchu se vytvořil bílý povlak, ale uvnitř zůstal nádherně vláčný. K tomu vám pomůže poklička, díky níž se bude vajíčko současně připravovat zespodu i z vrchu a nestane se tak, že se dole už se bude připalovat a nahoře bude ještě syrové. Když pokličku nemáte, volská oka na pánvi během přípravy obraťte. Pokud se vám ale tenhle pokrm zdá příliš obyčejný, můžete připravit například volské oko v chlebu se šunkou a sýrem, který máte rádi. Hodí se gouda, eidam, čedar, ale i hermelín. Zajímavě pak chutnají volská oka speciál, připravená na cibuli, česneku, rajčatech zakápnutých worcesterovou omáčkou a chuťově výrazné nivě.

Míchaná vajíčka

Kdo by neměl rád zdánlivě obyčejná míchaná vajíčka? Jsou rychle hotová, jednoduchá na přípravu a vše potřebné na ně obvykle máme v lednici. Stačí vám kousek másla, vajíčka a špetka soli. I míchanice se dá ale připravit na celou řadu způsobů. Někdo dává přednost vlhčí krémové konzistenci, jiný ji má raději upraženou téměř do sucha. Ozvláštnit ji navíc můžete třeba opraženou slaninou, šunkou, sýrem, cibulkou nebo rajčaty či paprikou. Nebojte se experimentovat, zužitkujete tak nejeden zbytek z lednice. Vyzkoušejte třeba míchaná vajíčka s droždím, které jim dodá neodolatelnou příchuť, nebo míchané vejce s avokádema čedarem.

Vaječná omeleta

Jedním z vaječných snídaňových pokrmů, které nikdy neomrzí, je určitě omeleta. Ta skvěle chutná i studená, takže jich ráno můžete udělat víc a vzít si je třeba na oběd do práce. Nejčastěji se připravuje na slano, vynikající je například varianta s hráškem a kozím sýrem nebo se šunkou a čerstvým listovým špenátem. Pokud ale dáváte přednost sladké snídaní, zkuste jogurtovou omeletu s jablky a ořechy.

Nejlepší tipy a triky, jak připravit nadýchanou omeletu jako ji dělají šéfkuchaři, najdete ZDE >>>

Palačinky

Populárním snídaňovým jídlem jsou také palačinky. Ty nejlepší a nejtenčí vykouzlíte jedině díky vajíčkům. Důležité je především prvně rozšlehat vajíčka s mlékem a až poté přidávat mouku, aby nevznikaly nežádoucí hrudky. Vynikající jsou palačinky na sladko, ale i ve slané verzi. Servírovat je můžete jen tak poprášené moučkovým cukrem, ovoněné skořicí, pomazané tvarohem, čokoládovou pomazánkou či oblíbeným džemem a podobně. Doplnit je můžete i jakýmkoliv čerstvým či kompotovaným ovocem. Božsky chutnají také s domácím vanilkovým krémem a lesními plody. Pokud dáváte přednost zdravější verzi nebo vás třeba trápí alergie na mléko či intolerance laktózy, zkuste pohankové palačinky s banánem a Stellou, připravené z pohankové mouky a mandlového mléka.

Lívance

Neméně populární jsou také tradiční kynuté lívance. Ty by měly být jemné a především nadýchané. Kyprost jim dodáte přidáním trochy rumu nebo brandy do těsta. Připravovat je můžete i na obyčejné pánvičce, pokud ale chcete, aby nejen dobře chutnaly, ale i hezky vypadaly, pořiďte si lívanečník. Díky němu bude jeden lívanec jako druhý. Stejně jako palačinky, i lívance můžete připravit na sladko i na slano a zdobit podle vaší chuti a fantazie. Skvěle chutnají například s citronovým (pomerančovým) krémem. Vyzkoušet doporučujeme i lívance z podmáslí s javorovým sirupem a borůvkami. Pokud nemáte čerstvé, sáhněte klidně po mražených či kompotovaných.

Autor: Lenka Chvostová