Božská snídaně z vajec 6x jinak: Míchaná, lívance i omeleta!

13. ledna 2024 • 00:15

Víkend je ideální chvíle na to si dopřát královskou snídani, na kterou ve všední dny není tolik času. A jestli si takovou snídani nedokážete představit bez vajec, náš článek je přesně pro vás! Přinášíme vám 6 receptů, které vám zaručeně zpříjemní den.

Vejce Benedikt

Ve světě patří Benediktské vejce k nejoblíbenějším snídaním vůbec. Není divu! Jde totiž o skutečnou pochoutku, jejíž příprava sice vyžaduje trochu času a úsilí, ale rozhodně to stojí za to. Kombinace lehce opečené žemle, na másle opečeného plátku šunky, ztraceného vejce, jehož vláčný žloutek po zakrojení zalije celý pokrm, a jemné holandské omáčky z másla, žloutků a bílého vína vás doslova vystřelí do gurmánského nebe. Naučte se pravé vejce Benedikt připravovat tak, jak má skutečně vypadat a chutnat. Uvidíte, že si tuhle lahůdku okamžitě zamilujete. A nezapomeňte na domácí holandskou omáčku. Návod na tu nejlepší, která se vám zaručeně povede, najdete ZDE.

Holandskou omáčku si můžete připravit i podle videoreceptu>>>

Volská oka

Dalším z oblíbených snídaňových pokrmů jsou volská oka, tedy vajíčka usmažená tak, aby žloutek zůstal vcelku, na jeho povrchu se vytvořil bílý povlak, ale uvnitř zůstal měkký a vláčný. K tomu vám pomůže poklička, díky níž se bude vajíčko současně připravovat zespodu i z vrchu a nestane se tak, že se dole už bude připalovat a nahoře bude ještě syrové. Když pokličku nemáte, volská oka na pánvi během přípravy obraťte. Pokud se vám ale tenhle pokrm zdá příliš obyčejný, můžete připravit například volské oko v chlebu se šunkou a sýrem, který máte rádi. Hodí se gouda, eidam, čedar, ale i hermelín.

Volské oko je rychlý, jednoduchý, ale chutný pokrm Volské oko je rychlý, jednoduchý, ale chutný pokrm • Autor: iStock

Míchaná vajíčka

Kdo by neměl rád zdánlivě obyčejná míchaná vajíčka? Jsou rychle hotová, jednoduchá na přípravu a vše potřebné na ně obvykle máte v lednici. Stačí vám kousek másla, vejce a špetka soli. Někdo dává přednost krémové konzistenci na způsob šéfkuchaře Jamieho Olivera, jiný má raději míchaná vajíčka ve větších shlucích. Ozvláštnit je navíc můžete třeba opraženou slaninou, šunkou, sýrem, cibulkou nebo rajčaty či paprikou. Nebojte se experimentovat, zužitkujete tak nejeden zbytek z lednice. Naučte se dokonalá míchaná vajíčka tak, jak je připravují šéfkuchaři. Návod najdete ZDE.

Vaječná omeleta

Jedním ze snídaňových pokrmů, které nikdy neomrzí, je určitě omeleta. Ta skvěle chutná i studená, takže jich ráno můžete udělat víc a vzít si je třeba na oběd do práce. Vynikající je například omeleta s hráškem a kozím sýrem nebo se šunkou a čerstvým listovým špenátem. Máte z přípravy omelety respekt a bojíte se, že ji na pánvi utrápíte dosucha? Známe tajemství profíků. Nejlepší tipy a triky na přípravu vaječné omelety najdete ZDE.

Správně připravená omeleta je totiž vláčná, božsky nadýchaná a doslova se rozplývá na jazyku Správně připravená omeleta je totiž vláčná, božsky nadýchaná a doslova se rozplývá na jazyku • Autor: iStock

Palačinky

Populárním snídaňovým jídlem jsou také palačinky. Ty nejlepší a nejtenčí vykouzlíte jedině díky vajíčkům. Důležité je především prvně rozšlehat vajíčka s mlékem a až poté přidávat mouku, aby nevznikaly nežádoucí hrudky. Vynikající jsou palačinky na sladko, ale i ve slané verzi. Servírovat je můžete jen tak poprášené moučkovým cukrem, ovoněné skořicí, pomazané tvarohem, čokoládovou pomazánkou či oblíbeným džemem a podobně. Doplnit je můžete i jakýmkoliv čerstvým či kompotovaným ovocem. Božsky chutnají palačinky s domácím vanilkovým krémem a lesními plody. Pokud hledáte bezlepkovou verzi, vyzkoušejte pohankové palačinky s banánem a nutellou. Chutnají dokonale.

Lívance

Že jste už roky neměli tradiční kynuté lívance? Pusťte se do nich o víkendu. Měly by být jemné a především nadýchané. Na zajímavosti jim dodáte kapkou rumu nebo brandy do těsta. Připravovat je můžete i na obyčejné pánvičce, pokud ale chcete, aby nejen dobře chutnaly, ale i hezky vypadaly, pořiďte si lívanečník. Jen tak docílíte toho, že bude jeden lívanec jako druhý. Vyzkoušejte jednoduché a vláčné lívance z podmáslí nebo se směle pusťte do kynuté klasiky. Vyzkoušet doporučujeme i lívance s borůvkami a medovou slaninou. Sladko-slaná kombinace je sice netradiční, ale bude vás sakra bavit.

Video se připravuje ...

Autor: red