Tenké palačinky, které se netrhají: Vsaďte na osvědčené triky šéfkuchařů

21. září 2019 • 00:00

Nejspíš s tím máte i vlastní zkušenost. Palačinky se vám při přípravě trhají, špatně se smaží, ve výsledku jsou pak příliš silné, tuhé a nacucané olejem. I proto si je často vychutnáváme raději jen v cukrárně či restauraci. Odteď už ale z přípravy palačinek nemusíte mít obavy. Prozradíme vám, jak se častým chybám vyhnout, aby vám na talíři přistály jen ty nejlepší kousky. Podívejte se na jednoduchý recept, se kterým je zvládnete raz, dva. 

Milují je snad všechny věkové kategorie. Ať už jako moučník nebo královskou snídani. Skvělé jsou pomazané marmeládou, oříškovou pomazánkou, s oslazeným tvarohem, se zmrzlinou a šlehačkou, posypané cukrem a skořicí, báječně ale chutnají i naslano, třeba naplněné špenátovo-sýrovou nádivkou, zeleninovou nebo masovou směsí a následně zapečené pod vrstvou nastrouhaného sýra. A i když jsou na jejich přípravu potřeba pouhé tři ingredience, hotové palačinky často nevypadají a nechutnají tak, jak bychom si představovali. Stačí ale znát pár jednoduchých kuchařských fíglů a palačinky od vás budou moci hravě konkurovat těm od profesionálních kuchařů.

Tučné mléko je nositel chuti

Stejně jako u přípravy většiny pokrmů i tady platí, že čím čerstvější suroviny použijete, tím lépe. Jen tak docílíte skutečně dokonalého výsledku. Nekvalitní či nevhodně zvolené suroviny totiž změní chuť palačinek i strukturu těsta. Použijte proto co nejčerstvější vajíčka, místo polotučného kupte raději plnotučné mléko, které je chuťově mnohem plnější a rozdíl v kalorické hodnotě není tak markantní, jak se může zdát.

Palačinky se nešlehají

Důležité je zvolit i správný druh mouky. Na pravé francouzské palačinky, které jsou tenounké a lehké, použijte vždy mouku hladkou, se kterou se vám palačinky nebudou trhat. Snadno je svinete do ruliček nebo zabalíte jako šátečky. Jako základ silnějších palačinek vhodných například pro zapékání zase lépe poslouží polohrubá mouka. Palačinky z ní potřebují sice víc času na propečení a nebudou tak křehké a průsvitné, ale dobře se s nimi pracuje a náplň vám z nich nebude všude vytékat. Myslete na to, že chcete, aby se lepek obsažený v mouce příliš neaktivoval, proto zapomeňte na dlouhé šlehání těsta. Ve chvíli, kdy začnete přidávat mouku, už jen lehce promíchejte.

Od oka se nepeče

I když většina zkušených hospodyněk těsto na palačinky dělá takzvaně „od oka“, uděláte lépe, když si na pomoc vezmete odměrku a kuchyňskou váhu. Správný poměr ingrediencí a výsledná konzistence těsta jsou totiž pro dokonalý výsledek klíčové. Přesvědčte se sami, že když skutečně dodržíte množství předepsané v receptu, palačinky se vám povedou. Pokud ale bude těsto příliš řídké nebo naopak husté, budou se vám trhat. S cukrem do těsta to nepřehánějte, aby se palačinky při smažení nepřipalovaly. A pokud chcete mít těsto kypřejší, zastříkněte ho sodovkou nebo ještě důmyslněji kefírem. Perlivé nápoje s obsahem oxidu uhličitého totiž těsto nebývale nakypří.

Palačinky nejsou řízky

Na vysokou vrstvu oleje při smažení palačinek zapomeňte. Příliš tuku totiž způsobí, že je nikdy neusmažíte rovnoměrně. Ve výsledku budou místy spálené a jinde zůstane těsto naopak skoro syrové. Olej, přepuštěné máslo nebo sádlo proto na povrch pánve nanášejte pouze v tenké vrstvě, ideálně mašlovačkou, případně pánev vytřete papírovou utěrkou namočenou v oleji, případně si pořiďte olej ve spreji, který se snadno na pánev nanáší. Vyzkoušet můžete i další z osvědčených kuchařských triků. Můžete také zkusit přimíchat tuk rovnou do těsta. Stačí přidat dvě lžíce kvalitního oleje nebo rozehřátého másla, promíchat a můžete rovnou smažit. Palačinky nebudou mastné, ale naopak jemné, krásně tenké a nebudou se na pánvi trhat ani připalovat.

První palačinka obvykle končí v koši

Pokud máte perfektní těsto, ale přesto se vám palačinky na pánvi trhají, je problém nejspíš v teplotě. Pánev nesmí být příliš studená, ale ani horká. Když ji necháte příliš rozpálit. Budou se vám palačinky připalovat, na málo rozpálenou se zase budou přichytávat. Počítejte s tím, že první palačinka se obvykle nepovede ani profesionálům, jestli se vám ale trhá i druhá a dokonce i třetí, máte buď málo rozehřátou pánev, nebo špatnou konzistenci těsta. Nejčastější příčinou, proč se palačinky při smažení trhají, je spěch. Nesmíte se je snažit obrátit příliš brzy. Nalijte dávku těsta na rozpálenou pánev, rychle ji rozprostřete po celém povrchu dna a nechte palačinku smažit, dokud není těsto po celé ploše matné a pevné. Pak ji teprve obraťte a smažte z druhé strany.

Jak jednoduše připravit snadné nekynuté lívance bez vajec? Podle tohoto návodu se povedou na jedničku >>>

Autor: Lenka Chvostová